Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/10151313 www.bgdnes.bg

Морски лисици хит по морето

Хищниците имат сплескано тяло и понякога ги бъркат с калкани

Морските лисици налазиха яко Южното Черноморие. Тези риби със сплескано тяло много наподобяват калкан, но имат една съществена разлика - разполагат с дълги камшичести опашки, а тялото им е осеяно с шипове. Видът се нарича още ватос, както може да се срещне в менютата на рибните ресторанти.

За наличието на огромни пасажи от морски лисици свидетелстват рибари от Ахтопол. Те влизат с лодките и пълнят мрежите с по над 100 кг на ден без проблем. Продават рибата още на пристанището на цена от около десетина лева. За сравнение така ценният калкан не пада под 30 лв. Сложното при ватоса е чистенето, тъй като рибата трябва да се одере с тънък и остър нож. Месото на добре обработената риба е много вкусно, няма кости, а само хрущяли.

Реклама

Морската лисица се хваща и на въдица, което е голяма атракция заради борбеността й. Лови се най-силно нощно време, когато излиза на лов. За стръв се използва парче от риба, най-добре пресен или осолен сафрид или трицона. Понякога ватосите кълват на въдица, заметната за попчета на морски червей или скарида. Такъмът е същият, като за калкан - тежко олово и две куки с номерация две нули.

Лисиците, подобно на морските вълци, имат опашка с остър отровен шип в края, който при убождане може да предизвика силна болка, парализа и сърцебиене. Женските достигат до 125 см дължина, мъжките са по-дребни и стават едва 70-80 см. Морската лисица се храни с дънни риби, ракообразни и мекотели. Преследвайки своята жертва, често се издига и към повърхността. Придвижва се, като размахва гръдните си перки, подобно на крила. Може да развие доста висока скорост. Когато достигне жертвата, морската лисица плува над нея, обгръща я с перките си и я притиска към дъното, след което я поглъща.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама