Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10169943 www.bgdnes.bg

Георги Господинов си увредил здравето с писане

Чуплив съм, все ме питат мотор ли карам, или ски

"Преди години ми откриха неврит на слуховия нерв, който продължавам да си нося заедно с шума в ушите. Тогава написах един разказ за това мое страдание и той стана популярен. Често използвам в творчеството си истински мои истории и това е една от тях, както и в "Рекапитулация" от "Всички наши тела" пиша: "Не можеш да влезеш безнаказано в различни тела и да се измъкваш невредим".

Думите са на най-превеждания съвременен български писател Георги Господинов, който е категоричен, че с писането си е увредил здравето, но пък има много приятели сред лекарите.

Реклама

"Чуплив съм и след поредната травма все ме питат - мотор ли караш, ски ли, екстремни спортове ли. Не, не, писател съм, отвръщам им", смее се Господинов.

Като малък той също е мечтал да бъде доктор, но, случайно или не, станал писател. "Всъщност нашите професии се срещат често и заниманието ни е едно и също - обектът е човекът - душата и тялото му", казва Господинов.

Относно завишените мерки против коронавируса филологът е на мнение, че ще "напуснем пещерите си" едва когато хората се ваксинират.

"Най-важното е да излезем съхранени като човеци. Пандемията ни показа колко крехки и нетрайни са телата ни, но тъкмо защото сме смъртни, ценността на човешкия живот се вдига", казва Господинов.

Според него всички европейски държави избират най-щастливото си десетилетие, в което искат да живеят, а България все избира две времена. "На следващите избори пак ще си изберем минало. Особеното тук е, че се забравя бързо провалът на политиците от вчера и оня ден, а се помни някакво далечно минало, което служи само за настървяване на национализми. Имаме проблем с краткосрочната памет като общество и с паметта за провали", смята талантливият писател. Той е изключително горд с четящата си дъщеря Рая, която е на 14, но вече е прочела повече класически романи от него. "Четящият човек не може да е лош", било мотото на симпатичното момиченце.

Реклама
Реклама
Реклама