Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10193064 www.bgdnes.bg

Крави отглеждат елен

Диво и домашни животни в едно стадо 

Лопатарът сучел от животните, но щом пораснал, започнал да ги напада 

Крави отглеждат елен в родопското село Кьосево.

Дивото животно се присъединило към стадото преди около три години, когато още било много малко. Предполага се, че тогава еленчето е на 4-месечна възраст. То започнало да суче от кравите и така отраства.

За жалост напоследък хармонията в стадото изчезва. Големият вече лопатар станал агресивен и напада домашните животни с рогата си.

Реклама

"Когато беше малък, нямаше никакъв проблем. Кравите се грижеха за него, а той ги чакаше всяка сутрин да излязат на паша и цял ден обикаляха заедно. Вечер ги изпращаше, когато се прибираха в обора. Бяха много привързани, но напоследък лопатарът подивя! Започна да атакува с рогата си и сериозно да наранява домашните животни. Под ударите му попаднаха и няколко бременни крави, които абортираха. Хората започнаха да се гневят и е нормално - имаш 2-3 крави, цяла година чакаш да ти се роди теле и накрая еленът го убива", разказа пред "България Днес" кметът на Кьосево Нурхан Юмер.

По негови думи еленът ставал все по-настъпателен - позволявал си да доближава къщите на местните и влизал в оборите с домашни животни. Юмер е категоричен, че трябва да се вземат мерки срещу агресивното животно, за да не се стигне и до нападения срещу хора.

"Сигнализирали сме ловно-рибарското дружество в Кърджали и очакваме тяхната позиция. Надяваме се еленът да бъде преместен на друго място и да живее в дивата природа, където му е мястото", добавя кметът на родопското село.

Един от стопаните толкова вдигнал ръце от елена, отгледан от крави, че бил готов да се откаже от животновъдството. Заканва се, че ще поиска ветеринарен лекар да им бие инжекции за спирането на бременността, а след това ще ги заколи. Ловци и местни жители са категорични, че дивото животно не бива да бъде убивано, а просто да бъде прогонено.

"То има някакъв психологически проблем и пак се връща при кравите. Ние не искаме да го убиваме, но това е последното нещо, което можем да направим", казват авджии от региона.

Реклама
Реклама
Реклама