Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/7066734 www.bgdnes.bg

Мутафова играе в памет на най-добрата си приятелка

Първата ни жена диригент Радосвета Бояджиева издъхна на 96 във Враца, забравена от всички

"Умирам! Навърших 96 г. и постоянно си мисля за миналото - за Стоянка Мутафова, за Блага Димитрова, колко хубаво детство имахме. А сега съм сама вкъщи и след смъртта на сина ми само един портиер се грижи за мен."

Реклама

Това сподели единствено пред "България Днес" първата жена диригент у нас Радосвета Бояджиева малко след рождения си ден в края на януари. Маестрата, която впечатлява музикалните светила Абендрот и Караян, която помни наизуст класическите произведения и ги дирижира без партитури, е съученичка на Стоянка Мутафова и Блага Димитрова.

"Седяхме на един чин. Бяхме най-добри приятелки. Блага искаше да дирижира като мен, но най-много я биваше да свири Шопен. Не искахме да сме конкурентки, защото много се обичахме трите. Но моят живот бе най-труден и от на трите, а на Стоянка много й пречеха през годините. Винаги е така с талантливите хора", сподели ни тъжно тогава Бояджиева.

От години никой не се свързваше с нея, макар да има внуци, които живеят в Германия.

"Мислех, че ще умра на рождения си ден, защото и синът ми, и половината ми рода умряха около рождените си дни. Но сега вече чувствам, че скоро това ще стане, постоянно плача", каза тъжно Радосвета, която така и не успя да допише биографията си.

До 86-годишната си възраст Радосвета дирижира. После се разболява и спира. „Болниците сега са ми като дом. Постоянно съм там. Но Враца е моят град“, сподели ни маестрата.

От своя страна съученичката й Стоянка Мутафова се сеща за Радосвета също с хубави чувства. "Обожавах й. Тя имаше фотографска памет и помнеше всички партитури наизуст. Знаехме си и кътните зъби, сменяхме си дрехите, всичко. Сега разбирам, че е много зле, и ми е мъчно за нея", каза Мутафова, след като честити за последно рождения ден на приятелката си.

След това двете не успели да се видят. Турнето през лятото на комичката ни не стигна до Враца, а и Радосвета вече бе доста зле физически.

"Ще играя в нейна памет във вторник в представлението "Госпожа Стихийно бедствие", лаконична бе Стоянка, която скърби за загубата на най-добрата си приятелка. "България няма да има друга като нея, едва ли ще се роди по-добра диригентка", сподели тъжно голямата Стоянка Мутафова.

Реклама
Реклама
Реклама