Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10048287 www.bgdnes.bg

Любимата жена на кандидат-премиера Бояна Николова: Издадох стиховете си заради Пламен

В мен живеят две Бояни - едната говори с дъжда, другата е разумна майка, смее се красавицата

"Благодаря на съпруга си, че ми даде порива и вярата да издам стиховете си, да споделя думите и да не ги държа само за себе си." Това разказа най-обсъжданата дама и поетеса в България - съпругата на кандидат-премиера на ИТН Пламен Николов – Бояна, пред сайта пейка.бг в интервю по повод излизане на книгата й със стихове - "Думи в сребърна кутия". Красавицата и майка на две деца е автор на стихосбирката "Думи в сребърна кутия", която именно Николов превел и на английски.

Реклама

Дебютната книга на шуменската поетеса е на бял свят и благодарение на Николов, който насърчил съпругата си да сподели поезията, която тя обожава от малка, с по-широка аудитория от близките и приятелите, признава самата Бояна. Хубавата Бояна, която е културолог и френски възпитаник, признава, че от дете харесва обаянието на перото.

"Често ми се струва, че в мен живеят две Бояни - едната е майка, ходи на работа и се грижи за отговорностите си, а другата сънува звънчета и рисува песни", смее се младата жена. Децата й - малката Руми и синът й Никола, я подкрепят напълно. Със съпруга й обичат природата и често си правят барбекю на открито. Именно природата е едно от вдъхновенията за творчеството на Бояна, която има поредица стихове за месеците от годината.

"Планината ме прегръща, дава ми топлина и ме усмирява", признава талантливата красавица. И издава, че с любимия й Пламен не пропускат всяко лято да избягат от градската суета в Родопите - на почти 2000 метра надморска височина край Момчиловци. Там семеен приятел има малка хижа, където Бояна, Пламен и децата им събират сили извън градската джунгла. Зареждат се с енергия и както казва Бояна, "там се откривам, там знам, че ще се видя". "Единственото, което усещаш, е мир - забравяш за себе си, изключваш се", признава Бояна. Въпреки талантливото перо хубавицата признава, че приоритет са децата и съпругът й. Именно в техните прегръдки чувства дома си.

Бояна, като всеки поет, неизменно е романтична. Смята, че романтиката е да бъдеш открит, да не се боиш да кажеш дали си тъжен или щастлив. Най-красивото стихотворение, написано от нея, е посветено на дъщеря й, то е и най-вдъхновяващото, издава поетесата. Но мечтае да напише книга за пътуването към себе си и извън себе си. Децата й също тръгват по артистичен път. Малката Руми вече е звезда с певческите си изпълнения - записала кавър на хитовата песен "Не говори" на "Ноу даут". Брат й Никола също като майка си заляга над чуждите езици. А двете деца се гордеят с таланта на Бояна и въпреки че били малки, не пропуснали премиерата на книгата й преди пет години в Шумен.

Ето стихове на бъдещата премиерша

ВЕЧНА   (посветено на дъщеря й Румяна - б.а.)

Когато се роди, захвърлих огледалото -

дословно повторение на мен си.

Да виждам себе си във теб натрапчиво,

нима си дръзко, смело съвпадение,

което ще попивам ежедневно,

във него търсейки спасение

за свойто потвърждение?

Очите ти - горещи въглени -

на моите очи приличат.

Косите ти, досущ са същите

със слънце вътре, с мирис на кокиче.

Нослето ти е водно конче,

разказано от залеза чрез мене.

Ръцете ти са като моите

със пеперуди в пърхащите вени.

Отказвам се от първата си бръчка.

Сега дете чрез теб ще бъда.

И първия бял косъм ще захвърля.

И пак ще съм първично смела.

И ако някога отново след години,

все пак лика си зърна,

не ще открия вече отражение

и в песен аз ще се превърна.

Ще се скрия в устните обичани

на своето пораснало момиче,

което дъщеря си ще приспива,

която пък на него ще прилича.

НОЩЕН ПОЛЪХ

Повдигам се на пръсти да целуна

челото на настъпващата нощ,

косата ми да стане нежно черна,

луната да покаже своя брод,

да бръкна в кошницата звездна,

да извадя своята мечта

и леки струни на сълза

да плисна в нощната вода.

Видях се красива

Видях се красива в очите ти,

достатъчно за цяла вечност.

Премести небето и ще видиш

остатъка от слънчево послание

и моето отсъствие на тленност.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама