Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10158030 www.bgdnes.bg

"Топлофикация" тресна Васил Найденов

Звезди масово пищят от сметки с парното

2700 лв. е изравнителната сметка на певеца, той се кани да съди дружеството

"Имам изравнителна надписана сметка от "Топлофикация" за 2700 лева. Не мога да повярвам, при положение че редовно съм си плащал парното на апартаментите. Не знам как се случва това."

Реклама

С такава честитка от "Топлофикация" за рождения си ден бе изненадан неприятно Васил Найденов. Най-голямата естрадна звезда на България я получил малко преди 71-вия си рожден ден преди дни.

"Нормално ли е това да се случва в държавата, не знам. Преди време ми бяха надписали за предишния сезон парно от 1800 лева, макар че в този апартамент нямам дори такова, не се отоплявам. Добре, ами ако съм пенсионер, как ще платя тези пари? Това е кощунство! Имам късмет, че все още работя и съм търсен изпълнител, иначе не знам как ще се оправя. Цинизъм на държавно ниво", ядосва се Найденов.

Изпълнителят на "Тишина" смята да потърси правата си в съда.

"Ами как не, при положение че това се е повторило. Не е еднократен акт. Надявам се, да не се окаже излишно жаленето ми в съда, но няма да оставя нещата така", казва още талантливият певец.

Междувременно и друга популярна личност продължава сагата с парното. Комикът Антон Радичев също страда от неправилно начислени сметки.

"Аз съм на минус 6196 лева, но към 5 хиляди ще ми ги върнат, защото ги съдим и ние. Те са закъснели с два дни. Адвокатът ми е сигурен, че ще си вземем парите", споделя звездата от НЛО.

Реклама

Заради проблемите му с дружеството от известно време сметките му в банка са замразени. Въпреки това не е разрешено пенсията му да е запорирана, затова всеки месец Радичев ходел лично до банката, служителките там се обаждали, за да вдигнат запора, той теглел парите и пак блокирали сметката му. За всички други приходи обаче това правило не важало.

Сагата започна още през 2016 г., когато звездата на "Оркестър без име" се ожали, че топлото го погнало заради 261 лв. натрупани сметки за тръбите в негов наследствен апартамент. Ситуацията била абсурдна, защото призовката дошла при него и други негови роднини, с които заедно наследили жилището, когато то вече било продадено на съвсем нови собственици и били минали 4 години от сделката.

От ситуацията с парното се оплака и попфолк певицата Сани. Тя обясни в профила си, че вече два пъти хората на парното я притесняват на вратата, при положение че си плащала редовно сметките.

"Странно и даже невероятно. И аз имам неизплатени задължения към тях, но ми звънят по телефона и любезно ме питат кога мога да внеса някаква сума".

По съвет на приятелка певицата проверила дали тези, които й искат парите, наистина са пратеници на парното. От "Топлофикация" й обяснили, че имат вече такава практика и това била работата на тези служители.

"Е, няма що, страхотна практика! А иначе постоянно се оправдават, че не могат да засичат реалното потребление на парно дори на тримесечие, защото това изисквало човешки ресурс, с какъвто те не разполагали, та затова ни отчитат на миналогодишна база. Значи за реален отчет нямат хора, ама за реален рекет имат", продължи изпълнителката на "Тигрица".

Единственият от известните, който досега все пак успя да осъди дружеството, е актьорът Славчо Пеев. "Топлофикация" го осъди, без да знае, след което той доказа, че нямат право на това.

"Проблемите с парното не са от днес. Аз живея на петия етаж и до мен не стига както трябва, а плащам както си трябва, ако не и повече", ядосва се 82-годишният актьор.

От дружеството: Да се обади, ще се разберем!

"Сметките можеха да се обжалват до края на август. 46% от абонатите в София имат да доплащат, а 42% имат да получават пари от "Топлофикация" за платените си вече сметки от изминалия отоплителен сезон. Едва при 12% от софийските потребители прогнозните сметки и реалното потребление на парно съвпадат", съобщиха от "Топлофикация".

"Колкото до г-н Васил Найденов, той вероятно не е осигурил достъп до апартамента си, затова сумата, която е получил, надвишава представите му. Трябва да ни се обади и да се разберем", каза за "България Днес" пиарката на дружеството Елизабет Павлова.

Припомняме, че на 1 юли бе съобщено, че токът поскъпва с 4,40%, а парното средно с 16,23 на сто. Решението бе взето от КЕВР на закрито заседание. Аргумент за вдигането на цените са по-високите разходи на енергийните дружества за природен газ и въглеродни емисии.

Реклама
Реклама
Реклама