Реклама
https://www.bgdnes.bg/18-plyus/article/3399791 www.bgdnes.bg

"Нимфоманка" на "София филм фест"

Дойде ред на 18-ия международен "София филм фест". Официалното откриване е след броени дни - на 6 март. Лентите ще се въртят в столицата, Бургас, Пловдив и Варна  чак до 30 март. Преди това - от 28 февруари в Дома на киното, е подготвена ретроспективна програма.
Несъмнено най-яркото заглавие в "София филм фест" е "Нимфоманка", новият шедьовър на Ларс фон Триер. Лентата е меко казано провокативна. Тя изследва темата за секса по начина, по който предният шедьовър на Ларс – "Меланхолия", боравеше с темата за депресията и страха от смъртта.
Във филма участват Шарлот Генсбур (любимката на режисьора), Крисчън Слейтър, Ума Търман, Шая Лебьоф, Стелан Скарсгард, Стейси Мартин... Историята се върти около 50-годишната Джо. Тя е открита в безпомощно състояние от един стар ерген, който я качва в дома си. Тя му разказва целия си живот и както подсказва заглавието, споделя какво е да живееш с пристрастяване към секса.
Психологическите портрети, актьорската игра, музикалното оформление ("Рамщайн" и не само), операторската работа - "Нимфоманка" е абсолютно задължителен шедьовър, който обаче спокойно може да бъде пропуснат от феновете на "Последният ергенски запой" и останалите холивудски бози. По повод премиерата на режисьорската версия на "Нимфоманка", където ще има нецензурирани секссцени (половите органи, които зрителите ще видят, са на специални "каскадьори"), "София филм фест" са подготвили пълна ретроспектива на титана. "Порейки вълните", "Танцьорка в мрака", "Догвил", "Антихрист" са перфектният избор за първа среща с Триер. А са напълно подходящи и за първа среща между влюбени младежи...
Все пак "София филм фест" няма да прожектира само един-единствен филм. Тазгодишната програма съдържа над 160 пълнометражни и документални ленти, както и над 70 късометражки. За първи път в програмата са включени филми от Китай, Индия, Грузия и Палестина. Още един много специален гост потвърди присъствието си на фестивала през март - легендата на чешкото кино Иржи Менцел ще представи у нас най-новия си филм „Донжуаните“ и ще бъде удостоен със званието „Доктор хонорис кауза“ от ръководството на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.
Други два много важни филма са "Грандхотел Будапеща" на младият киногений Уес Андерсън с участието на Бил Мъри, Рейф Файнс, Тилда Суинтън, Уилям Дефо, Харви Кайтел, Ейдриън Броуди и "Великата красота" на Паоло Сорентино. Те ще бъдат прожектирани съответно на 15 и 16 март в зала 1 на НДК.
Ще бъде представена и последната лента на големия режисьор Алексей Герман "Трудно е да бъдеш бог". Той работи над нея в продължение на 14 години и всъщност я завършва синът му. Точно този филм накара Умберто Еко да напише първата си кинорецензия, завършваща с думите: "Приятно пътешествие в Ада. В сравнение с Герман филмите на Куентин Тарантино са анимации от „Уолт Дисни“... Трудно е да бъдеш бог, но и трудно е да бъдеш зрител - в случая на този лют филм на Герман. Филмът е именно за нас, за това какво може да се случи или дори се случва, макар и в по-малка степен".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама