Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10030225 www.bgdnes.bg

Шени Бензеш сложи плоча на любимия си Атанас Скатов: Никога няма да те забравя, Наско!

Още го сънувам, сърцето ми плаче за него, казва любимата на алпиниста

"Никога няма да го забравя! Още го сънувам, сърцето ми плаче и едва ли скоро ще се отърва от тази болка. Още го сънувам. Моята голяма любов дано е спокоен."

Това сподели годеницата на Атанас Скатов - Шени Бензеш, която вчера постави паметна плоча край лобното място на алпиниста. Атанас Скато загина на 5 февруари 2021 г., след неуспешен опит за изкачване на К-2, при падане на слизане от лагер.

Реклама

"Помня злополучния 5 февруари, в който ни евакуираха от базовия лагер, където чаках Наско. Първото нещо, което видях в момента, в който хеликоптерът се издигна, беше мемориалът Гилки (мястото, където са погребани алпинистите, загинали под К-2 - б.а.). Първата ми мисъл беше, че някой ден ще трябва да събера сила и да се върна, но бях сърдита на планините. Благодарна съм на приятелите, които ми вдъхнаха смелост и увереност, за да изпълня завета си и да почета паметта на Наско", казва Бензеш.

Тя все пак намери сили да се върне на мястото и да постави там паметна плоча на загиналия си любим Атанас Скатов. В същия ден, когато бе поставена плочата с лицето на алпиниста, бяха открити и телата на загиналите с него. Това са Али Садпара, Джон Снори и Хуан Пабло Мор, за които се смята, че са стигнали до втория по височина връх, загубиха връзка с екипите си на слизане. За свалянето на останалите им се очаква съдействие от местната армия. Тялото на Мор е било намерено на 400 м над лагер 4, а тленните останки на Садпара и Снори са били открити около Гърлото на бутилката - най-трудната част от изкачването на К-2, непосредствено преди върха. Синът на Али - Саджид, който участва в злополучната експедиция, вчера трябваше да бъде заведен до тялото на баща си. Инициативата за издирването на телата и на тримата бе именно негова.

Филм за голямата любов на покойния Скатов и красивата Шени от няколко дни снима и режисьорът Жоро Торнев. Преди това той излъчи и лента за друга емблема в алпинизма - Боян Петров. "Бях обещал на Наско, едва сега го изпълних", каза Торнев, който също е с близките на алпиниста.

Приживе Атанас Скатов изкачи 10 от 14-те върха с височина над 8000 метра, като един от тях два пъти. Качвал се е и без допълнителен кислород, на три без личен шерп. Скатов е първият българин, изкачил седемте континентални първенеца. Той е и първият веган, изкачил Еверест.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Реклама
Реклама
Реклама