Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10024174 www.bgdnes.bg

Станимир Илчев и Светла Петрова осъждат Испания

7 години след оправдаването на сина им за сводничество

Бившият евродепутат още не знае за решението

Бившият евродепутат Станимир Илчев и журналистката Светла Петрова ще получат обезщетение от Испания заради задържането на сина им. Това става с решение на съда в Алмерия, където Владимир Илчев бе съден за сводничество и в крайна сметка оправдан.

За решението съобщават испански медии, позоваващи се на информация на агенция Еуропа Прес. Имената на Илчев и Петрова не се споменават в текста, но се отбелязва, че обезщетението е за български евродепутат и журналистка във връзка със задържането на сина им през 2003 година за сексуална експлоатация на българки и рускини, който в крайна сметка е оправдан през ноември 2014 г. Именно през този период Владимир Илчев имаше проблеми с испанското правосъдие като заподозрян за сводничество.

Реклама

Станимир Илчев научи от репортер на "България Днес" за решението. Обясни, че самата процедура е стартирана преди години и основно с нея се занимава синът му Владимир и юрист, запознат с испанското право. Искът е бил комплексен и е търсено обезщетение за всички понесли финансови и неимуществени вреди. Според бившия депутат от НДСВ цялата история навремето е била "сглобена" в България, а е имало много хора, които я подклаждали и злорадствали, включително и в неговата партия.

От решението на съда в Алмерия става ясно, че магистратите признават правото на родителите да получат обезщетение заради претърпените вреди около получилия медийна известност случай с Владимир Илчев. Искът е уважен частично, независимо че по-рано испанското Министерство на правосъдието е трябвало да им плати 3000 евро заради бавно правосъдие, първоначалния арест от 44 дни и дълго държаната гаранция от 12 000 евро. Всичко това се утежнява от медийния отзвук в България, където родителите са публични личности в медийния и политическия живот - Петрова е известен телевизионен журналист, а Станимир Илчев представляваше страната ни в Европарламента в продължение на 7 години. Присъденото обезщетение е по 1500 евро за всеки от родителите.

Владимир Илчев е държан в ареста от 14 май до 27 юни 2003 година след операция на Националната полиция в Алмерия и Мурсия срещу сексуалната експлоатация на жени от Русия и България. Участието му в групата е предполагаемо, но след първоначалното задържане му е наложена гаранция от 12 000 евро и забрана за напускане на Испания. Това положение остава 30 месеца и през ноември 2005 г. е заменено с подписка. Тази мярка е в сила, докато в крайна сметка Владимир Илчев е напълно оправдан.

Съдебната сага за Илчев-младши приключва с оправдателна присъда 4 години след като прокуратурата в Алмерия поиска за него общо 10 години затвор заради две обвинения - 6 за нарушаване на правата на чуждестранни граждани и 4 за склоняване към проституция. Отделно прокуратурата настояваше Владимир Илчев да заплати близо 20 000 евро глоба.

Всичко започна с ареста му на 14 май 2003 г. в средиземноморския курорт Рокетас де Мар. Тогава той бе вкаран в затвора "Ел Асебуче" в Алмерия, след което бе пуснат под гаранция. Чак до 2005 г. не му бе разрешено да напусне Испания и той живя в българското посолство в Мадрид, като си плащаше престоя. След това заради проточването на делото му бе позволено да се прибере в България.

Другите разследвани признават вина

Разследването на случая води началото си преди 2003 г. Първият му обект е испанецът Иносенсио Гутиерес Гарсия. Той бил заподозрян в принадлежност към банда, примамвала и организирала нелегална имиграция на жени от Източна Европа към Испания с цел сексуална експлоатация. Следователите започнали да подслушват телефонните му разговори. После като участници в групата за сексуална експлоатация са обвинени още четирима испанци, три рускини и Владимир Илчев. Лошият късмет на българина е, че работи във фирма, която праща танцьорки на работа в Пиренейския полуостров. Те изнасят няколко представления в Алмерия и Мурсия. Самият той е нает за преводач и шофьор. С изключение на Илчев останалите признават вина и така им са намалени исканите присъди, които стават по общо 3 години затвор - съответно по 2 и по 1 години по двете обвинения.

Владимир Илчев единствен не се признава за виновен и в крайна сметка е признат за невинен.

Реклама
Реклама
Реклама