Д-р Красимира Кощикова, кардиолог в УМБАЛ "Александровска": "Яжте" вода в жегите

Приятел
Автор: Кристиан Иванов

Д-р Красимира Кощикова, кардиолог в УМБАЛ "Александровска": "Яжте" вода в жегите

Плодовете и зеленчуците са леки и лесно смилаеми, похапвайте ги през целия ден

Коя е тя

Д-р Красимира Кощикова е специалист по вътрешни болести и кардиология в Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в УМБАЛ "Александровска", лекар асистент към катедра "Пропедевтика на вътрешните болести" към Медицински университет - София. За читателите на "България Днес" тя споделя безценни съвети за това как да се грижим здравето през горещите летни дни.

- Д-р Кощикова, лятото е в разгара си, мнозина се оплакват от високите температури. По какъв начин горещото време се отразява на работата на сърцето?

- Освен високите температури от значение за работата на сърцето са и други фактори на околната среда. Например влажността и замърсяването на въздуха. Експертни групи от кардиолози, специалисти по екологично здраве и епидемиолози установяват, че повишаването на температурите води до повишена смъртност от сърдечносъдови заболявания. Когато телесната температура се повиши, сърцето се "натоварва" и за единица време изпомпва повече кръв. През един топъл ден сърцето може да циркулира от 2 до 4 пъти повече кръв за минута, отколкото в прохладен ден. Покачването на температурата с 1 градус води до увеличаване на сърдечната честота с 10 удара. За да поддържа тялото хладно, кръвообращението в човешкото тяло се преразпределя към кожата и така се подпомага изпотяването. Когато потта се изпарява от кожата, тя отвежда топлината.

- Какво още се случва с тялото ни в горещо време?

- В сух ден изпарението на 1 чаена лъжичка пот може да понижи температурата с 2 градуса. Влажността прави изпотяването по-малко ефективно, тъй като пречи на изпарението. С потта се отделят и натрий, калий и други минерали, които са жизнено важни за нормалното функциониране на всички органи и системи. За да сведе до минимум загубата на важни микроелементи, тялото може да реагира със задръжка на течности. Това затруднява охлаждането и още повече натоварва сърдечно-съдовата система, както и останалите органи. Това е предпоставка за топлинно натоварване, което може да доведе до топлинен удар.

- Какви са най-важните препоръки, които всички трябва да спазваме при екстремно високи температури?

- Най-добре е да се избягва излизането на открито около обяд и в ранния следобед, защото в часовете между 11 и 15 ч. обикновено слънцето е най-силно. Преди излизане на открито е необходимо нанасяне на водоустойчив слънцезащитен крем с най-малко SPF 15. Както и прилагането му отново на всеки два часа, защото слънчевото изгаряне може да затрудни охлаждането на тялото. Относно облеклото съветът е да се обличат леки, широки и светли дрехи от "дишащи" тъкани. Това са памук и лен. Може да бъдат и от синтетичен плат, който отблъсква потта. Важно е носенето на шапка и слънчеви очила. Желателно е обувките да са добре проветриви, а чорапите да са от естествени материи. От полза против изпотяване на краката могат да бъдат пудри и антиперспирант.

- Колко важно е поемането на достатъчно течности през лятото?

- Много важна е хидратацията чрез пиене на вода и напитки, които съдържат електролити. Течности трябва да се приемат, дори човек да смята, че не са толкова необходими. Важно е да се избягват кофеиновите напитки и алкохолът, тъй като увеличават дехидратацията. Ако по медицински показания има ограничение за приема на течности, повишените нужди в топлото време изискват нова преоценка от лекуващия лекар. Препоръчително е да не се претоварва стомахът с тежка храна. "Яжте вода" - плодовете и зеленчуците са леки, лесно смилаеми и пълни с вода. Похапвайки ги през целия ден, осигуряват енергия за организма и допълнителна хидратация.

- Доколко съществува опасност за хора, които нямат установени проблеми със сърцето, считат се за здрави и не отчитат рисковете от силното слънце навън?

- Механизмите на охлаждане на човешкото тяло са еднакви при всички, независимо от наличието на придружаващи заболявания. Топлоотдаването чрез изпотяване с недостатъчна хидратация води до обезводняване. Прекарването твърде много време при екстремни горещини може да доведе до т.нар топлинен удар. Симптомите са гадене или повръщане, замайване, мускулни крампи, умора, дезориентация и объркване, припадък, студена и лепкава кожа или гореща, суха кожа. Данни от голямо клинично проучване, базирано на 27 000 пациенти с инфаркт, установява връзка между топлината и риска от получаването на миокарден инфаркт. Горещината и излагането на топлина се разглежда като рисков фактор.

- С какво трябва най-много да внимаваме при ползването на климатици в жегата?

- Голямо проучване за заболеваемостта, свързана с високите климатични температури, проведено в САЩ, установява, че ползването на климатик значително намалява риска от хоспитализация при множество заболявания. Включително сърдечно-съдови, исхемичен инсулт, респираторни заболявания, дехидратация, топлинен удар, диабет и остра бъбречна недостатъчност. Допълнителни полза има при климатични системи, които филтрират и премахват бактерии, плесени, алергени и замърсяването на въздуха от прахови частици. При ползването на климатик през жегите е важно разликата между външната температура и помещенията с климатик да бъде не повече от 10 градуса.

- Спортуващите с какво трябва да се съобразяват при високите температури навън?

- Това, че е горещо, не означава, че не трябва да се спортува. Пациентите със сърдечни заболявания, включително сърдечна недостатъчност и хипертония, са изложени на повишен риск от топлината, особено по време на упражнения или интензивна физическа активност. Някои други медицински състояния или лекарства могат да увеличат риска от заболяване, свързано с топлината. Ако тренировката трябва да е по време на жега, добре е да бъде на сянка и да има чести почивки за хидратация.

- Доколко е полезно разхлаждането по басейни и доколко опасни могат да бъдат те в условията на пандемия?

- Няма доказателства, че COVID-19 може да се разпространи при хората през водата в басейни, горещи вани, водни площадки или други водни обекти. Слънчеви бани на открито - "събиране" на витамин Д, както и разхлаждане в басейни е много полезно, включително и в условие на пандемия.

- При плуване в морето рязката смяна на температурата от жегата в студената вода може ли да създаде проблем на сърцето при плуване?

- Препоръчителен "хладен" спорт в жегите е плуването. Ако човек е решил да плува в топлите часове, разумно е влизането в морската вода да става с "темпериране" - първоначално обливане на тялото и постепенно влизане в морето.

- В жегата ни се услаждат разхлаждащи коктейли, като този с джин и тоник например, или ледено студена бира, но как това се отразява на сърдечната дейност?

- Алкохолът трябва да се избягва, защото води до дехидратация. Ледено студените напитки чрез дразненето на локалните лигавични студови рецептори може да забави топлоотдаването на организма чрез фалшивото усещане за хлад.

- Какво е най-важно да съобразяваме и правим в жегата?

- Да стоим на хладно и да приемаме достатъчно течности. В горещото време никога да не оставяме деца или домашни любимци в колите. Добре е редовно да проверяваме актуалните новини за здравето и безопасността.

Правят COVID тестове за партита

Правят COVID тестове за партита

Нов хит!  Изследването струва 35 лева, лаборант идва на крака COVID тестове за партита и събирания са най-новия хит! Лаборатории предлагат изследвания, за да можете да купонясвате безпроблемно, ако има специални изисквания на мястото, където искате да си отпуснете душата. Така например, ако искате да отидете на кръчма

Почина секретарката на Тодор Живков

Почина секретарката на Тодор Живков

Ангелина Горинова никога не издаде тайните на Тато Легендарната секретарка на Тодор Живков - Ангелина Горинова, си е отишла от този свят, научи "България Днес". Възрастната жена бе най-близка до сърцето му след покойната му съпруга Мара Малеева. И до днес Ангелина остава в аналите като "несменяемата" секретарка

Алберто убива Мис Кюстендилска пролет

Алберто убива Мис Кюстендилска пролет

Комарджия наръгва Любомира 22 пъти След клането ревнивецът се укрива в Чехия за девет години Алкохолизираният 26-годишен комарджия Алберто Йорданов наръгва изгората си 22 пъти на 6 март 1989 г. в Кюстендил. Килърът е осъден на 20 години затвор за зверското убийство през 1991 година. На рождения му ден през 2017 г

Кума Лиса ходи на мол, за да храни малки

Кума Лиса ходи на мол, за да храни малки

В полите на Витоша в София  Законът забранява да бъде отстреляна в населено място  Шопингуваща на мол лисица е хит в столицата през последната седмица! Оранжевият хищник прикова любопитни погледи, защото денем и нощем обикаля около голям търговски център в полите на Витоша, непосредствено след Околовръстното

Най-четени

Силиконката Соня от "Игри на волята" лъсна гола

Силиконката Соня от "Игри на волята" лъсна гола

Скандални снимки на Соня от "Игри на волята" се появиха в интернет. Фотосите на силиконовата гръд на 43-годишната мадама обикалят из мрежата. Бюстът на Соня наистина е внушителен. Тя има стотици кубици силикон в гърдите си. Соня работи на държавна длъжност. Тя е част от племето на

Българският Рамбо - Руси Минев: С лакти и колена ставам световен шампион!

Българският Рамбо - Руси Минев: С лакти и колена ставам световен шампион!

Мога да се справям с всякакви ситуации, казва ММА звездата Кой е той Българският ММА боец Руси Минев има страховития прякор Рамбо. Той записа изключително важна победа в Хърватия над Абраха Саломон Ааре. Двамата се изправиха в полуфинал на турнира на FNC - "Армагедон 2". Минев е част от спортния клуб "Армеец"

Момиче на 26 г. спасява девет души

Момиче на 26 г. спасява девет души

Стилияна Попова три пъти дарява кръвна плазма Не се чувствам герой, ако трябва да се сравня с лекар на първа линия, казва младата жена  Стилияна е само на 26 години, но е направила добро като за цял живот. Младата майка от пловдивското село Строево тази година три пъти е дарила реконвалесцентна плазма за лечение на COVID-19 и е помогнала на 9

Излиза от килията касапин, разчленил съученик

Излиза от килията касапин, разчленил съученик

13 г. след кръвопролитието в "Западен парк" Промених се и тръгвам по по-добър път, казва Николай Арабаджиев Абитуриент, който е убил, разчленил и закопал приятел, е пуснат от затвора. Николай Арабаджиев е на косъм от свободата, след като първата инстанция решава да го освободи предсрочно от килията

Джуджи хапва с дружки

Джуджи хапва с дружки

На вкусна трапеза в столичен ресторант седна да похапне Джуджи. Деляна Маринова, както е истинското име на бившата водеща при Гала, си прекара повече от добре заедно с две свои приятелки и не спря да говори и се смее по време на целия обяд. Снимки: "България

Деси Цонева на винце

Деси Цонева на винце

На винце и спагети се отдаде Деси Цонева. Дъщерята на легендата Митко Цонев отмори в центъра на София със своя приятелка и демонстрира добра форма и настроение. снимки: България

Българската Ким Кардашиян атакува "Фермата"

Българската Ким Кардашиян атакува "Фермата"

Деси налива 10 бона в интервенции, за да заприлича на риалити звездата Има холивудско присъствие във "Фермата". Една от най-колоритните участнички в седмия сезон на предаването е известна като българската Ким Кардашиян. Самата Деси Павлова, както е истинското име на претендентката за голямата награда, си лепна този прякор преди няколко години

Стойчо мъдрува в джипка

Стойчо мъдрува в джипка

На дълбок размисъл се отдаде Стойчо Младенов. Треньорът на ЦСКА прекара дълго време в огромния си луксозен джип, потънал в тежки мисли. Стойчо сигурно обмисля нова тактика на отбора си и явно го прави добре, защото отборът му срази Ботев (Бр) с 4:2 в последния кръг на първенството. Снимки: "България

След 8 г. брак Ивет Лалова: Най-красивите години в живота ми

След 8 г. брак Ивет Лалова: Най-красивите години в живота ми

Звездата на българската атлетика Ивет Лалова отбеляза с пост във фейсбук 8-ата годишнина от брака си с италианеца Симоне Колио. "8 години като г-жа Колио. Най-красивите години в живота ми. Честита годишнина Симоне Колио", написа спринтьорката в социалната

Ваня Щерева провокира с китара

Ваня Щерева провокира с китара

Секси фотоси с китара си пусна Ваня Щерева. Певицата, за която се знае, че сама пише песните си, показва как фотосите могат да излъчват еротика и без прекалено разголване. Дали така композира ново

Най-коментирани

Правят COVID тестове за партита

Правят COVID тестове за партита

Нов хит!  Изследването струва 35 лева, лаборант идва на крака COVID тестове за партита и събирания са най-новия хит! Лаборатории предлагат изследвания, за да можете да купонясвате безпроблемно, ако има специални изисквания на мястото, където искате да си отпуснете душата. Така например, ако искате да отидете на кръчма

Почина секретарката на Тодор Живков

Почина секретарката на Тодор Живков

Ангелина Горинова никога не издаде тайните на Тато Легендарната секретарка на Тодор Живков - Ангелина Горинова, си е отишла от този свят, научи "България Днес". Възрастната жена бе най-близка до сърцето му след покойната му съпруга Мара Малеева. И до днес Ангелина остава в аналите като "несменяемата" секретарка

Алберто убива Мис Кюстендилска пролет

Алберто убива Мис Кюстендилска пролет

Комарджия наръгва Любомира 22 пъти След клането ревнивецът се укрива в Чехия за девет години Алкохолизираният 26-годишен комарджия Алберто Йорданов наръгва изгората си 22 пъти на 6 март 1989 г. в Кюстендил. Килърът е осъден на 20 години затвор за зверското убийство през 1991 година. На рождения му ден през 2017 г

Коце Маца изплува от нелегалност

Коце Маца изплува от нелегалност

След като години наред бе потънал вдън земя Петричкият бизнесмен, сочен за Крал на черното тото, си пие спокойно бирата в столично заведение Коце Маца изплува от нелегалност! Петричкият бизнесмен Костадин Хаджииванов, който потъна вдън земя през последните 6-7 години, бе уловен в столично заведение от папараците на "България Днес"

Бивша погреба чувствата си към Неймар

Бивша погреба чувствата си към Неймар

Бившето гадже на Неймар - Наталия Барулич, призна, че е погребала чувствата си към него и гледа уверено в бъдещето. Звездата на футболния ПСЖ и Наталия се запознават преди около година. По онова време тя е приятелка на певеца Малума, а срещата с Неймар е именно на негов концерт и връзката им се развива мълниеносно

Кума Лиса ходи на мол, за да храни малки

Кума Лиса ходи на мол, за да храни малки

В полите на Витоша в София  Законът забранява да бъде отстреляна в населено място  Шопингуваща на мол лисица е хит в столицата през последната седмица! Оранжевият хищник прикова любопитни погледи, защото денем и нощем обикаля около голям търговски център в полите на Витоша, непосредствено след Околовръстното

Трофей на яз. "Искър": Не сте виждали такъв костур!

Трофей на яз. "Искър": Не сте виждали такъв костур!

Екземпляр с тегло 2,380 кг атакува силиконовата примамка на Димитър Николов Костур голям колкото шаран! Да, има такива и тези дни точно такъв бе уловен от водите на язовир "Искър". Хищна риба с дължина цели 52 сантиметра и тегло 2,380 килограма се закачи на въдицата на Димитър Николов от София. Екземпляр с толкова внушителни размери е

Ваня Джаферович с непозната жена

Ваня Джаферович с непозната жена

С непозната жена беше засечен Ваня Джеферович. Бившият футболист, който участва в редица шоута за оцеляване, се разходи с дългокосата хубавица, пийна с нея кафе и дори двамата хапнаха на слънце. Снимки: България

По-заразен COVID и сезонен грип ни атакуват тази есен

По-заразен COVID и сезонен грип ни атакуват тази есен

Силно заразният "Делта" вариант на Covid-19 и сезонен грип ще ни атакуват през есента. Тази година 230 000 български граждани на и над 65 години могат да се ваксинират срещу сезонния грип безплатно след средата на октомври, обявиха преди дни от здравното министерство и подчертаха, че за хората, преболедували Covid-19

Биатлонистката Милена Тодорова:
Искам да вървя крачка по крачка

Биатлонистката Милена Тодорова: Искам да вървя крачка по крачка

Дълги години българските фенове на зимните спортове очакваха появата на новата Екатерина Дафовска. Липсата на успехи в женския биатлон продължи цяло десетилетие, преди на хоризонта да изгрее Милена Тодорова. 23-годишната троянка избухна на световното първенство за девойки през 2020-а, където спечели три медала

Ваня Джаферович с непозната жена

Ваня Джаферович с непозната жена

С непозната жена беше засечен Ваня Джеферович. Бившият футболист, който участва в редица шоута за оцеляване, се разходи с дългокосата хубавица, пийна с нея кафе и дори двамата хапнаха на слънце. Снимки: България

По-заразен COVID и сезонен грип ни атакуват тази есен

По-заразен COVID и сезонен грип ни атакуват тази есен

Силно заразният "Делта" вариант на Covid-19 и сезонен грип ще ни атакуват през есента. Тази година 230 000 български граждани на и над 65 години могат да се ваксинират срещу сезонния грип безплатно след средата на октомври, обявиха преди дни от здравното министерство и подчертаха, че за хората, преболедували Covid-19

1904 новозаразени с COVID-19, 7,8% от тестваните, 1709 са излекувани

1904 новозаразени с COVID-19, 7,8% от тестваните, 1709 са излекувани

1904 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за изминалите 24 часа или 7,8% от направените общо 24 275 теста. Това сочат данните на Единния информационен портал. 4969 души са хоспитализираните, а от тях 416 се намират в интензивно отделение. 1709 е броят на излекуваните през последното денонощие

Халваджиян-младши обича хубаво кафе

Халваджиян-младши обича хубаво кафе

Чак в специализиран магазин за кафе се занесе Бебо Халваджиян, за да си купи качествена напитка. Наследникът на продуцента Магърдич дълго избира какъв сорт да си поръча, след което зорко надзираваше как се опакова поръчката му. Снимки: България

Актьор на раздумка пред блока

Актьор на раздумка пред блока

На раздумка пред блока излезе Георги Новаков. Пременен със синя блуза и с цигара в ръка, актьорът, играл както в "Записки по българските въстания", така и в "Под прикритие", си похортува със свой познат, след което се прибра вкъщи. Снимки: България

Д-р Миндов: Едва 10% от COVID пациентите в реанимация оцеляват

Д-р Миндов: Едва 10% от COVID пациентите в реанимация оцеляват

Едва 10% от пациентите с COVID-19, които попадат в реанимацията, оцеляват, заяви д-р Георгри Миндов в ефира на "Тази сутрин" по Би Ти Ви. Половината от тях загиват още в първите 48 часа и смъртността е много висока. Миндов коментира, че "Делта" вариантът заразява и се разпространява много бързо и е по-агресивен

1835 нови случаи с COVID-19 за последните 24 часа, 8,74% от тестваните, 99 починали

1835 нови случаи с COVID-19 за последните 24 часа, 8,74% от тестваните, 99 починали

1835 са новите случаи с COVID-19 за последното денонощие, съобщава Единният информационен портал. Това означава с 985 повече от вчера. Направени са 20 996 теста, тоест положителните проби са 8,74%. Общо направените тестове у нас досега са 4 679 511. Потвърдените случаи на коронавирус от началото на пандемията са 489 423

Слави Трифонов: Социолозите лъжат

Слави Трифонов: Социолозите лъжат

Социологическите агенции "Тренд", "Алфа Рисърч" и "Галъп" пишат, че ИТН губи подкрепата на избирателите. Според тях Слави е загубил първото място и му дават от второ до четвърто. Явно това е предизвикало гнева на Слави, за да избухне той така във фейсбук: Това че българските социолози не познават е толкова абсолютна истина, колкото истината

По бяла ризка Николай Василев обикаля София

По бяла ризка Николай Василев обикаля София

Облечен в стилна бяла ризка и дънки, Николай Василев обикаля из София. Неосъщественият премиер от първия кабинет на Слави има офис в центъра на столицата и не спира да върти бизнеса си. Снимки: България

Треньор от Пловдив обикаля София

Треньор от Пловдив обикаля София

Треньорът на "Локомотив" (Пловдив) крачи с жена си по софийските улици, не пропусна да забележи всевиждащото око на "България Днес". Двамата обиколиха безмълвно софийските улици, след което си заминаха за Пловдив. Снимки: България