Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10047971 www.bgdnes.bg

Кърлежи килъри избиват сърнички

Дивата зайка Месечина се бори за живота си след атака на паразитите 

Кърлежи убиват новородени сърнички!

Това тревожно алармираха от НЛРС - Съюз на ловците и риболовците в България, като проблемът е най-сериозен по долното течение на река Дунав.

Паразитите безпощадно атакуват новородените, докато още бозаят от майките си и организмите им не са укрепнали. Според експерти броят на кърлежите сериозно е нараснал през последните години и негативните резултати вече са налице. Причината за това е намалялото пръскане срещу гадинките.

Реклама

"С кръвосмученето си тези насекоми изтощават младия организъм. Още повече когато става въпрос за неукрепнали физически малки. Те се заразяват с кърлежи от майката и още в бозайния период умират. Смъртността при приплодите е много висока и те не могат да достигнат полова зрялост. Срещаме сърни без ярета или в най-добрия случай с едно, а това не е нормално", внася яснота по проблема пред НЛРС - Съюз на ловците и риболовците в България, Димитър Стефанов, председател на Ловно-рибарско дружество "Сокол" - град Тутракан.

Хапещите гадини не се ограничават само с малки сърнички, но атакуват и други дребни бозайници. Такъв е случаят с младата дива зайка Месечина. Животинката е буквално превзета от кърлежи, но това е само видимата част от всички паразити, които има в нея и по нея.

"Младата зайка е вече с тежка анемия и изобщо не е ясно дали ще оцелее въпреки интензивната терапия, така че стискайте палци и лапи, докато ние действаме да я възстановим. Паразитите са нещо напълно нормално в природата и абсолютно всяко едно животно в природата носи паразити - външни и вътрешни. Реално организмът на животното е в непрекъсната битка с паразитите и когато имунната система е слаба, паразитите надделяват, а животното умира", коментират от фондация "Дивите животни".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама