Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10002632 www.bgdnes.bg

Отказват да обявят фалит на "Национална лотария"

Дружеството върнало 14 от общо 19 млн. лв. задължения

Според приета от съда финансова експертиза фирмата на Божков може да се разплати с кредиторите

Съдът отказа да обяви "Национална лотария" на Васил Божков в несъстоятелност! Според съдия Цветанка Бенина от Софийския градски съд дружеството на обвиняемия бизнесмен не може да претендира за неплатежоспособност. Това става ясно от решение, научи "България Днес".

Реклама

Приетата по търговското дело финансово-икономическа експертиза установява, че дружеството е успяло да върне близо 14 млн. лв. от общата стойност на задълженията му от 19 млн. лв. Това се случва благодарение на постъпили плащания в периода септември 2020 - февруари 2021 г. Остават за покриване към 5,4 млн. лв. дългове.

От акционерното дружество се жалват, че покрай отнетия лиценз и запорите на сметките "Националната лотария" не е в състояние да покрива задълженията си, да плаща възнагражденията на служителите си, включително и да изплаща и печалбите по организираните хазартни игри.

"През целия изследван период дружеството е в състояние да покрива задълженията към кредиторите си. Установена е краткосрочна неплатежоспособност през 2021 г., който факт не може да служи като базисен за обективното му състояние, обуславящо откриване на производство на несъстоятелност поради неплатежоспособност", категорични са магистратите.

Това означава, че наличните активи на "Национална лотария" са достатъчни да се удовлетворят претенциите. В този случай не се назначава синдик, а управителите трябва да събират парите, обяснява адвокат Захари Велев, един от печелившите от игрите с талончета на "Ню геймс". По думите му състоянието на "Националната лотария" е различно, защото тя е просъществувала 1 г. повече и е имала възможност да оперира със средства.

Правят се два списъка - от кого има да се получават пари и на кого има да се дават. В този случай вещите лица са преценили, че активите биха стигнали за покриване на дълговете, обяснява юристът.

"Националната лотария" се занимава със залагания върху резултати от спортни състезания, надбягвания с коне и кучета, организирани онлайн, и с игри в игрално казино, организирани онлайн. Най-големият късметлия от лотарийните игри е Димитър Митев от Ямбол, който уцелва 12 млн. лв.

Реклама

За разлика от лотарията "Ню геймс" върти моментните игри с талончета. След отнемането на лиценза в началото на 2020 г. организирането на игрите остана единствено в ръцете на държавата чрез Българския спортен тотализатор.

Както вестникът първи съобщи, през януари т.г. съдът обяви "Ню геймс" в несъстоятелност и назначи синдик, който да започне осребряване на имуществото. Първоначално петима "милионери" потърсиха печалбите си от близо 4,5 млн. лв. Постепенно списъка с кредиторите нараства. В него са включени 48 физически лица и фирми, които имат да взимат пари. Но при магистратите продължават да пристигат молби на печеливши да бъдат включени в списъка. Освен тях държавата търси от "Ню геймс" около 270 млн. лв. с актове за публични държавни вземания.

С решението си за фалита на "Ню геймс" съдия Жаклин Комитова посочи, че с внезапно отнетия лиценз законодателят е "нанесъл непоправима вреда и на лицата, спечелили печалба, както и на всички контрагенти на ответното дружество, свързани с процеса за разпространение на лотарийни билети и съпътстващите това дейности, тъй като прави невъзможно плащането на печалби".

Покрай "Ню геймс" съдът наложи запор на притежаваните от дружеството 36 000 поименни акции от капитала на "НГ Пропърти". Чрез тази фирма Божков придоби Телефонната палата в София, която трябваше да заработи като музей. Евентуалната продажба на сградата е надеждата за "милионерите" да получат парите си. Те са накрая на опашката и биха взели печалбите си едва след плащанията към държавата. "Късметлиите" смятат, че от претендираните от държавата пари трябва да се платят само 4 млн. лв., защото искът не е за данъци, а за такси, чиято давност е 6 месеца.

Темида продължава да се занимава със заплетения казус.

"Милионерите": "Магнитски" не ни касае

Санкциите по закона "Магнитски" не ни касаят. Няма правна и житейска логика да ни касаят, защото повече от 1 г. вече Божков няма общо с "Ню геймс", то не е под негов контрол. Това коментира Захари Велев по повод черния списък, в който попаднаха фирми на Божков. "Магнитски" ще го засегне в лично качество и ако има действащи фирми, обяснява юристът.

След като стана ясно, че "Ню геймс" е сред фирмите на хазартния бос от списъка със санкции, съдия Жаклин Комитова разпорежда на синдика да не се съобразява с черния списък, а да продължи дейността си. Постановява фирмата да се извади от списъка и указва, че ако държавни органи и институции създават пречки, съдът ще предприеме съответни процесуални действия.

Реклама
Реклама
Реклама