Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10033085 www.bgdnes.bg

Кмет за трети път спаси щъркел

Геройство в Костандово 

Птицата е била с ранено крило и не е можела да лети 

Трети щъркел оцелява благодарение на кмет!

Управникът на пазарджишкото градче Костандово Валентин Вигнев за пореден път показва обществено поведение за пример преди няколко дни.

"Получих сигнал от местен жител, че на улица в града има паднала от гнездото птица. Веднага отидох на място и установих, че не е обгорена, но крилото й изглежда пострадало и не може да излети. Веднага се обадих в общинската администрация и осигурихме транспорт, за да бъде закаран до спасителния център за диви животни в Стара Загора", разказа пред "България Днес" Вигнев.

Реклама

През миналата година ви разказахме за геройството на Вигнев, който даде шанс на два щъркела да заживеят втори живот. "Случаят с едната птица много прилича на този отпреди няколко дни. Отново осигурих транспорт, за да го извозят до Стара Загора. При най-първия случай взех пострадалия щъркел у дома и го гледах в двора, където са кокошките ми. Дори успях да го изкъпя. Един ден се почувства по-добре и излетя", щастлив е от действията си кметът.

Вигнев сподели, че в Костандово има много щъркелови гнезда, тъй като условията в градчето са подходящи за живот на точно този вид птици. И местните хора са свикнали с тях, а когато има критична ситуация, не я подминават, а веднага подават сигнал, за да помогнат.

"Не се чувствам герой, това е човещина. Също така това е част от работата ми. Не исках да се разчува за делата ми, но хората разказват. Когато дъщеря ми разбра, ми каза, че съм постъпил много благородно. Може би това е смисълът - да даваме добър пример на подрастващите, че трябва да си помагаме и да бъдем преди всичко човеци", добави скромно Вигнев.

Една от най-запомнящите се истории е от зимата на 2018 г. Тогава Сафет Халид от силистренското село Зарица разчуства България, след като прибра в дома си щъркели с лед по крилата. Той спаси 6 от големите птици, а постъпката му беше последвана от десетки хора из цялата страна, които спасиха други бедстващи птици.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама