Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10044084 www.bgdnes.bg

Влизаме в Гърция в последната минута

Промени от началото на август 

Пътуваме до Германия с тестове независимо от страната на пристигане 

Пътуването до Гърция вече може да се случи в последната минута.
Това става възможно след въвеждането на новите правила от началото на този месец. Пътуващите за Гърция вече могат да попълват Формуляра за влизане в страната - Passenger Locator Form (PLF), непосредствено преди пътуването, а не както досега - в рамките на не повече от 24 часа. Заради ограничението мнозина българи, които пропускаха срока от едно денонощие, не бяха допускани в южната ни съседка. Този проблем вече не съществува.
Припомняме, че във връзка с ограничителните мерки в Гърция всеки гражданин, който иска да влезе в страната, трябва да разполага с QR код, който се получава след попълване на Passenger Locator Form (PLF). Компаниите, предоставящи пътнически услуги (самолетни, морски, сухопътни), са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR преди качването му на борда.
Друга промяна е, че гражданите, пътуващи до Германия, трябва да представят доказателство за отрицателен тест за коронавирус, за преболедуване или за ваксинация при влизане независимо от страната, от която пристигат, и вида транспортно средство.


Мярката е в сила от 1 август и важи за всички пристигащи в Германия с изключение на деца под 12-годишна възраст. По информация на посолството ни в Берлин изключения се предвиждат за често пътуващите трансгранични пътници и при по-кратки пътувания към Германия от пограничните зони на съседни страни. Тези граждани ще бъдат задължени да представят отрицателен тест за коронавирус само ако пристигат от рискови зони, а останалите - ако не са ваксинирани и не са преболедували - ще трябва да се тестват два пъти седмично. Германия вече категоризира страните само в две зони - "зони с висок риск" и "зони с вирусни вариации".

Ваксинирането дава достъп до влакове и ресторанти

Във Франция здравен пропуск се изисква в музеи, киносалони и туристически обекти и влиза в сила за ресторанти и влакове на 9 август. За да го получат, хората трябва да бъдат напълно ваксинирани, да имат скорошен отрицателен тест или доказателство, че наскоро са се възстановили COVID-19.
В Италия се изисква само една доза ваксина и тя важи за вечеря на открито, кина, стадиони, музеи и други места за събиране от 6 август.
Белгия ще изисква сертификат за ваксина, за да присъствате на събития на открито с повече от 1500 души до средата на август и на закрити събития от септември.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама