Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10030497 www.bgdnes.bg

Рецепти за косопад от лечителя на Левски

Естетична народна медицина

Йеромонах Неофит Калчев вдига самочувствието на мъжете

Народният лечител, йеромонах Неофит Калчев, цери не само болежките на хората, които идват при него с тежки здравословни проблеми, но има и рецепти за косопад. Много години преди естетичната хирургия да се превърне в световна мода, той помага на мъжете да се справят с неприятния проблем и да възвърнат своето самочувствие. В своята книга Народен домашен лекар Калчев записва две проверени рецепти. "Образуват се големи празни колела по косата, брадата и мустаците не само на мъжете, но и на жените - пише знахарят. - Взема се 300 грама дървено масло, 25 грама кизап, 30 грама газ и се смесват хубаво. С тази смес се маже кожата на мястото, където космите са опадали. Един път на ден, докато поникне нова коса."

Ако това не помогне, има друг народен лек. "Вземат се 250 грама стебло и листа от гръсти (коноп) и се счукват на дребно - пише Неофит Калчев. - След това се опражват в 500 грама свинска мас и се прецеждат. С получената смес се маже главата или брадата всяка вечер."

Реклама

Йеромонахът от Преображенския манастир, който остава в историята на България, след като успява да излекува тежка рана на Васил Левски, грижливо подрежда своята книга като истинска енциклопедия по азбучен ред. На буквата "К" е записал рецепта за камъни и пясък в бъбреците.

"Когато се образува камък или пясък в бъбреците или в мехура, лекува се по следния начин - разкрива Неофит Калчев. - Взема се от диви череши 30 грама костилки, 50 грама листа от леска, 100 грама червени плодове от дива шипка, 100 грама пъпешово семе, 100 грама ленено семе, 100 грама корени от троскот и 300 грама бяла захар. Всичко се счуква поотделно и тогава се вари в 2 литра вода, докато остане в съда литър и половина. Отварата се прецежда и се смесва с литър винена (джиброва) ракия. Така получената смес се пие всеки ден преди обед по 25 грама в продължение на 40-50 дни."

В своята прочута книга, която е преиздавана 9 пъти в началото на XX век, Неофит Калчев дава три рецепти и за премахването на лишеи (пърхот).

Взима се от аптеката цинков сулфат 60 грама, 300 грама свинска мас, смесват се и се маже мястото 15 вечери. Втора рецепта: Взема се 100 грама боров катран, смесва се с 300 грама свинска мас и се маже в продължение на 15 дни. Ако и това не помогне, има трета рецепта. Вземат се 300 грама корени от коприва и се счукват заедно с 50 грама каменна сол и 300 грама оцет. С тази смес мястото се маже 20 вечери.

Лечителят на Левски има цяр и за лишеи с бели люспи, които се появяват по лактите и коленете, а после и по цялото тяло. В такъв случай се взема 300 грама цинквайс и се смесва с един килограм свинска мас. С тази смес се мажат побелелите места всяка вечер, докато се изгубят.

Рeцептите за хемороиди са много полезни и преди и сега, особено за хората, които водят заседнал начин на живот. Ето какво решение предлага народният лечител. "Ако не се лекува, маясълът (хемороидите) продължават много години, докарват слабост и неработоспособност за болния - пише Неофит Калчев. - Това заболяване е доста упорито на лекарства. Има хора, които остават болни до смъртта си. Лекарствата против това заболяване са различни. Вземат се 25 грама листа от брей и се сваряват в 300 грама вода. Отварата се пие 30 дни. Втора рецепта: Взима се 25 грама синя жлъчка (билка) и се сварява също в 300 грама вода. Отварата се пие като чай преди обяд 30 дни. Трета рецепта: Вземат се 25 грама корени от сапарила и се счукват на прах. Сваряват се в 500 грама вода, докато останат около 300 грама. Тази отвара се изпива на три сутрини по 100 грама. Това се прави 40-50 пъти. Четвърта рецепта: Сварява се праз лук във вода и дървено масло. С получената кашичка се налага болното място всяка вечер, докато болката отмине. Ако болният има запек, ленено и конопено семе се счуква и се сварява във вода и се пие преди обед. Анусът се премива всяка сутрин със студена вода."

Безценната енциклопедия на здравето от лечителя на Левски е пълна и с още рецепти за премахване на неприятните болежки от всякакво естество. Още от неговата народна медицина, четете в следващ брой на "България Днес".

Реклама
Реклама
Реклама