Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10092754 www.bgdnes.bg

Певец спаси дете и мъж от удавяне

Васил Гюров - герой в петък, 13-и

Стигнах до момчето в последната секунда, вече потъваше, казва изпълнителят

"Поп певецът Васил Гюров е герой! Не се разказва това, което преживяхме преди няколко дни, но без всеки отделен човек и без общите усилия на всички едно дете и един баща нямаше да са вече между нас. За мен е чест, че познавам Васил Гюров". Това сподели плажуващата на Корал Любов Любомирова. Причина за трогателния пост е смелата постъпка на Гюров, който спасява двама души.

Историята е тривиална, но завършва с хепиенд.

"На петък, 13-и, се случи, късно, към 19,00-20,00 часа. Вече нямаше спасители на плажа. Бях останал да си свиря, като чух, че някой вика за помощ. Имаше събрало се множество, вълните дърпаха навътре, а хората бяха влезли след малкото дете, което не можеше да излезе от водата. Баща му се хвърли да му помага, на започна и той да потъва. Някои от насъбралите се също се опитваха да помогнат, но без успех", разказа развълнувано пред "България Днес" Васил Гюров.

Реклама

Певецът също се хвърля да помага, от начало без успях. Опитва се да ползва макарата и буя, оставени от спасителите, но в бързината се омотава.

"При тръгването въжето се закачи и аз се отказах да го ползвам, оставих го. Взех една дъска и се хвърлих с нея към детето. Стигнах до него буквално в последния момент, то вече потъваше. Веднага го издърпах върху дъската и то успя да си поеме въздух", споделя Васко.

През цялото време вълните са повече от 2 метра, а мъртвото течение дърпа навътре в морето. След това певецът успява да извлече на спасителната дъска и давещия се баща на детето. На помощ се притичват и други хора.

"Всичко се случи много бързо. Още двама мои приятели помогнаха да задържим бащата и около 15-годишното дете върху дъската, защото се мятахме и ние натам-насам, а давещите се бяха в полубезсъзнание. Извадихме ги и двамата, едва се държаха. Това с въжето нямаше да стане да извадим двама човека наведнъж, та добре, че се отказах от него и взех тази дъска, за да помогнем на давещите се. И друг път съм участвал в спасяване и знам кога как да се действа. Общо взето, късмет за двамата, късмет и за нас, тези, дето им помогнахме", обясни още Гюров и допълни: "Съветът ми към всички летуващи на Корал е да не забравят, че морето там е много опасно и когато има вълнение, стават течения, тъй като има две плитчини, има рифове и долу под повърхността се образуват различни движения на водата, които не се виждат отвън. Тези тъмни ями, водата ги оттича, там става като река и хората не си дават сметка, че изглежда само плитко. Притеснението идва, когато започне да ги завлича и не могат да се върнат. И когато се появи паниката, а и вълни има, става фатално. Имало е и случаи, при които вълните създават много шум и няма как да чуеш дори, че някой вика за помощ", споделя смелият певец.

Музикантът е категоричен, че трябва да имам респект към морето и да не се влиза, когато няма спасители.

"Да знаете, че няма кой да ви помогне, ако се случи нещо в морето. Отговорните органи имат работно време и нямат катер - "Морска администрация" дойдоха пеша, когато вече всичко беше приключило. Линейката за региона е една. Така че не си играйте с живота", съветва още китаристът. "И пак казвам, че за мен най-голямото щастие бе, че и момчето, и бащата се възстановиха, бяха в болница, доколкото знам. В последната секунда го спасих и беше късмет - за него, и за нас. Но пък съм бил и свидетел на други подобни ситуации, които завършват фатално. Мисля, че всеки на моето място би постъпил по същия начин. Но хора, пазете се!", завършва Васил Гюров.

Реклама

И Валери Йорданов извади двама

Миналата година през лятото и актьорът хъш Валери Йорданов извади двама удавници от морето. Случката се разигра в Ахтопол. Звездата от Народния театър е на къмпинг "Делфин" с двете си деца, когато чува викове за помощ. Двама младежи на около 30 години се давят в мъртво вълнение. Без да се замисля, Йорданов се хвърля във водата и вади удавниците.

"Това не е единственият случай. Преди години извадих трима, които бяха на косъм от смъртта на Силистар. След всички случаи после си ходя с плавници и въжета, рядко влизам във водата. За всеки случаи искам да съм подготвен. С морето шега не бива", сподели след случката само пред "България Днес" Валери Йорданов.

Реклама
Реклама
Реклама