Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10206032 www.bgdnes.bg

Момиче на 26 г. спасява девет души

Стилияна Попова три пъти дарява кръвна плазма

Не се чувствам герой, ако трябва да се сравня с лекар на първа линия, казва младата жена 

Стилияна е само на 26 години, но е направила добро като за цял живот.

Младата майка от пловдивското село Строево тази година три пъти е дарила реконвалесцентна плазма за лечение на COVID-19 и е помогнала на 9 души да се борят със заразата. Девет души, които не познава, но им е изпратила лъч надежда.

Реклама

"Винаги съм била привърженик на ваксините. Още щом се разбрах, че са измислили ваксини и ще бъдат прилагани в България, бях сигурна, че ще съм една от първите, които ще го направи. Отидох при моя личен лекар да ми направи тест за количествения брой антитела. Според лабораторията ми бяха над горната граница и не могат да изчислят каква стойност точно са. Отидох в болница в Пловдив и поисках да ми направят по-разширен тест, за да знам точната бройка и дали на този етап мога да се ваксинирам, защото, когато са много антителата, няма смисъл от ваксина. Показанията ми бяха 3009 единици. Това ме накара да даря колкото се може повече плазма. И досега го направих три пъти - на 2 юни, на 28 юни и на 16 септември. Всеки път помагам на трима души, или общо девет души. На даряване ми вземат по 600 мл плазма, която се разпределя в три сака по 200 мл", разказа пред "България Днес" Стилияна Попова, която е млад човек с голямо сърце.

Момичето разказа, че никога не е боледувала от COVID-19, или поне не е разбрала, че е имала среща с болестта.

"През февруари т.г. 3-годишният ми син Атанас тръгна на детска градина и в края на месеца се разболя от ларингит. Направихме бързи тестове за COVID - той беше положителен, а аз - отрицателна. Той го изкара за няколко дни, като казваше, че не може да помирисва разни неща. Аз нямах абсолютно никакви симптоми - нито ме боля глава, нито изгубих вкус и мирис. Според личната ми лекарка съм изградила имунитет, без дори да изкарам коронавируса", сподели Попова.

Тежък личен момент затвърждава мнението на 26-годишната дама, че дарението е един от най-висшите добродетели. Нейната 62-годишна леля води тежка битка с коронавируса и положението й е изключително тежко.

"Моята леля е без придружаващи заболявания, но изкара много тежък COVID през април т.г. Лежа в "Пирогов" в продължение на 1 месец. Беше на командно дишане и й подаваха по 12 литра кислород в минута, което е максимумът. И въпреки това не достигаше достатъчно кислород до мозъка й, за да може да разсъждава и да мисли нормално. Докторите ни казваха да се молим и да се надяваме, че всичко ще се оправи. Явно молитвите ни са били чути, защото леля се оправи и сега е добре и работи. Тази случка напълно ме убеди, че трябва да дарявам плазма и да помагам на болни хора", добави с усмивка Стилияна.

На 28 юни, когато е рожденият ден на сина й, отива да дари за втори път. Тогава има 2500 единици антитела. Преди дни те вече са 1700.

Реклама

"Лекарите ми казаха, че мога да даря още два пъти. Ако не се увеличат, ще се ваксинирам. Не се чувствам герой, честно казано. Да, мога да се чувствам герой спрямо човек, който не е отишъл да дари плазма, въпреки че има възможност. И не, не се чувствам герой, ако трябва да се сравня с лекар на първа линия или с пожарникар в битката с огъня", завършва с най-широката си усмивка смелата майка от село Строево.

Младата майка за пример: 

Само ваксините ще сложат край на заразата 

- Стилияна, кое те кара да отидеш и да помогнеш на човек, когото не познаваш? Изпитваш чувство на удовлетворение или искаш да помогнеш?

- Със сигурност изпитвам чувство на удовлетворение. В тези времена хората са много разединени и имат нужда от подкрепа. Явно съм такъв тип човек - благороден. Като правиш добро - един ден ще ти се върне независимо под каква форма. Надявам се историята ми да достигне до много хора. Да им дам пример и те да си кажат: "Защо и аз да не отида да даря?". Има кръвни групи, които са изключително редки - като АБ отрицателна, чиито запаси са изключително малки - само 2% от световното население. Моята е доста често срещана Б положителна и имат запаси, но въпреки това го правя.

- Как си обясняваш, че броят на ваксинираните в България е толкова нисък?

- Винаги съм искала да уча нещо, свързано с медицината. Подкрепям ваксините на 100%, защото благодарение на тях в момента болести, като едрата шарка например, са напълно изчезнали. Знаем колко смъртоносна е била преди десетилетия. Интересувам се не какво някой е написал в интернет, а какво ни казват лекарите. Те са медицински лица и имат образование, тоест знаят повече от мен или някой случаен човек. Малкият процент на ваксинирани си го обяснявам с големия достъп до информация - била тя вярна или невярна. Можем да прочетем мнението на някой, който няма елементарна представа и медицинско образование, но е решил да си изкаже мнението. Мисля си, че и хората смятат, че е модерно да си антиваксър. И сега има много родители, които не искат да си ваксинират децата. Една ваксина, независимо дали е изпитана 100 години или един месец, има полза от нея, макар че всеки организъм я понася различно. Медицината е толкова напреднала, че няма нищо странно в това да измислят нова ваксина дори за 1 месец.

- Как мина за теб тази година и половина на пандемия?

- Живея в малко село, близо до Пловдив. Това ми харесва, че винаги можеш да излезеш и да срещнеш познат. Никога не сме приключвали събиранията. Всяка седмица се виждаме голяма група от млади хора, за да играем волейбол и настолни игри. Усетих единствено затварянето на детските градини. Трябва да се съобразяваме със заръките на медиците. Лекарите, които цял живот носят маски, не съм чула да се оплакват от тях. Или да казват, че днес им пречи и няма да я носят в операционната зала.

- Работиш в супермаркет. Какво мислиш за позицията на заведенията, че при тях е забранено да има много хора, но в магазина е разрешено?

- Не съм човек, който всяка вечер ходи по заведенията. Хранителният магазин е необходимост, докато кръчмата е забавление, което можем да пропуснем. Има доста неработещи правила, но е нормално, защото за пръв път се сблъскваме с нещо подобно. Дано повече хора се ваксинират, защото не виждам по какъв друг начин можем да приключим заразата.

Помага на детска градина

Като знак на признателност и благодарност Стилияна получава 10 книги от д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружение "Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма", което има група във фейсбук с над 17 000 члена. По нейна молба всички те са детски, защото вместо да ги запази за себе си, Стилияна ги дарява на детската градина "Детелина" в село Строево.

Благородните жестове не са чужди на Попова и преди пандемията. Тя дарява кръв по два пъти през 2014, 2015 и 2016 година. Всичките случаи на хора, които не познава.

Реклама
Реклама
Реклама