Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10184904 www.bgdnes.bg

Волейболната легенда Димо Тонев: Пранди се провали,време е за промяна

Вече нямаме потенциал за нещо голямо 

Кой е той

Димо Тонев е една от легендарните фигури в българския волейбол. Звездата, която забива над мрежата през 80-те и 90-те години на миналия век, даде специално интервю за "България Днес".

Тонев посочи какви са причините националният отбор за мъже отново да отпадне рано-рано на европейското първенство.

Реклама

- Господин Тонев, не успяхме да влезем в топ 8 на европейското първенство. Какви бяха причините?

- Отборът не беше подготвен поради различни причини. Съставът за първенството ни не беше лош, отборът има потенциал. На хартия състезателите са на добро ниво. Но грешни решения и липса на подготовка са основните причини да не успеем да продължим напред. Не само срещу Германия (от Германия загубихме на 1/8-финал – бел. авт.), а срещу другите сериозни отбори се видяха нашите слабости. Имахме и контузии. Някои играчи имаха различни неразположения. На някои постове имаше неправилна селекция. Не са едно или две нещата, които оказват влияние. Но това е. Свърши и това европейско. Отново не сме сред най-добрите. Изводите ще се правят тепърва защо се стигна до ранното отпадане на отбора. Ще се правят анализи. Комисията и федерацията ще излязат със становище какво, как и защо сме отпаднали. Ще анализира грешките и да се надяваме, че на следващото първенство няма да ги допуснем.

- Второ поредно първенство не успяваме да сме в топ 8, където всички фенове на волейбола очакват. Защо?

- Факторите са много. На първо място е, че нямаме потенциал вече като нация. Липсват класни играчи, които да отиграват важните топки. Но не можем да се сърдим на момчетата, които играха на това европейско.

- Много хора се чудят защо част от играчите, викнати в състава, не се появиха на терена?

- Нямам никаква представа. Може да питате треньора (Силвано Пранди – бел. авт.) защо е взел тези играчи. И защо не ги е пуснал всичките да играят. Да се опита да промени нещо с тях, когато се вижда, че играта ни не върви. Питам къде е Димитров като диагонал? Краси Георгиев като център? С тях може би съставът ни щеше да е по-различен.

Реклама

- Повечето топотбори имаха тежко лято. Играха Лига на нациите, след това олимпийските игри. Не беше ли сега шансът ни да направим щурм и да използваме умората на другите отбори и да гледаме към медалите?

- Aко подготовката за първенството беше друга, можеше да имаме шанс. Виждаме, че Италия са с нов отбор. Франция, начело с най-добрия треньор Бернардо Резенде, се изложиха. Треньорът и щабът му трябваше да подготвят отбора по-качествено за европейското първенство. Участието ни в Лигата на нациите трябваше да ни бъде за подготовка. Да видят момчетата колко е трудно сред най-добрите. Да се прецени кой може да свърши работа и кой не.

Ние отидохме като един от най-свежите отбори на европейското. Не играхме на олимпиадата. В Лигата на нациите основни състезатели не играха. Имаха възможност за почивка. Трябваше да сме свежи. Имахме достатъчно време да се подготвим по най-добрия начин. Точно сега ни беше шансът за пробив на форума. Да се възползваме от слабостите и умората, налегнала другите отбори. За съжаление отново събрахме куфарите рано.

- Заслужава ли треньорът Силвано Пранди кредит на доверие? Тази години сме капо. Не се класирахме и за олимпиадата.

- Резултатите са най-важното нещо в спорта. А в мъжкия волейбол липсват в последните години. Мисля, че това е решаващото. Трябва да има промени.

- Ники Желязков ли е най-подходящ за заместник на Пранди?

- Не знам. Има си управителен съвет. Той решава. Според мен трябва да има конкурс. Да се явят кандидати. Да представят своите концепции. И да се избере най-добрият. От всички членове на управителния съвет. Всеки да има възможност да си каже мнението. Кой е за, кой против. А не треньорът да се спуска от федерацията. Както е с Пранди и със селекционера на жените - Иван Петков. За мен е грешно Любо Ганев в качеството си на президент еднолично да вземе решение кой да е треньор на мъжете. Както се случи с Пранди. Любо Ганев каза - той е треньор. И точка. Накрая се получава следното - управителният съвет взема решението, без да е искано мнението на никой. Това е истината.

- Само дни преди старта на европейското за мъже юноши до 19 години на България станаха втори в света. Светло ли е бъдещето за волейбола с това поколение?

- Целта на юношеските отбори е да минат през всички гарнитури и през всички форуми - европейски, световни. Да усетят емоция. От момчетата си зависи всичко останало.

Във финала Полша бяха по-добри и заслужено победиха. Момчетата на Мартин Стоев бяха изчерпани. Загубата от Полша е резонна. Логично бе да сме втори. Сега пред тези момчета има 1-2 години, в които да се доизградят като състезатели. Видя се, че имат талант, качества и възможности. Показаха волейболни способности. Имат всички предпоставки да се превърнат в основни играчи в мъжкия тим на България. А някой от тях да се превърне в лидер и топ волейболист. Когато момчетата от този състав се съберат с някои доказани имена в мъжкия тим.

- След дни започва световното за младежи до 21 години, което ще се проведе в България. Какви са шансовете на нашите момчета според вас, господин Тонев?

- Това поколение няма най-качествените състезатели. Добре е, че 4 човека от по-малките ще се присъединят към този отбор. И ще го подсилят, където трябват. На форума има много силни отбори. Но ние имаме шанс. За мен успех ще е, ако се класираме за финалната четворка. Ще ни трябва и малко късмет, за да стигнем дотам. Стискам палци на момчетата да покажат на какво са способни и да ни радват.

Реклама
Реклама
Реклама