Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10177120 www.bgdnes.bg

Телевизионният водещ Димитър Павлов: Онлайн обучението ще създаде робско мислене у децата

Съветваха ме да изкарам сина си болен, за да го приемат в градина

Кой е той

44-годишният тв- и радиоводещ Митко Павлов е обичано лице и глас от ефира вече десетилетия. Завършил е в НАТФИЗ специалност "Публична реч". Работил е на бензиностанция, бил е сервитьор, барман, сладоледаджия, дори пицар. Първата му среща с телевизията е в късните новини по "Евроком". Следват годините му на водещ на плеяда забавни предавания по bTV: "10-те най", "Форт Боаяр", "Това го знае всяко хлапе", Dancing Stars, "Таблоид", "Мармалад". Имаше собствено вечерно шоу по TV7 - "Комисията Павлов". Звучеше в ефира на Ретро радио, работил е и за сутрешния блок на Magic FM. Пише сам репликите си за телевизията и радиото, което не е характерно за повечето водещи на развлекателни формати. В момента е водещ на забавното предаване по БНТ "Събота вечер с БНТ".

- Г-н Павлов, идва 15 септември, първият учебен ден. Какъв ефект смятате, че ще има обучението върху децата, ако то се осъществява основно онлайн?

Реклама

- Смятам, че рано или късно това щеше да се случи, защото бъдещето го изисква. Но сега стана болезнено, изключително рязко, недомислено и изключително грешно, поне в частта му за най-малките. Но аз не съм учител, нито родител на ученик, затова нямам право да се изказвам толкова крайно. Личното ми мнение обаче е, че онлайн обучението ще доведе до създаване на послушни поколения с робско мислене, без собствено мнение и начин за неговото отстояване. Може и да бъркам, надявам се да бъркам.

- Как според вас тогава може да се стимулира креативното мислене на децата в онлайн среда?

- За съжаление, не съм педагог и нямам представа. Но мисля, че за всяко креативно мислене изначално трябва жив контакт. И среда, защото сам човек нищо не ражда.

- Вашият син е малък още за училище, но преди време разказахте, че няма къде да го запишете на детска градина. Решихте ли проблема и какво мислите за политическите обещания за нови градини?

- Аз живея до три детски градини и две ясли и нито в една то не се класира. Дадоха ми съвет да му вадя фалшиви бележки за болести, да го записвам другаде и после прехвърлям, но тези неща са гнусни, при положение че съм си плащал данъците като поп от 21 години и смятах, че никога не би ми се случило това да се чудя какво да го правим и къде да го запишем. Но ето че съм в позицията, в която са още 5000 български семейства в този град. И на кмета на София, и на настоящия общински съвет нищо не бих казал, защото, ако трябва да го направя, то ще е изключително вулгарно изразено. Защото от 10 години само се говори. Защото има едно нещо, наречено планиране, и не трябва да си огромен и тесен специалист, за да прогнозираш бройка деца в ясла или детска градина на база на новородени примерно. Но не. Добре, все пак моето семейство имахме възможност да запишем детето си в частна градина, а ако нямахме, какво правим? Трябваше да взема автомат и да нахлуя на заседание на общинския съвет и да питам може би.

- Разкажете какво ще се случва в новия сезон на предаването ви "Събота вечер с БНТ"?

Реклама

- В момента нямам представа, защото от БНТ все още не са ни дали дата за старт на втория сезон и всички сме в изчаквателна позиция. Но не сме коментирали промени, тъй като предаването току-що започна, налага се и тепърва ще показва лице и потенциал.

- Имате ли си любим гост досега в предаването?

- Нямам "по-малко любим" и "много любим" гост. Просто се радвам, че хората се отзовават на поканата и ни гостуват.

- Разкажете някой гаф, който ви е разсмял от сърце в ефир?

- Винаги е смешно, когато има грешка в подадената от екипа информация за госта, която не се припокрива с реалността. И тези разминавания са конфузни на терен, но много смешни в действителност.

- На какво според вас се дължи разделението в обществото в днешния дни, то като че ли се засилва все повече по време на пандемията?

- На глупост, необразованост, неинформираност, мързел, първосигналност и всякаква липса на мисъл за бъдещето. Живеем с миналото в някакви непрекъснати противопоставяния, които хабят енергия и са напълно ненужни. Но вършат работа на хората, които ги създават.

Реклама
Реклама
Реклама