Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10201868 www.bgdnes.bg

Косе Босе изяде гроздето

Реколта 2021 със значително намален добив

Градушката увеличи още повече щетите

Старият познайник Косе Босе нанесе огромна щета на стопаните. Птицата изкълва част от гроздето на множество земеделци в Северозападна България и намали реколта 2021 осезателно.

За проблема алармираха редица стопани пред "България Днес", които са се видели в чудо от нахалния нашественик.

Реклама

"Дори когато започнахме през изминалия уикенд традиционния гроздобер, косът не се притеснява от хората и на метър-два от главите ни кълве гроздовете. Няма ни страх, ни срам! С всеки изминал ден, в който се отлага брането, бурето олеква с 20-30 килограма", споделиха собственици на лозови масиви и асми във Врачанско и Монтанско.

Малка утеха за стопаните е, че черните пернати не унищожават всички видове грозде. Предпочитат определени и узрели гроздове. Докато при едни собственици сортовете отел и памид са останали непокътнати, то такива като мерло и каберне са се превърнали в основна мишена.

"Нищо не помага - нито гонене, нито постоянно присъствие в близост до лозите, нито плашила, капачки от буркани и други познати приспособления за плашене. Започнаха да ядат дори и все още неузрялото грозде. Голяма напаст са", казват хората от Северозапада.

Наред с двукрилите нашественици от небето се изсипа и друг вредител - градушката. Две поредни ледени бомбардировки това лято също допринесоха до голяма степен тазгодишната реколта да намалее драстично. Макар тогава да не си личаха толкова много загубите върху малките и тепърва развиващи се гроздове, то резултатите при снежните късове настъпва по-късно - плодът или не се развива, или почернява и изсъхва.

Някои лозари изпробват увиване на целите масиви с мрежа, която освен срещу косовете може да предпази гроздето и от не по-малко нахалните оси и в частност от градушката. Или пък слагат директно противоградни мрежи.

Реклама
Реклама
Реклама