Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10208328 www.bgdnes.bg

Със сварени картофи цери отеклите крака Лечителя на Левски

Суровите облекчават възпалението

Карамфил с ракия срещу болки в гърлото

Краят на септември е традиционното време за вадене на картофите. Освен за множество вкусни гозби един от най-масовите зеленчуци, отглеждани в родните градини, е с доказани лечебни качества от стотици години.

Още в предосвобожденска България един духовник от Преображенския манастир край Велико Търново описва в своите трудове природната сила на картофите, изпитани от немалко хора. Най-вече те се използват срещу син оток по краката, пише в непреходната си книга "Народен домашен лекар" йеромонах Неофит Калчев, останал в историята с прозвището си Лечителя на Левски, след като заедно със своя събрат отец Матей Преображенски помагат на Апостола да се отърве от болезнена рана на корема, останала след операция в Белград.

Реклама

За да имат най-добър ефект, картофите се сваряват на каша и се полагат като лапа на отока. Освен това може да се настърже и да се счука суров картоф, за да отнеме огъня (да спадне възпалението). Да се сменява лапата три пъти на ден, докато отокът изчезне, съветва Божият служител.

Друго целебно растение, което през годините остава незаслужено встрани от най-познатите природни илачи, е къпината. Плодовете й се използват при бъбречно и маточно кръвотечение, при кръв от пикочния мехур, при болки в червата, при дизентерия с кръв. Тогава се вземат корени, стебла, листа от нея. Сваряват се с вино или вода. Пият се предобед и след вечеря - 10-15 или повече дни.

Що се касае за копривата, тя е изключително ценен дар от природата. И трите вида са много полезни - обикновената, мъртвата и гръцката.

Обикновената коприва е позната всекиму и се употребява за вкусна и полезна храна. В Европа я засяват, а у нас я има саморасла. Копривата се употребява при много вътрешни и външни болести: при кръвоизливи, при повръщане, при епилепсия, за болен стомах, за кашлица, при сърбеж, при кожни болести, за натъртено (ударено), при водна болест и в стомаха, при ревматизъм, за трипер, за кърмачка, която няма мляко, при вадене на куршум от рана.

От копривата се употребяват корените, стеблата, листата и цветът. За външни болести се сваряват за налагане; за вътрешни болести се варят за пиене като чай: взема се семето заедно с цвета и се подслаждат с мед или захар при пиене.

Реклама

Мъртвата коприва също я има доста из градините. По листата прилича на обикновената, само че не пари. Взима се против охтичава диария и кашлица. Употребяват се корените, стеблата, листата и цветовете, като се сваряват заедно с вода и мед; може и с прясно мляко. Пие се предобед и след вечеря 50-60 и повече дни.

Гръцката коприва я има в селата, покрай пътищата и по градините. Саморасла е. Има дребни листа, много цвят, перцата й са нарязани.

Взима се при гръдна охтика на белия дроб: корените, стеблата, листата и цветовете се сваряват с вода и мед. Пие се като чай предобед и след вечеря - 50-60 и повече дни. Употребява се още и сварена, за да се къпят, докато се поправят, слабокръвни (песъчеви) деца.

Заровил поглед с дебели книги и изследвайки природната сила на билките, йеромонах Неофит съзира още преди повече от 150 години лечебното действие и на комунигата (жълта или бяла). Това билково растения го има навсякъде. Взимат се цвят и листа, накисват се в силен спирт или силна ракия и след като престоят 10-20 дни, се намокря памук и се налага главата при болка три пъти на ден.

Служи при епилепсия. Вземат се 15 г корени, сваряват се в 500 г вода, докато останат 300 г. Изпива се предобед като чай; така се продължава 50-60 дни.

До важно и интересно заключение достига съратникът на Васил Левски и по отношение на онези, които не могат да спят спокойно. Йеромонах Калчев съветва всички тях, освен вечер да се хранят с лесно смилаема храна, да лежат на дясната си страна, а не на лявата, където са сърцето, стомахът, а също така и далакът. По този начин, лежейки наляво, не могат да работят спокойно тези органи.

Канела срещу кашлица

Срещу кашлица духовникът съветва използването и на канела. Сварява се с вино или с вода и мед като чай. Пие се сутрин, предобед и след вечеря - два-три пъти на ден 10-15 дни.

При болки в гърлото чудесен ефект има карамфилът, пише още в своя труд Неофит Калчев. Счукват се коренчетата на прах, взима се една чаена лъжичка от него, смесват се 20 г ракия и се пие. Трябва обаче, преди да се поема, да се стопли заедно с ракията.

Реклама
Реклама
Реклама