Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10172473 www.bgdnes.bg

Мечка с две мечета беше спасена от отстрел край Смолян

Мечка, наречена Симона, стана първата "проблемна" мечка в България, която се улавя с цел преместване, а не отстрел, каквато е досегашната практика, съобщават от организацията WWF България, цитирана от БТА.

Това е прецедент у нас и правилна стъпка в опазването на вида. България е единствената страна в Европа, в която популацията на кафявите мечки драстично намалява - близо 100 мечки стават жертва на бракониерство всяка година.

Реклама

През август тази година Владимир Тодоров от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН и член на Спасителния мечешки отряд на природозащитната организация WWF, получава сигнал, че мечка с две мечета редовно навлиза в село Могилица. Това е Симона.

За да не бъде мечката отстреляна, екипът се активизира веднага - поставя фотокапани в района, с които да следи движението на животните, и залага примки, с които те да бъдат уловени. Целта е да бъдат преместени далеч от населеното място, а стресът покрай операцията да ги откаже да имат близък досег с човека. Това е доказано успешен и често практикуван метод в чужбина.

След успешното улавяне на Симона следва и това на малките мечета, които са на по-малко от година и поне още една трябва да са около майка си. През цялата операция те стоят в близост и следят какво се случва. Екипът отново поставя примки и притихва в очакване, че ще се хванат, преди да настъпи приближаващата нощ. След недълго чакане, дръзките мечета се завръщат отново и попадат в примката. Всички заедно са преместени живи и здрави далеч в дебрите на Родопите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама