Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7066250 www.bgdnes.bg

Атанас Узунов, специалист по хранене: Свалих 70 кг с пържоли и масло

Яжте сланина, а не хляб

Кой е той

Преди две години Атанас Узунов тежи близо 140 кг и има сериозни здравословни проблеми. Днес е със 70 кг по-лек. Отслабва, без да спортува активно, като се храни обилно. Консумира много естествени мазнини и никакъв хляб. След личното си постижение и свалени килограми предава опита и на други. Създадената от него фейсбук група с подробности за диетата има почти 200 000 последователи, което е абсолютен рекорд за България. Хиляди хора му се обаждат и пишат с молби за съвети как да свалят килограмите. Тайната на режима на хранене е в приемането на много ограничено количество въглехидрати за сметка на месо, риба, зеленчуци. Препоръчват се естествени мазнини и дори сланината е част от диетата.

- Г-н Узунов, какво ви накара преди две години сам да създадете и започнете диетата, с която отслабнахте над 70 килограма?

Реклама

- Имах сериозни здравословни проблеми. Тежах 140 килограма. Страдах от нощно задушаване, високо кръвно, бях в прединфарктно състояние. Имаше опасност да развия и диабет. Всичките проблеми идваха от килограмите.

Както голяма част от хората, и аз в началото пазех строги диети, спортувах, консултирах се с лекари. Резултат за съжаление нямаше. Всички доктори ми казваха, че трябва да намаля теглото си, но никой не казва как. При мен просто не ставаше с диетите, които се препоръчват, не се получаваше, каквото и да правя. В един момент бях изпаднал в безизходица и започнах да чета много в тази тематика. Прочетох много книги за храните като цяло, за метаболизма. Така постепенно започнах да добивам представа за високомазнинната диета, в която се ограничава приемът на въглехидрати. Постепенно промених някои неща, напаснах ги според моя организъм и не след дълго резултатите започнаха да се виждат. Първата година свалих 35 килограма. Втората още толкова. Здравословното ми състояние се подобри.

- Защо точно този режим на хранене се оказва толкова успешен? Все пак той включва много мазни храни, които години преди това са отричани от диетолози.

- Това е режим, който се основа на приема на естествени мазнини. Това са масло, месо, кисело мляко с висока масленост. Те не са преработени. Изключва се мазнина като олиото например. Това е твърде преработен продукт. Препоръчва се зехтин, дори готвенето със сланина е разрешено. Много хора ще кажат - те калориите са едни и същи, дали идват от олио или от масло. Има огромна разлика за здравето най-вече дали една калория идва от зехтин или от олио.

- Режимът ви на хранене се радва на голям успех. Имате хиляди последователи, които се хвалят, че са отслабнали драстично. Какви съвети давате най-често?

- Така е, има хиляди вече, които са отслабнали по този начин и това може само да ме радва. Има хора, които смъкват по 30 или по 50 килограма. Най-много ме зарадва момиче, което беше болно от булимия, но постепенно се оправи именно с този режим.

Реклама

- Но той си навлича и критики, защото се препоръчват продукти като сланина, а напълно се изключва дори пълнозърнестият хляб. Защо сланината е по-полезна от хляба?

- Сланината е естествена мазнина. Да, тя се препоръчва, както и кожа на пиле, която дълго време е отхвърляна. Това не означава да се яде сланина или мазнина с лъжици, разбира се. Но е важно да се знае, че консумацията й не е вредна за организма. Мазнината се консумира чиста, пържено не се яде. Кокосовото масло също е много полезен продукт. Въглехидратите от своя страна покачват кръвната захар, инсулина. Две филии пълнозърнест хляб е равнозначно на консумация на шест лъжици захар.

- Кои са най-полезните храни, които е добре да се консумират не само от пазещите диети хора?

- На първо място рибата. Веднъж в седмицата да се консумира риба наистина е полезно. Яйцата, също така. Не случайно са обявени от списание "Таймс" за най-полезната храна в света.

- А най-вредните храни?

- За съжаление хлябът. Причината е, че днешната пшеница е изключително повреден продукт. Захарта също. Проучвания показват, че на година се изяждат от 1 човек в Европа 69 кг захар и 62 кг брашно. Как да сме здрави? Захарта действа като наркотик. Затова и режимът на хранене, който препоръчвам, я изключва. Факт е, че за организма е шок, когато спре употребата й за два-три дни, но после това чувство преминава. В последните години 700 пъти повече хора се разболяват от диабет тип 2. Това се смяташе за старчески диабет, а сега има деца, които се разболяват заради нездравословно хранене.

- Кои храни препоръчвате на родителите да дават на децата си, за да са здрави?

- Децата масово не знаят какво е тиква. Това е толкова полезна храна, която е и вкусна. Децата е хубаво да се хранят с пълномаслено кисело мляко, а не с такова с 1% мазнини да кажем. Мит е, че фрешовете са суперполезни. Полезен е целият плод с всичките фибри и витамини. Фрешът е чаша захар.

- Противници на режима ви биха оборили ползите от постоянната консумация на месо, че също не е полезна. Какво ще отговорите?

- Хората не сме създадени тревопасни. Не виждам причина месото да се изключва изцяло от менюто. Правя уточнение, че постоянната консумация на месо - ядене от сутрин до вечер, няма как да е полезна. Но затова в режима се консумират зеленчуци, млечни храни, грах, гъби. Друго важно уточнение, че движението също е важно, но 80% от пътя към отслабването е храната. Ако не си промениш храненето, и от сутрин до вечер да се тренира, пак няма да стане. Да не говорим, че при хората с много килограми не е нужно да се натоварват прекалено. Трябва да се започне със съвсем леки упражнения, повече разходки.

Реклама
Реклама
Реклама