Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10173373 www.bgdnes.bg

Кръстиха звезда на българка

Стефани Христова получава милия жест от своя любим 

Мечтата й е да бъде астроном 

Кръстиха звезда на името на българка по повод рождения й ден.

Стефани Христова получава нестандартния подарък в края на август, а инициатор на идеята е нейният любим.

Той избира да кръсти звезда на нея, тъй като голямата страст на Стефани е физиката и астрономията. Година след като завършва "Софийския университет", 22-годишната Стефани вече усилено се подготвя за изпитите в университета по астрономия "Лудвиг-Максимилиан" в Мюнхен.

Реклама

"Вълнуващо е да знаеш, че блести звезда, която е твоя. Самото усещане, че има небесно тяло, кръстено на теб, е несравнимо", споделя момичето. Тя има телескоп вкъщи, с който всеки ден наблюдава звездата си.

По науката за звездите я запалва нейният дядо, който бил учител по физика. Той я научил на имената на планетите още преди таблицата за умножение.

Мечтата на българката е да завърши астрономия и да работи в института по астрономия "Макс Планк" в Германия. Интерес за нея е изучаването на условията за живот на различните планети. По думите й учените трябва да обединят усилия за проучването на тези обекти във Вселената, които разполагат дори само с един от жизненоважните елементи за човечеството - вода или въздух. "Замърсяването и глобалното затопляне ще нанесат безвъзвратни щети върху Земята. Вероятно не през следващите 50 години, но след век животът на планетата може да бъде застрашен. Ето защо трябва човечеството да е подготвено за нов дом", споделя тя.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама