Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10006374 www.bgdnes.bg

Цяла Братаница изпрати сгазената от ченге Моника

Момичетнцето бе убитo на пешеходна пътекабе убита на пешеходна пътека

Покрусеното село се събра на гробищата, за да си вземат сбогом с детето

Цялото пазарджишко село Братаница изпраща 8-годишна Моника. Тя бе пометена от ченге на пешеходна пътека в селото и почина в болница малко по-късно. Инцидентът стана на 19-и този месец. След удара антимафиотът е задържан. Той задминава няколко спрели коли на пешеходна пътека и помита 8-годишното момиченце. Униформеният е в ареста и ще му бъдат повдигнати обвинения за убийство по непредпазливост.

Всички покрусени жители на село Братаница в 14:30 часа вчера отдадоха почит на загиналата 8-годишна Моника на погребението й. Те преминаха през цялото село бавно пеша и така стигнаха до гробищата, където се разделиха с невинната жертва.

Реклама

Местни жители съчувстват на почерненото семейство. Казват, че Марин и Блага Маринови са добри, трудолюбиви и много услужливи хора. Бащата Марин работи в строителството от сутрин до вечер, за да може да осигури всичко на близките си, докато майката Блага гледа децата, споделят жители на селото пред "Знаме".

При трагичния инцидент служител на МВР към отдел "Борба с организираната престъпност" задминава спрели на пешеходна пътека коли и помита малката Моника, което довежда до смъртта на пострадалото дете, казва пред журналисти окръжният прокурор на Пазарджик Албена Кузманова.

Всички коли спират, за да пуснат 8-годишното момиченце да пресече главния път заедно с малкото си братче, което тя държи силно за ръка. В този момент засилилият се със служебната кола служител на реда задминава колоната от автомобили. Не успява да види пресичащите деца по пътеката и отнася Моника.

"Детето изхвърча от пешеходната пътека до аптеката. Това са поне 30 метра. С поне 90 км/ч караше, защото се чуха страшни спирачки", разказва свидетелят на трагедията Николина Атанасова пред Нова тв.

Десислава Колева, друг свидетел на инцидента, веднага оказва първа помощ на Моника с дишане уста в уста. Проверявах пулса й непрекъснато. Пулсът й поне първите 10 минути беше добре", разказва Десислава Колева.

Реклама

Минути след инцидента на мястото пристигат екипи на полицията в Пазарджик и линейка на Спешна помощ. Медиците незабавно откарват все още живото момиченце към многопрофилната болница в Пазарджик. Въпреки усилията на лекарите да спасят детето 8-годишната Моника умира малко по-късно от сериозните травми.

Ченгетата задържат служителя на реда и му правят тест за наркотици и алкохол на място, които дават отрицателен резултат.

Откарват го към близката болница да му вземат кръв, за да установят със сигурност дали не е шофирал под влиянието на наркотици или алкохол. Часове по-късно резултатите са негативни.

От клиниката го откарват директно към ареста на районното управление в Пазарджик. "Образувано е следствено дело за смърт по непредпазливост на пешеходна пътека", заявява Албена Кузманова.

Жителите на селото обвиняват за смъртта на детето освен ченгето, летяло с 90 км, и Спешната помощ. Според тях линейката фатално закъсняла, дошла 30-35 мин. след сигнала.

Доктор Борис Манев, директор на ЦСМП - Пазарджик, не закъсня с отговор: "Сигналът е получен в 11.40 часа. Екипът пристига на място в 11.51. Детето е в клинична смърт, реанимация в пълен обем и тръгва да се кара в Спешно отделение на МБАЛ - Пазарджик. Нека да разбием вече тази мантра за бавната Спешна помощ!"

Към 20 ч. в трагичния ден жители на селото излязоха на мълчалив протест и бдение. Запалиха свещи и опънаха плакат с надпис "Шофирайте, сякаш всяко дете на пътя е ваше". На лобното място още стоят сандалите на детето.

Сутринта преди погребението събралите се на протест жители на Братаница поискаха обезопасяване на централната улица на селото, която се явява част от пътя Велинград - Пазарджик и на която ежегодно стават инциденти. След като си взеха сбогом с Моника, родителите й и местните отново излязоха на бдение и протест.

"Нека всеки, който кара кола, да помни, че е много лесно да отнемеш човешки живот, а също и че болката от стореното не връща мъртвите. Бъдете внимателни, когато шофирате!" - апелират близките на загиналото дете.

 Не е първи случай

Момиченцето е втората жертва, която губи живота си на главния път на Братаница. Преди около 2 години там намери смъртта си 15-годишен тийнейджър. Той бе блъснат от жител на село Ветрен дол. Делото срещу 26-годишния водач, отговорен за убийството на момчето, е все още в ход.

Реклама
Реклама
Реклама