Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7063866 www.bgdnes.bg

Похитиха свещеник заради древно имане

Безбожници нахлуха в Роженския манастир 

Отец Теофил стресиран след нападението 

Нагли апаши похитиха свещеник заради легенди за древно имане в Роженския манастир.

Отец Теофил тъкмо затварял светата обител, когато нахлуват няколко мъже с качулки. Те изблъскват духовника и го повалят на земята. След това го завличат в църквата и облепят устата и тялото му с тиксо, приковавайки го на стол. Мъжете, които са от ромски произход, взимат и телефона на отчето, за да не ги издаде, и го предупреждават да мълчи. След като се уверяват, че няма кой да ги прекъсва, започват да копаят дупка в стената на манастира, точно зад иконостаса, търсейки древно имане. Според легендите там се крие несметно богатство, оставено от византийския император Михаил VIII Палеолог (1259 - 1282), който е известен с подема си в културата и изкуството.

Разбойниците тършуват около час. Изморени и недоволни, без да намерят нищо, накрая крадците си тръгват. Похитеният свещеник успява да се отвърже и да подаде сигнал. Пристигайки на място, полицията установява, че апашите са задигнали 11 охранителни камери. За щастие, в манастира има още девет такива, които крадците явно не са забелязали. Записите от тях разкриват лицата им, което ще помогне на разследващите да ги открият по-бързо. Освен камерите няма други откраднати неща от светата обител.

Похитеният свещеник няма физически наранявания, но е силно уплашен и стресиран от случилото се.

"Трудно можех да дишам, но Господ ми помогна", са първите думи на отец Теофил пред полицаите.

В злополучния ден свещеникът замествал действащия игумен на Роженския манастир - отец Епифаний. Отец Теофил отговаря за Хаджидимовския манастир. Преди 7 години е ръкоположен от тогавашния Неврокопски митрополит - Натанаил. Рожденото му име е Йоан и е роден в Стара Загора. Преди това работел като екскурзовод. Пътешествие до Йерусалим преобръща живота му. Връщайки се в България, се замонашва в Хаджидимовския манастир и се посвещава изцяло на вярата.

Вчера следобед полицаи окупираха петричкото село Яворница и задържаха трима от безбожниците.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама