Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10173734 www.bgdnes.bg

Три държави в спор за Брендо

Заради присъдите му в България, Румъния и Италия

Въпрос на правно решение е къде ще бъде екстрадиран от Украйна Евелин Банев, посочват запознати

Спор между три държави се заформя след ареста на "кокаиновия крал" Евелин Банев-Брендо в Украйна, научи "България Днес"! След години издирване с червени бюлетини на Интерпол 56-годишният наркотрафикант е заловен от Националната полиция край Киев. След задържането на родния подземен бос съдбата му е все още неясна. Очаква се той да повиси около 40 дни на топло, докато се реши екстрадицията му.

Реклама

Засега от българската прокуратура съобщиха, че подготвят искането за предаването на Брендо. У нас го чака 6-годишна присъда за пране на пари. Но дали нашите разследващи ще се преборят за озоваването на "кокаиновия крал" на родна земя, още не се знае. Причината е, че освен от България за него има издадена заповед за арест и от Румъния. В северната ни съседка тополовградчанинът е осъден на 10 г. и половина затвор за трафик на кокаин.

Най-солената присъда, която чака Брендо, е в Италия. Там той получи 20 г. лишаване от свобода като част от група за трафик на кокаин от Южна Америка към Европа. По изчисления на спецзвеното на карабинерите в периода 2006-2008 г. Банев и аверите му са успели да прекарат 40 тона от белия прах към Европа, като са спечилили около 100 млн. евро.

Накъде ще бъде екстрадиран Евелин Банев е въпрос на правно решение, посочват запознати. Наблюдатели на криминалната биография на Брендо са учудени от принизяването му от "кокаинов крал" до конопен производител. Покрай ареста на българина в Киев украинската полиция съобщи, че в имотите, в които се е подвизавал, е открита наркооранжерия с марихуана.

На разпространено от полицията видео се вижда, че Банев е изненадан, докато се разхожда необезпокоявано на паркинга на мол "Лавина". Докато отива към лекия си автомобил "Шкода", е обграден от маскирани ченгета. Те го просват по очи на земята и му слагат белезници. По данни на криминалистите Брендо е пребивавал в две къщи под наем. Едната е в селцето Блиставица, в което живеят около 1100 души. Другата е в областният град Буча.

Заедно с нашенеца са закопчани още румънец и молдовец. При тарашите са конфискувани 39 пакета с готова за пласиране трева и фалшиви документи. Иззет е и титаниев мобилен телефон, гравиран със злато, на чийто гръб е изобразен образът на Владимир Путин. Под него стои надписът "Supremo Tre Volte", което означава "Три пъти превъзходен". Преди време италианска бижутерийна компания пуска 99 бройки от бутиковия телефон, като цената за един стига до 3 хил. долара. Запознати с навиците на Брендо споделят, че той не ползва мобилен апарат, за да не бъде проследяван. Затова е възможно джиесемът да е на някой от аверите му. За приближените си Банев е известен с изключителната си предпазливост, благодарение на която години наред остана неуловим за съдебната система.

Реклама

Вестта за ареста на Брендо обикаля редица европейски и световни медии. Новината е коментирана и в италианските издания, които отбелязват, че кокаиновият бос, свързан с мафиотската организация Ндрангета, е заловен. Акцията по разбиването на "Кокаинови крале" на Апенините е през май 2012 г. Според разследващите свързаната с калабрийската мафия групировка е съставена от над 30 души, половината от които са българи. Пред ченгетата хора от бандата правят самопризнания и посочват Банев като организатор и финансист на кокаиновата афера. През лятото на 2012 г. Евелин Банев е арестуван в България и екстрадиран в Италия. По-късно е върнат в София, откъдето следите му се губят.

През пролетта на 2015 г. става ясно, че "кокаиновият крал" е изчезнал. Той публикува книга на философска и крими тематика. Покрай излизането й призна, че има сериозни аргументи да се безпокои за личната си безопасност и по тази причина не се появява където и да било и не желае местонахождението му да бъде известно. Отбелязва, че има нужда от уединение, за да напише спокойно втората си книга, която така и не се появява на бял свят.

През 2011 г., докато Брендо още е на свобода, в Румъния пропада и сделката му за 51 кг кокаин с агент под прикритие. Дрогата е конфискувана. През 2017 г. магистратите произнасят и окончателната му присъда. Тъй като румънците не уточняват кой ще покрие разходите по екстрадицията, предаването на Банев е отказано.

Наказанието за Брендо в България става известно през април 2018 г. На прокуратурата е наредено да открие Евелин Банев и да го тикне в затвора. Дотогава родната Темида го пуска срещу най-леката мярка - подписка. Той може да се разхожда свободно, защото се чака делото му тук да приключи, тъй като е с приоритет. Когато трябва да влезе зад решетките, се разбира, че е изчезнал.

   Имоти на прицел

От години се точи делото за конфискация на имуществото на Евелин Банев и негови роднини. Комисията за незаконно имущество внася в съда иск за над 23 млн. лв. Той включва апетитни недвижими имоти, дружествени дялове и суми, преминали по сметки, за които се смята, че са от престъпна дейност и по-конкретно наркотрафик. В последните месеци магистратите от Софийския градски съд връщат на няколко пъти исковата молба на подопечните на Цацаров с указания за конкретни отговори на поставени въпроси.

Реклама
Реклама
Реклама