Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10206077 www.bgdnes.bg

Село има 37 параклиса, но няма поп

В Павелско се надяват да им изпратят свещеник 

Млади хора издигат 3 големи светещи кръста, искат още 

Родопското село Павелско държи рекорда за най-много параклиси в едно населено място - 37, но няма поп.

Това сподели пред "България Днес" Атанас Станков, който от дълго време се опитва да намери разрешение на проблема.

Реклама

"Освен параклисите имаме и църква, която може би е най-хубавата в района. Съседните три села също имат храмове, но и те нямат поп. Получава се, че толкова много хора нямаме свещеник, а тук сме изцяло християнизирани", каза още Станков.

По негови думи млади хора в Павелско са подели инициатива да издигат кръст пред всеки параклис. Ако това се случи, те могат да се превърнат в селото с най-много масивни християнски знаци. В Павелско вече има три големи и светещи кръста, които са с височина над 10 метра.

Последният поставен символ е 11-метров и е разположен върху бетонен постамент, забит на метри в земята. На няколко крачки от него е параклисът "Свети Прокопий". Друг се появил преди две години пред параклиса "Свети Никола", а след това и пред "Света Петка". Всеки път инициативата е на различен човек.

"Вероятно ще има още кръстове, вярвам, че трябва да има пред всеки параклис. Но не мога да кажа кой ще реши да направи по своя инициатива. Хората правят добро дело, аз го подкрепям", добави пред вестника кметът на Павелско.

По време на османското владичество и гръцкия духовен гнет павелци останали със силна вяра в Бог и горди национални чувства. Израз на тази силна вяра е изграждането през 1834 г. на храм-паметник за бъдните поколения. Разрешение за строителството е дадено от турския султан с ферман, написан на персийско-арабски език, който се пази в архива на църквата. Срокът за строежа бил кратък. Съгласно наредбата на султана се давали само 40 дни. С героизма на това будно родопско население, с твърдата вяра и упование в Бог срокът бил спазен и храмът построен.

Днес църквата "Свети Спас" привлича със своята монументалност - трикорабна базилика с по четири колони и с по пет свода във всеки кораб. Осветена е през 1836 г. на Илинден от митрополит Натанаил Пловдивски. Изграждането на камбанарията става през 1895 г. Тя е на 8 м от църквата, с височина 17 м и е на 5 етажа. Няма равна на себе си в Централните Родопи, казват местните хора.

Реклама
Реклама
Реклама