Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10033104 www.bgdnes.bg

Музикантите Фънки и Ибряма за новия локдаун: Затворят ли ни пак, умираме прави!

Георги Христов емоционално прекъсна турнето си: Ситуацията го налага, съжалявам!

"Затворят ли ни пак, край с нас! Умираме прави, няма да издържим. Не знам изобщо интересуват ли се от нас тези в Народното събрание. Страшно е, че хората се страхуват от коронавируса, но въпреки това не се ваксинират. А само това е решението на този етап. В момента ние сме си заедно с Ванчо Несторов-Амебата, но аз свиря със Стенли и с "Черно фередже". Нямаме приходи други." Това сподели най-популярният фънкар у нас - Димитър Ковачев-Фънки, по повод на думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който смята, че ако така продължим с бавната ваксинация на населението, може да се окажем на прага на ново затваряне през есента. "Всеки трети новорегистриран случай на коронавирус в България е на Делта вариант. Спадът на случаите спря у нас, оттук нататък чакаме повишаване. Много бавно този месец и много по-бързо през август", каза Кунчев.
"Аз нямам спестявания, каквото изкарвам, харча. Ето бях в някакъв списък с наградени с еднократно или повече пъти творци, но още не съм получил нищо. Трагедия е всичко, бях във втория списък, който изобщо дали някога ще се гласува, Бог знае. Но у нас е така - много шум за нищо. Няма да взема никаква пенсия вероятно, нали стажът, който имах към Концертна дирекция, е загубен", допълни още Фънки, който се пробва и в друго поприще освен музиката. "Ще го играя погребален агент в постановка на Елин Рахнев. Всички много ми помагат, но е трудно, в небрано лозе съм. Почваме на 1 септември репетиции", обясни Ковачев, който очаква и друго интересно събитие тези дни. "Коцето, моят приятел, си купи египетска котка, която е от голите породи с малко козинка, чисто бяла, ще я кръщавам Фънкилито. На кръщенето ще се съберем старите авери пак", смее се Фънки, който не се притеснява от събирането на много хора на едно място, тъй като е ваксиниран.
"Не могат да задължат всички хора да си сложат ваксина. Разбирам, че това е най-важното като безопасност, но всеки има глава на раменете да решава за себе си", смята фолкпевицата Бони, която също се притеснява от евентуален локдаун. Според повечето й колеги, ако хлопнат кепенците на заведенията, това ще доведе до нови протести, най-вече на хората със свободни професии.
"Не бива властта да се изненадва, ако това се случи. Ето аз едва изживях тази пандемия. Група приятели си взимахме неща от магазина, после който има пари, връща, който няма - когато има. Помагахме си. Аз лично останах без никакви участия, едва нещата сега живнаха, ама докога...", сподели пред "България Днес" и легендарният кларинетист Иво Папазов-Ибряма. Засега той не се е ваксинирал, но смята да го направи, тъй като съпругата му и цялата фамилия са изкарали тежко вируса. "Жена ми още се бори с последствията", споделя Папазов и допълва: "Защо никой не говори за фолклорните изпълнители - тези, които с музиката си спасяват българските традиции и се грижат за доброто настроение на хората по празници в села и градове. Сега на всички тях им се налага да работят и нещо друго, за да оцеляват, а основното им призвание – музиката, да остане на заден план. Докога така, тъкмо живнаха нещата", кахъри се Ибряма, който в момента преживява от събор на събор.
Притеснени от положението в страната са и естрадните изпълнители. Голяма част от тях намаляват хонорарите си през лятото, само и само да имат някакви участия.
"На никого не е лесно, не знам как ще оцелеем, трудно е за всички и по-трудно ще стане", сподели Христо Кидиков.
Звездата на родната сцена Георги Христов също е притеснен от инвазията на новия щам на коронавируса.

Реклама


"Ситуацията в България налага да прекратя концертната си дейност, за което съжалявам! Ще дойдат други времена. Някога!", написа в профила си изпълнителят на "Черно и бяло", като не уточни дали спира с турнето си из страната, или думите му означават, че спира да се изявява за известно време.

Шефът на Театър "София" Ириней Константинов:

Най-трудно ще е на свободните артисти, ние, държавните, ще оцелеем!

"Най-трудно евентуална четвърта вълна и затваряне ще понесат свободните артисти, тъй като не са осигурени и разчитат на ежедневната си "продажба". Те ще са най-потърпевшите и затова са най-несвободните хора." Това сподели директорът на Театър "София" Ириней Константинов, който продължава да е в театъра и във време на лятна отпуска. "Ние, в държавните и общинските театри, обаче някак ще продължим. Защото все пак имаме някаква осигуреност. Но каквото и да се случи все пак, театърът е оцелявал и при по-тежки ситуации и пак ще оцелее", смята Ириней Константинов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама