Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10048222 www.bgdnes.bg

Болничен шеф отървал наказание заради Очите и Миню Стайков

След разкритията, че ВИП пациентите са превърнали килията в склад и аптека

Отменят предупреждението към Ясен Тодоров, защото не е нарушил задълженията си като директор на звеното за лечение на затворници

Директорът на болницата към софийския пандиз отървава наказание, наложено му заради известните подсъдими Димитър Желязков - Митьо Очите, Миню Стайков и Янко Ваташки-Лудия, научи "България Днес"!

Реклама

През пролетта на 2019 г. при проверка става ясно, че несебърският бос и алкохолният магнат, които лежат в една стая, са превърнали помещението в хранителен склад и аптека. След разкритието на шефа на Специализираната болница за активно лечение на лишените от свобода (СБАЛЛС) към затвора Ясен Тодоров е наложено дисциплинарно наказание предупреждение за уволнение.

Той обжалва заповедта на шефа на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) към Министерството на правосъдието, с която му е наложена санкцията. Две инстанции решават, че наказанието трябва да бъде отменено. С окончателното решение ГДИН е осъдена да плати 500 лв. за разноски за адвокат.

Преди повече от две години спецпрокуратурата съобщава, че е извършена проверка в спалните помещения на вътрешното отделение на болницата към Софийския затвор. Там, поради различни здравословни проблеми, са настанени тогава Желязков и Стайков. Първият има поражения от престрелка, а вторият получава инсулт зад решетките.

При тараша ченгетата се натъкват на десетки стекове с безалкохолни напитки, стекове с минерална вода, много шоколади, вафли, десерти, колбаси, плодове, олио и други малотрайни продукти. От държавното обвинение подчертават, че към този момент Стайков е бил обявил гладна стачка.

В шкафовете, ползвани от Митьо Очите и Миню Стайков, са намерени куп лекарства без рецепта. В спалнята на двамата видни арестанти са открити 59 CD-та, карта за цифрова телевизия и разтегателен колан. При проверката униформените са намерили мобилни телефони у Митьо Очите, Янко Ваташки и още двама.

Реклама

Магистратите са категорични, че болничният шеф не е нарушил трудовата дисциплина, тъй като в задълженията му не влиза да следи дали пациентите кътат яйца в стаите си. Според ГДИН Тодоров не е изпълнил прокурорско постановление Миню Стайков да бъде конвоиран до болница "Лозенец", нарушил е принципа на диференциация при настаняване на пациентите в помещения, като е допуснал продължителен престой на тримата подсъдими за период около 2 г.

Случаите на дълъг престой в болницата при затвора били не само поради необходимостта от медицинско наблюдение, а и от режимен характер, което правело болницата ВИП място за изтърпяване на наказанията на личности, към които имало медиен интерес, смятат от ГДИН. Освен това посочват, че Тодоров не е осъществил контрол на количеството и качеството на внасяните по стаите продукти и е нарушил правилника, като е позволил на Миню Стайков да се среща с адвоката си в болничната стая.

Съдът отхвърля обвиненията, като отбелязва, че храната се внася след проверка от надзирателите и Тодоров няма задължение да контролира внасянето и държането на храни и напитки. Пропускането на адвокати също се контролира от дежурния командир от охранителния състав.

За конвоирането на алкохолния бос магистратите отчитат, че самият арестант не е поискал да бъде закаран за лечение и експертиза и обявил гладна стачка. Тогава от спецпрокуратурата инструктирали Тодоров да остави Стайков в затворническата болница, защото не може да бъде заведен насила.

Не е доказан и неоправдано дълъг престой на лишени от свобода в болницата. Продължителното пребиваване на тези лица не представлява дисциплинарно нарушение поради липсата на доказателства, че нямат нужда от по-дълго лечение, коментират служителите на Темида. Те преглеждат медицинската документация на тримата известни пациенти, като установяват, че при тези данни за състоянието им медицинските решения са взети в интерес на здравето им.

Поради всичко това наказанието на болничния шеф е отменено. Решението е окончателно и не може да се обжалва.

Отлетяха в цивилизацията

Докато делото на Ясен Тодоров срещу ГДИН се точи, повечето от ВИП пациентите му "отлетяха" от лазарета. Миню Стайков лежа почти 3 г. на топло и вече осъди България за прекомерно задържане. Той е на свобода срещу парична гаранция, а наскоро съдът го пусна да пътува до Истанбул, за да се лекува.

Митьо Очите също наскоро напусна болничната стая и се прибра вкъщи с гривна за проследяване. Пред вестника несебърският бос разказа, че е пуснат изненадващо и едва се е оправил без пари и телефон пред зандана.

Реклама
Реклама
Реклама