Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10188934 www.bgdnes.bg

Оправдаха експолицай по акция "Къртиците"

10 г. по-късно още една шумна операция се проваля в съда

Обвиненият в подкуп служител е оневинен, а служител на ДАНС отпада от процеса

С оправдателна присъда приключи на първа инстанция делото, образувано след шумната акция "Къртиците" от ноември 2010 г.! При спецоперацията тогава са задържани полицай и агент от ДАНС по обвинения, че са подкупвали служители на МВР, за да се сдобият с класифицирана информация по линия на фалшифицирането на пари. Повече от 10 г. по-късно служителят на реда е оневинен. Това става ясно от решение на Софийския градски съд, научи "България Днес".

Реклама

Акцията на 17 ноевмри 2010 г. е по съвместна разработка на ГДБОП, ДАНС и сектор "Вътрешна сигурност" и е под ръководството на Софийската градска прокуратура. Полицията е наблюдавала схемата и е разработвала случая от три месеца, съобщават тогава от МВР. След спецоперацията в столичния жк "Хаджи Димитър" са били задържани двама мъже на по 39 г., служители съответно на ДАНС и на МВР.

За задържания полицай разследващите посочват, че е служител на дирекция "Миграция" и е заловен в момент, когато давал 500 щатски долара за получена информация на друг служител от министерството, който се оказал внедрен. Другият съучастник е служител на ДАНС от отдела за борба с корупция срещу магистрати.

Двамата са събирали оперативна информация и данни за дейността на организирани престъпни групи, занимаващи се с фалшиви кредитни карти, фалшиви пари и подготовка на компютърни заготовки, като са подкупвали служители на МВР, уточнява тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов.

При извършените обиски са открити няколко мобилни телефона, множество СИМ карти, преносими електронни носители, 4000 щатски долара, както и различен вид информация, става ясно от съобщението на МВР. След като двамата са закопчани, са им повдигнати обвинения за предлагане на подкуп.

Бившият полицай е погнат, че на два пъти предложил и веднъж дал подкуп на шеф от отдел "Координация и информационно-аналитична дейност" при Главната дирекция за борба с организираната престъпност(ГДБОП). Целта е била антимафиотът да провери класифицираната информация, съдържаща се в база данни "Симба" и в компютрите на оперативните работници от сектор "Фалшификации" за водени оперативни дела и лица по линия на "фалшиви пари" и "фалшификации на кредитни карти", сочи прокуратурата в обвинителния акт.

Според държавното обвинение първата среща между двамата е била през октомври в столична пицария, като ченгето предложило между 200 до 2000 долара месечно срещу информацията на флашка. Втората среща се състояла на 4 ноември отново в пицарията, като полицаят уточнил периода, за който трябвало да се провери информацията, включително по линия на Европол. Третата среща е била на 17 ноември вечерта в жк "Хаджи Димитър", където служителят на МВР е задържан, след като дал пет 100-доларови банкноти за услугата.

Реклама

При акцията агентът на ДАНС е задържан в кабинета на шефа си. Защитата му изтъква, че той съдействал на униформените си колеги, като сам ги завел да претърсят дома му. В съдебната зала става ясно, че информация е искана и от негова братовчедка, която също работи в ДАНС. Дамата била ухажвана с бонбони и парфюми.

Разследването по случая се проточва, а делото зацикля с години. След като се озовава в прокуратурата, разследващите не успяват да внесат обвинителен акт повече от две години. Тогава агентът от ДАНС подава искане процесът да влезе в съда или да бъде прекратен. Поправката в закона срещу фигурата на "вечния обвиняем" му дава това право. Тъй като прокуратурата се забавя, делото срещу служителя е прекратено и той изпада от "Къртиците", издават запознати.

На подсъдимата скамейка остава само бившият служител на реда, който държи делото срещу него да приключи по нормалния ред, за да изчисти името си. Процесът е внесен едва през 2019 г. Две години по-късно подсъдимият е оправдан. Още не са ясни мотивите на съдия Петя Крънчева, но според защитата оневиняването е било най-логичният изход предвид развоя на делото.

Помощ за бандити

Задържанията по "Къртиците" не са първият случай на арест в дирекция "Миграция" в МВР. На 16 февруари 2010 г. е закопчан директорът на дирекция "Миграция" Стефан Христов. Според първоначалните данни той е подпомагал организирана престъпна група, която се занимавала с набиране и подпомагане на чужди граждани, които влизали в България с фалшиви документи. След това чужденците получавали право на дългосрочно пребиваване в страната ни и българско гражданство.

Реклама
Реклама
Реклама