Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7069817 www.bgdnes.bg

Комплекс за 20 млн.вдига предателят на Стайков и Бирмите

С условна присъда за цигари менте

От страх Антон Арабаджиев засилва охраната пред дома си преди половин година

Тузарски жилищен комплекс за 20 милиона лева вдига предателят на Миню Стайков и Бирмите, научи "България Днес". Антон Арабаджиев предлага късче от грандиозния строеж в Асеновград срещу "скромната" сума от около 500 евро за квадратен метър.

Реклама

Комплексът "Стенимахос Лукс" обещава на своите бъдещи обитатели пълна гаранция на сигурността с 24-часова охрана с видеокамери на всички 220 апартамента. На партерния етаж на сградата пък се предоставят магазини и медицински център, приканват с примамлива реклама инвеститорите.

Едноличен собственик на фирмата, която стои зад мащабния проект - "Стенимахос" ЕАД, е Антон Христов Арабаджиев. Името му се появи в информация, че той е човекът, който разкрива пред властите информация за петте нелегални фабрики за цигари, разбити през последния месец, зад които стоят Миню Стайков, Евлоги Станоев - Голямата Бирма и синовете му Димитър и Георги.

Самият Антон Арабаджиев също фигурира в полицейски разработки за производство на нелегални папироси отпреди 7 години. През 2011 година е разбит нелегален цех за цигари в пловдивското село Патриарх Евтимиево. Капацитетът на фабриката е огромен. Продукцията на цеха покривала 1/3 от нуждите на пазара в България, съобщава тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов.

След като се укрива, в крайна сметка Антон Арабаджиев попада в ареста и през 2012 година е осъден. След споразумение с прокуратурата получава условно наказание от 3 г.

В началото на 2018 г. британската служба за предотвратяване на престъпленията срещу фиска чрез посолството в София изпраща сигнал до българските си колеги. В него англичаните настояват за обстойно проверка на група, ръководена от Антон Арабаджиев от Пловдив, свързана с разпространението на незаконни цигари. В сигнала са посочени и партньорите на Арабаджиев - Георги Начев-Етикета, Найден Станчев-Хана, Тодор Шопов. Британските власти разкриват, че са направили свое детайлно разследване, след като зачестяват случаите на заловена контрабандна продукция, произведена в България.

Арабаджиев не е арестуван след получения сигнал. Ударени са други пет нелегални фабрики. Една свързана с Миню Стайков в Карнобат и четири, контролирани от Евлоги Станоев и синовете му.

Реклама

Арабаджиев остава сух, тъй като над него е опънат полицейски чадър заради контактите му по високите нива в йерархията на МВР. След като разбира, че е обект на оперативен интерес, той избира да предаде останалите играчи в бранша с нелегални цигари, твърди "24 часа".

Комшии на Арабаджиев разкриват, че преди около половин година семейството засилва охраната, която денонощно бди над входа на кооперацията край Марица, където бизнесменът и съпругата му живеят. Съседите предполагат, че мерките за сигурност са взети заради страх от отмъщение.

Според източници на разследването след информацията на Антон Арабаджиев зад решетките попада алкохолният бос Миню Стайков. В началото на септември спецпрокуратурата влезе в неговите фирми - "СИС Индъстрис", "Топаз Мел" и "Винпром Карнобат", заради разбита нелегална фабрика за цигари. Алкохолният бос заедно с шурея му Белун Хазърбасанов и собственика на имота, където се помещавал цехът за незаконни папироси, Иван Димитров са обвинени в данъчни престъпления, пране на пари и продажба на акцизни стоки без бандерол. Миню Стайков в момента се разследва и от ОЛАФ.

Под ударите на закона заради Антон Арабаджиев попада и Евлоги Станоев - Голямата Бирма и синовете му Димитър и Георги, твърдят ченгета. На 14 септември бе проведена спецакция, при която бе тарашена култовата бивша кръчма "Кошарите" и ресторант "Везувий" в кв. "Иван Вазов". За 24 часа в ареста бе прибрана и Лидия Станоева - Лидка Скалата, която бе освободена без обвинения. Бившият й съпруг и Георги и Димитър Станоеви са обявени за издирване, след като имената им са свързани с четири разбити фабрики за цигари менте.

Според източници от полицията причина за мащабната акция срещу петте нелегални фабрики е натиск от чуждите спецслужби заради повишеното производство на контрабандни цигари в България. През последните две години нашенските цехове за папироси менте бълват двойно повече продукция, което надвишава драстично "допустимата квота". Освен че се изнасят в страните от Евросюза, голяма част от папиросите се оставят за българския пазар, което се отразява на оборотите на големите легални производители на цигари.

Режат ухото на Георги Начев

Наред с името на Антон Арабаджиев британските служби подават сигнал до българските си колеги и за Георги Начев, известен в подземния свят с прякора Жоро Етикета. Занимава се в производството на фалшиви бандероли. Негова продукция е открита в няколко разбити фабрики за цигари, твърдят от полицията. През 2016 година е задържан за печатница за фалшиви евро.

През 2011 година маскирани бабаити го нападат в дома му в село Храбрино. Чупят му пръстите и режат част от ухото му, припомнят полицейски източници.

Името му лъсва и около скандала "Белведере" през 2014 година, заради който от съдебната система бе отстранена магистратът Румяна Ченалова. Тогава чрез фирма на Жоро Етикета е направен опит дружеството "Белведере" да бъде източено, твърдят разследващи.

Протести срещу затварянето на винпрома

На протести се вдигнаха служители на запечатаните фабрики за алкохол край Карнобат. Над 1500 души недоволстват, че ще изгубят поминъка си, според тях заводът е запечатан неоснователно. Напрежението сред протестиращите край жп гара Церковски нарасна, когато на място се появи екип от митничари.От митниците обявиха, че са открили нелегален спиртопровод с тръби и кран, който не бил вързан с измервателните уреди. Затова ще искат още 60 дни запечатване на данъчните складове.Жандармерия успя вчера да тушира напрежението. Кметът на Карнобат Георги Димитров заяви, че се опасява, че ако фабриките за алкохол, свързани с арестувания бизнесмен Миню Стайков останат затворени, това ще се отрази пагубно на общината.

Реклама
Реклама
Реклама