Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7069281 www.bgdnes.bg

Националният ни лекар д-р Ангел Кунчев: Ваксинираме безплатно 160 хил. пенсионери

Тази година ни удрят 4 грипни щама

КОЙ Е ТОЙ:

Д-р Ангел Кунчев е държавен здравен инспектор. Роден е на 19 октомври 1959 г. Завършва образованието си в Медицинския институт в Пловдив. От 2001 г. работи в отдел "Противоепидемичен контрол" към Министерството на здравеопазването, а през 2008 г. става директор на отдел "Надзор на заразните болести", отново към здравното министерство.

- Д-р Кунчев, държавата подготвя масова ваксинация срещу грип на хора на възраст над 65 години. Разкажете повече за тези ваксини?

Реклама

- Става въпрос за нова Национална програма за повишаване на обхвата на грипни ваксини с оглед да предпазим колкото може повече хора. Имаше работна група, програмата е разработена, предстои най-вероятно другия месец да бъде официално приета. Тя има за цел да осигури на хората над 65 години безплатно ваксиниране, ако пожелаят. Насочихме се към тази група, защото възрастните в огромния си процент имат странични заболявания и едно усложнение от грип води до много тежки последици, дори до смъртни случаи.

- За колко човека ще стигнат тези ваксини?

- Групата на хората над 65 години в България е много голяма – 1,400 млн. Разбира се, не всички от тях ще се засилят да си правят имунизация. За първата година ние залагаме горе-долу между 10 и 15% покритие, което е около 140-160 хил души.

- Колко трябва да плати в момента един пенсионер за подобна ваксина?

- Зависи от ваксината. Имаше тривалентни, сега всички минават на четиривалентни ваксини. Тривалентната е около 10 лв., четиривалентната около 20.

- Според вас ще има ли ефект тази нова стратегия на здравното министерство?

- Това, което възрастният човек трябва да направи, е да посети личния си лекар и да заяви, че иска да си направи имунизация. Оттам нататък няма никакви ангажименти. Дали ще постигнем резултат или не ми е трудно да кажа, понеже не сме правили подобна кампания досега. Това, което виждам до момента, е, че интерес има.

- Какво ще представлява новата ваксина?

Реклама

- Тривалентните вече ги спират от производство и по-добре, защото четири валентните включват два А и два Б щама, което осигурява най-широк спектър на защита. Ваксините се определят от прогнозата на Световната здравна организация, която излиза в края на февруари. За този сезон ще имаме четири щама - Мичиган, Сингапур, Колорадо и Пукет. Някои от тях са сравнително по-познати. Мичиган имаше известна циркулация миналата година. Пукет също втора, трета година циркулира. Другите два са нови и тепърва ще се запознаваме с тях.

- Откъде идват имената им?

- В името на всеки щам влизат няколко неща. Първото е типа - дали е А или Б. След това следва мястото, на което е открит, за това са тези имена. След това е годината, в която са били изолирани за първи път.

- Какви са най-честите симптоми, които протичат при тези грипове?

- При грипа е характерно, че всяка година вади все по-нови разновидности. Все пак картината е близка. Рязко начало, висока температура, в повечето случаи се налага да останем вкъщи, на легло, за два-три дни. Подчертани са явленията като обща отпадналост, болки в мускулите, болки в очните ябълки и главоболие. Най-честите усложнения са бронхит, пневмония, понякога и по-тежки.

- Приблизително за колко време се изработва имунитетът след ваксинация и кога е най-добре да се имунизираме?

- Хубаво е, че грипните епидемии са донякъде предвидими. Последните години те се случват винаги края на януари, началото на февруари. Организмът има нужда от три седмици, за да изработи пълен имунитет. Така че, ако се имунизираме, октомври, ноември, декември, имаме време да изградим този имунитет и по време на епидемията да не се притесняваме.

- Новата ваксина крие ли някакви странични ефекти?

- Ваксината се ползва в огромни дози, за стотици милиони хора, всяка година. Спрямо нея нямаме отбелязани каквито и да е нежелани реакции. Дори да се появят някакви странични ефекти, те ще засегнат много малко хора и ще протекат много леко и всъщност това представлява реакцията на организма към антигена при изграждане на имунитета. Аз всяка година имунизирам много възрастни хора. Досега не съм забелязал никакви нежелани ефекти от която и да било ваксина.

- Вярно ли е, че процентът на ваксинираните хора у нас е в пъти по-малък от този в другите страни?

- Да, вярно е! За съжаление е така. Различни са данните, но, общо взето, няколко страни - България, Полша, някои от балтийските държави, сме с най-нисък обхват и като население, и като рискови групи.

- Как си обяснявате ниския интерес към ваксината против грип?

- Защо е така ми е трудно да кажа. Има и недоверие, и нежелание, на хората им е досадно да обикалят. Някои изтъкват икономически причини, аз не мисля, че 10-те лева е това, което спира, но при възрастните хора може и това да е спънка. Затова предприемаме тези мерки.

- Пред какви рискове сме изправени, ако големи групи от хора останат неваксинирани?

- Рисковете са ясни. Повишава се интензитетът на епидемията. Засягат се повече хора. Може да очакваме, че една имунизация влияе на епидемията само ако се постигнат много високи проценти на имунизиране - около 70-80%. По принцип с новата програма не търсим толкова колективния ефект, колкото индивидуалния - да предпазим отделния човек.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама