Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10038180 www.bgdnes.bg

Трафикът е нормален на всички ГКПП с Гърция


Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове с Гърция, съобщават от МВР.

Възстановено е от гръцките гранични власти пропускането на всички превозни средства през ГКПП "Ексохи", съпределен на българския пункт "Илинден". През ГКПП "Маказа"/ "Нимфея" се пропускат автомобили до 3,5 тона.
Всички влизащи в Гърция пътници трябва да имат предварително попълнен формуляр и получен QR код. Българскитe граждани, пътуващи с леки коли и автобуси, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането на територията на Гърция или сертификат за ваксинация срещу Covid-19, направена преди не по-малко от 14 дни. Пътуващите могат да представят и сертификат или положителна диагноза по метода PCR или антиген от 30 до 180 дни от датата на заболяването, посочена в него, който е издаден от оторизиран орган в съответствие с националното законодателство на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език.
Гражданите, пристигащи от т. нар. зелени държави /по скалата на ЕС в тази група влиза България/, ще могат да влизат и с отрицателен бърз антигенен тест, не по-стар от 48 часа, може и на хартиен носител.
Тези изисквания важат и за деца, навършили 12 години.
Представители на гръцките медицински власти извършват избирателно бързи тестове на влизащи в Гърция.
През ГКПП "Ивайловград" и ГКПП "Златоград" гръцките власти не пропускат превозни средства и пешеходци.
На границата с Румъния трафикът е интензивен на ГКПП ''Кардам'' на изход за товарни автомобили. От 1 юли до 31 август 2021 г. румънските власти въвеждат забрана за преминаването на товарни автомобили над 7,5 тона през съвместния граничен пункт "Дуранкулак"/"Вама Веке" в петък, събота и неделя, предупреждават от МВР.
България е включена в списъка с държави от т.нар. зелена зона, за пътуващите, от които влизането в Румъния е свободно - не се налага карантина, не се изисква представяне на отрицателен PCR тест или други здравни документи, доказващи липса на зараза от коронавирус.
Остава преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските "Кайнарджа" и "Крушари". През ГКПП "Оряхово" преминават само товарни превозни средства.
На границата с Република Сърбия трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.
Няма изискване към българските граждани и всички пристигащи от България в Сърбия да представят отрицателен PCR тест на влизане в страната.
Нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове е трафикът на границата с Република Северна Македония. Българските граждани могат да пътуват до Република Северна Македония без ограничения - без PCR тест, без антиген тест, без имунизационен паспорт и без изискване за предварителна онлайн регистрация преди пътуването.
На границата с Република Турция също трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.
Българските граждани, желаещи да преминат през граничните пунктове с Турция, трябва да представят отрицателен PCR тест за SARS-Cov-2, не по-стар от 72 часа, бърз антигенен тест, не по-стар от 48 часа или сертификат за ваксинация срещу Covid-19, ако са изминали не по-малко от 14 дни от завършване на ваксинацията. Пътуващите могат да представят също официален документ, издаден от компетентна институция, че са преболедували Covid-19 в рамките на последните 6 месеца преди влизане в страната.
Освободени от тези изисквания са екипажите на транспортните средства, децата до 6-годишна възраст и подрастващи под 18 години, които пътуват с родители с ваксинационен сертификат.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама