Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10033166 www.bgdnes.bg

Застой в разследването за Янек

Само полицията провежда издирвателни действия

Една година след изчезването на дупничанина близки палят свещи за него

Разследването за изчезването на Янек Миланов е в застой, научи "България Днес"! Утре се навършва една година от липсата на дупничанина, а надеждата за откриването му е почти нулева.
"Действия по разследването не се извършват, защото всичко, което се изисква, вече е направено. В момента се извършват само оперативно-издирвателни дейности от Главна дирекция "Национална полиция", съобщи за вестника говорителят на Националната следствена служба (НСлС) Ивайло Ангелов. По думите му полицията провежда беседи с хора, които са видели последни Янек, както и с негови близки и приятели, пак се проследява и телефонната му комуникация.
Разследването е изтеглено от Дупница и по искане на Окръжната прокуратура в Кюстендил е изпратено към следствието на 21 май т.г. Причината е сложността на казуса и опасенията за обвързаности на местни ченгета с представители на криминалния контингент. През лятото на м.г. главният прокурор Иван Гешев се среща няколко пъти с брата на изчезналия - Марио Миланов, за да увери, че лично следи случая и че се прави всичко необходимо за изясняване на мистерията с 43-годишния мъж.
Засега срокът на досъдебното производство е до 8 август, но е предложено удължаването му с още два месеца. Ако и дотогава не се реши загадката с Янек, по всяка вероятност разследването ще бъде спряно, издават криминалисти. Те отбелязват, че при изчезнали хора са решаващи първите до 72 часа за разкриване по горещи следи.
Следите на Янек се губят на 31 юли 2020 г. след среща с Васил Капланов-Каплата, бивш шеф на охраната на дупнишките мафиоти Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви. Само четири дни по-рано Янек се върнал в Дупница от Франция, където живее и работи от години. След изчезването му става ясно, че той имал стар конфликт с Каплата. В основата на раздора между двамата мъже била жената на Капланов, с която Миланов имал любовна авантюра. Преди да изчезне, Янек е получавал заплахи, стреляно е по жилището му, а колата му е била потрошена.
Свидетели твърдят, че преди срещата с Каплата Янек споделил, че отива на разговор с Капланов. Във въпросната нощ камери заснели джипа на Каплата да излиза от Дупница, а в него имало двама души. На връщане в града шофьорът бил сам. Версията на Капланов е, че след разговора с Янек го оставил пред блока му, откъдето го взел по-рано.
След сигнала за липсата на Янек криминалисти се заемат с претърсване на района. Над 300 полицаи, десетки коли, кучета и конна полиция участват в издирването, но усилията им не се увенчават с успех. Няколко пъти водолази се гмуркат в язовир "Дяково" и водоеми край Самораново и Крайници, но съмненията, че там може да е трупът на Янек, не се потвърждават.
Макар да е основен заподозрян за случилото се с Миланов, на Васил Капланов не са повдигнати обвинения за убийство, защото няма труп и категорични улики. Въпреки това Каплата попада зад решетките, тъй като е погнат за закана за убийство, отправена към шефа на мотоклуба в града Димитър Недев. Според прокуратурата заканата е отправена, докато Каплата е под домашен арест за незаконно държане на боеприпаси. След като престоява 4 месеца в килията, Каплата е пуснат под домашен арест, а преди броени дни магистратите измениха мярката му в парична гаранция от 3 хил. лв.
Във връзка с първата годишнина от изчезването на Янек неговите близки и приятели ще запалят свещи в знак на това, че той не е забравен. Брат му Марио пуска призив в социалните мрежи. "В събота се навършва една година, откакто Янек бе отвлечен и най-вероятно убит. Обръщам се към всички съпричастни с каузата "Къде е Янек", които желаят и имат възможност да изразят подкрепата си, да заповядат в 19 часа на мястото, където Янек бе отвлечен - блок 45 в жк "Бистрица", град Дупница", призовава съкрушеният роднина.


Версии

Няколко са зловещите версии за това какво се е случило с Янек. Първоначално се подозира, че той може да е закопан на някоя нива. Други смятат, че е държан няколко дни в плен в гората, докато отмине шумотевицата покрай издирването му, след което тялото на пленника е разтворено в киселина. Съмненията, че е захвърлен във водоем в района, също не се потвърждават до момента.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама