Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10173404 www.bgdnes.bg

Самолети погубват цели футболни отбори

Защо Германия изтръпна за тима си

Рууд Гулит се разминава със смъртта в Суринам

Повреда в някой от уредите в пилотската кабина е причината самолетът с футболния отбор на Германия да се приземи принудително на летището в Единбург в нощта на сряда срещу четвъртък миналата седмица. Въпросният проблем не е рядко срещан, като става дума, че пилотите алармират за уред, който показва грешни данни. Най-често не се налага принудително кацане, но за сигурността на пътниците някои авиатори предпочитат да кацнат и да се отстрани проблемът, обясняват експерти.

Така бундестимът се прибра благополучно, но за жалост има случаи, които са с фатален край. Най-скорошен - от 2016 г., е този с бразилския "Чапекоензе". Тимът заедно с ръководството и делегацията отива да играе финал в турнира Копа Судамерикана в Меделин с местния "Насионал". В нощта на 29 ноември хвърчащата машина се разбива и загиват 71 от 77 души, били на борда, включително 19 футболисти. Причината е повече от глупава - недостиг на гориво. Впоследствие се изяснява, че първият пилот е и собственик на чартърната компания, чийто е самолетът. Машината е трябвало да кацне междинно за презареждане на гориво, но капитанът решава, че то ще стигне до Меделин и не се приземява. Компанията е закъсала финансово и не може да си позволи разходите по презареждането, затова е решено да се стигне до Меделин.

Реклама

На висок хълм до базиликата "Суперга" в италианския град Торино днес има паметник в чест на едноименния отбор и неговите играчи, загинали в авиокатастрофа. Трагедията става на 4 май в далечната 1949 г. на връщане от Лисабон, след като най-силният тогава отбор на Италия "Торино" е загубил с 3:4 в приятелски мач срещу "Бенфика". Самолет "Фиат" G.212 на италианските авиолинии навлиза в гъста мъгла, която обвива Торино и околните хълмове. В 17,05 часа поради липсата на видимост самолетът се разбива в опорната стена на базиликата "Суперга". Загиват всичките 31 души на борда, включително футболисти, треньори, журналисти и екипаж.

По различни причини на самолета не са се качили няколко играчи, радиокоментатор, бившият треньор на националния отбор на Италия Виторио Поцо, както и самият президент на клуба Феручо Ново, който тогава е болен от грип.

През сезон 1948/49 отборът на "Торино", считан за един от най-великите в историята, е бил близо до спечелване на Калчото. Два дни след катастрофата в "Суперга" "биковете" са обявени за шампиони на Серия "А", а противниците им, както и самият клуб излизат с младежките си отбори в останалите четири мача след трагичния инцидент. В деня на погребението близо 1 милион души се стичат по улиците на града, за да се сбогуват с футболистите. А шокът остава толкова голям, че на следващата година националният отбор на Италия пътува за световното първенство в Бразилия с кораб.

Най-известната във футболния свят трагедия се разиграва на летището в Мюнхен на 6 февруари 1958 г. В нея загива половината отбор на "Манчестър Юнайтед". В онзи съдбоносен ден 23-ма човека намират смъртта си, когато самолетът с витла се разбива при третия си опит да излети в снеговалеж от летището "Рийм". През 1957 година тимът става шампион на Англия, а на 5 февруари участват в мача срещу "Цървена звезда" в Белград (3:3) - полуфинал за КЕШ. На връщане спират за дозареждане. Cняг вaли нa пaрцaли, нo игрaчитe нe мoгaт дa прecпят в Мюнхeн зaрaди прoгрaмa, изрaбoтeнa oт Английcкaтa футбoлнa acoциaция, cпoрeд кoятo мaчoвe нe мoгaт дa ce oтлaгaт. Caмoлeтът прaви двa oпитa дa излeти, нo пиcтaтa e cкъceнa зaрaди нaтрупалия cняг и нe мoжe дa нaбeрe нужнaтa cкoрocт. В крaйнa cмeткa caмoлeтът тръгвa c eдин зaпaлeн мoтoр, нo ce плъзгa пo пиcтaтa. Машината ce зaбивa в нeoбитaeмa къщa.

Врaтaрят нa oтбoрa, Хaри Грeг, ce прeвръщa в гeрoй. Уcпявa дa измъкнe oт плaмтящия caмoлeт Бoби Чaрлтън и Дeниc Вaйълeт. Cлeд тoвa ce втурвa дa извaди 22-мeceчнaтa Вeнoнa, a пoкрaй нeя и мaйкa и Вeрa Лукич.

Причината за катастрофата се изяснява години по-късно - непочистена писта. Натрупалият няколко сантиметра мокър и тежък сняг се оказва в ролята на спирачка, след като колелата на машината нагазват в него и така тя не може да набере нужната за излитане скорост.

Реклама

Катастрофа, за която във времето на социализма не се споменаваше, е тази с отбора на "Пахтакор" (Ташкент) на 11 август 1979 г. Играчи, треньори и ръководители пътуват за Минск с машина Ту-134. Във въздуха самолетът се оказва опасно близо до друг от същия модел, от ръководството на въздушното движение дават нареждане за рязко снижение, но за жалост твърде късно. Крилото на единия самолет се врязва във фюзелажа на другия, което предизвика експлозия на двете превозни средства във въздуха. Всички 178 пътници на двата полета загиват, включително 17 играчи и треньори. Според слухове този ден до Минск е летял тогавашният лидер на СССР Леонид Брежнев, което довело до объркване на летателните трасета. Въпреки трагедията играчите на "Пахтакор", които не са пътували за Минск, излизат отново на терена само 12 дни след трагедията в чест на другарите си.

Заради липса на пари загива националният футболен тим на Замбия през 1993 г. Президентът Кенет Кауда е любител на спорта и в частност на футбола и полага големи грижи за развитието му, което дава резултат. Тимът на Замбия от онова време е считан за най-добрия в историята на страната. Но Кауда е свален и новият президент довежда страната до бедност. Така от местния футболен съюз не могат да си позволят да наемат превоз за световната квалификация срещу Сенегал и отборът се налага да пътува за Дакар със стара военна машина. Но тя е в плачевно състояние, а единият от двигателите се запалва във въздуха. Пилотите правят фатална грешка и вместо него угасят другия мотор, като оставят самолета да падне като тухла от небето.

Малко известен факт е, че нидерландската звезда Рууд Гулит се разминава със смъртта през 1989 г. Тогава в Суринам трябва да се проведе благотворителен мач в помощ на деца в нужда, като в единия отбор трябва да играят футболисти със суринамски корени.

Но самолетът, който ги вози от Европа до Парамарибо, столицата на южноамериканската страна, снижава твърде рязко и удря дървета преди пистата, след което се разбива. Загиват 176 пътници и екипаж.

Реклама
Реклама
Реклама