Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10021206 www.bgdnes.bg

Големият актьор Валентин Танев: Другарите прибраха пенсионните фондовена мама и татко

Милиарди левове просто бяха откраднати

"След 10 ноември партийните другари прибраха пенсионните фондове на майка ми и баща ми и ги изнесоха. Милиарди левове просто бяха откраднати, а касата изпразнена. Това се краде най-лесно. Ето защо ние не можем да приличаме на германските или швейцарските пенсионери. Защото всичко е откраднато."
Това сподели в откровен разговор с "България Днес" големият актьор Валентин Танев. Играещият ролята на Хаджията в постановката "Хъшове" на Народния театър "Иван Вазов" артист е разочарован от отношението както към неговите родители, така и към настоящата пенсионна система.
"Толкова е сложно и увъртяно сега и такива промени се правят, че не мога да разбера, аджеба, след 40 години трудов стаж и плащани осигуровки ще имам ли пенсия и в какъв размер ще бъде тя. Това е целта на една сложна машина. А ако тя е проста - колкото пари си внесъл толкова и да получиш - тя ще работи. Но тя е направена така, че да извъртят нещата", размишлява пред вестника Танев, който е носител на наградите "Аскеер 2006" и "Икар '97".
Той е категоричен, че колкото е по-сложна една система, толкова повече пари могат да се откраднат.
"Направено е за облагата на едни и изсмукването на парите на другите - на глупаците. За жалост по-голяма част от българския народ - ние сме глупаците. Смислените хора като влязат във властта и става нещо страшно. Не можеш да го познаеш на третия ден", споделя още Валентин Танев.
С тъга артистът си спомня и за неосъществената идея за социален фонд за по-възрастните артисти, който да ги подпомага.
"Просто не се случва, защото държавата няма отношение към това. Преди 9 септември имаше пенсионен фонд на Съюза на артистите в България. Всеки, който се е осигурявал, е минавал през съюза. Поради тази причина са получавали по-високи пенсии", връща лентата назад играещият в постановките "Вишнева градина", "Рицар на светия дух и "Опит за летене" актьор.


Отделно от това е имало много актьори, които са оставали сами и са завещавали имотите си на този съюз.
"На базата на това артистите получават малък квартал, на мястото на който днес е построено съветското посолство, както аз продължавам да го наричам, защото те така се държат. Точно там е имало няколко къщички, построени от този фонд на Съюза на артистите като домове за възрастни актьори. Когато идва новата съветска власт след 9 септември, съветските другари си харесват това място, къщичките са съборени и е построено това съветско посолство. Възрастните актьори са настанени в "Захарна фабрика" на два етажа в една, бих казал, кочина. И те продължават да живеят там. без даже да е известна собствеността. Това е било отношението на тази власт. Къщичките са заличени, така както и пенсионният фонд", казва Танев пред "България Днес".
Той е категоричен, че и до днес културата не е приоритет на властта.
"Политиците го считат като - трябва да им дадем нещо. Те не го считат за приоритет, а като някаква досадна подробност, която трябва да отчетат. В интерес на истината последните 6-7 години бюджетът започна да се качва регулярно. Но и самата държава беше стабилна в развитието си. Брутният вътрешен продукт се качваше и от това зависеше покачването на бюджета въобще за култура. Най-важното е отношението на политиците да се смени. Няма нито един от тези, които се задават, да каже - ей, хора, в нашата програма е залегнало еди-какво съотношение към БВП, еди-каква си програма за култура. Защото такава трябва да има, и то не на хартия само. Шест-седем интелигентни души могат да седнат и да я напишат. Културата не е партиен казус. Тя е от национално значение", категоричен е артистът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама