Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10030248 www.bgdnes.bg

Идеално за море след 8 август

Очакват ни 40 градуса 

Температурите ще се понижат в края на месеца 

Лятната почивка на родното Черноморие ще е идеална след 8 август, защото тогава започва по-продължителен сух период. Това прогнозира пред "България Днес" климатологът Петър Янков.

"Месец август ще започне с превалявания в северните и източните райони и слабо понижение на температурите, като максималните ще бъдат 34 до 36 градуса. Между 3 и 5 август за кратко ни очакват отново горещини. Термометрите в населените места ще гонят 40-градусовата температурна бариера. Валежи и кратко захлаждане се очаква между 6 и 7 август. Преваляванията ще достигат и до черноморското крайбрежие. По-интензивни ще бъдат в Източните Родопи и по Южното Черноморие. От следващия ден започва по-продължителен сух период, като температурите ще достигат до 39 градуса", обясни метеорологът.

Реклама

В началото на третото десетдневие (21-31 август) ще има условия за пренос на по-хладен въздух от север и по-съществено понижение на температурите - от 27 до 32 градуса. Валежи са възможни на 23 и 24 август, главно в северните части от страната и по черноморското ни крайбрежие.

"Освен за море времето ще е добро и за почивка в планината. През повечето дни там ще е слънчево с развитие на незначителна купеста облачност. Ако тръгнете на преход, в никакъв случай не забравяйте и слънцезащитните кремове. Когато нахлува по-хладен въздух, валежите и гръмотевиците са по-интензивни от равнинната част на страната и туристите трябва своевременно да се осведомяват за прогнозата за времето. Освен дъждобран посетителите на планината трябва да имат и топли дрехи. Нощите са хладни, а по високите части и студени", казва още Янков.

През август стабилното слънчево и сухо време се дължи главно на преобладаващия антициклонален тип време. Нахлуванията на влажен и хладен океански въздух са по-редки от тези през юли.

Според народната метеорология, ако август е сух, ще има сухи бъчви. Ако е дъждовен - пълни бъчви. По дните от 1 до 12 се съди за времето през отделните месеци. Ако на първи, втори и трети август е горещо, то януари, февруари и март ще е студено и обратното.

Най-топло в Чирпан, най-студено в Трън

Най-високата измерена температура през август е била в Чирпан - 45 градуса. В София най-голямата стойност през този месец е 39 градуса, измерена на 11 август 1994 година. В Пловдив на 22 август 1922 година са отчетени 41 градуса, а в Плевен на 12 август пак 1922 година - 43 градуса.

Най-студено през август е било в Трън - 0 градуса. В София на 29 август 1981 година са измерени 3,5 градуса, в Пловдив на 24 август са отчетени 5,6 градуса.

Реклама
Реклама
Реклама