Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10208403 www.bgdnes.bg

7 г. цикли дело срещу изчезнал топобирджия

Осъден за удара в ЦУМ, свързват го с бандата на Джиджи

Процесът за Николай Видолов е спрян, той за последно се подвизава в Кипър

Повече от 7 години се влачи в съда дело срещу изчезнал топобирджия! На толкова е и осъден издирваният от Интерпол Николай Видолов, свързван с бандата на легендарния Йордан Цонков-Джиджи. Заради липсата на бандита спецмагистратите спират делото за грабеж на инкасо с чукове срещу него, докато не го видят на подсъдимата скамейка.

Видолов духва малко преди да влезе в сила осъдителната му присъда за обира на златарски магазин в ЦУМ, извършен на 31 март 2003 г. Апашът е пуснат заради поправка в закона, тъй като прекарва 8 месеца за решетките. Когато през януари 2014 г. наказанието му е факт и той трябва да влезе на топло, се оказва, че го няма.

Реклама

Скандалният факт лъсва по процеса за обраното инкасо в спецсъда. Оказва се, че разследващите са успели да предявят на обирджията материалите по делото, но не са успели да сторят това с обвинителния акт. Видолов трябва да застане пред Темида за обир на близо 50 бона от кола инкасо. Той е сочен за тартор на престъпна група, в която участват ексченгето Георги Живанкин, Илиян Илиев и Юрий Ваклев-Руснака.

Ударът им е планиран за 27 ноември 2012 г. Бандата набелязала чейнджбюро на столичния бул. "Александър Дондуков". След кратко следене апашите узнали, че всяка вечер служител излиза с платнена чанта с оборота и се качва в лек автомобил "Рено". Колата всеки път минавала по успоредната улица "Чаталджа". Така се родила идеята да запушат пътя на возилото с плячката и да нападнат шофьора.

В уречения ден обменното бюро затворило към 17,30 ч. Само 10 минути по-късно пачките били натоварени в автомобила. Бандитите се натоварили във "Форд" и щом съгледавач им обадил за удобния момент, те организирали засада. Двама от маскираните нападатели потрошили предните странични стъкла с чукове, напръскали шофьора с лютив спрей и му заповядали: "Дай парите". В това време Видолов дръпнал чантата с банкнотите.

Той и аверите му нямали време да се порадват на плячката, защото ченгетата вече били по петите им. Шофьорът Илиян е задържан минути по-късно в кв. "Сухата река", а Видолов и Живанкин са заключени, след като са се опитали да избягат пеша. Във форда и в домовете на обирджиите били открити 15 350 лв., 1650 долара и 1600 евро, които се предполага, че са от престъпната им дейност. Намерени са още сандък с инструменти, чук, защитни очила, спрей, три бойни и един газов пистолет, маска с прорези, 8 скъпи часовника и телефони.

Покрай акцията става ясно, че полицаят Живанкин е бил уволнен дисциплинарно през 2009 г., понеже снасял информация на престъпници. Пред колегите си признава, че е минал от другата страна на закона, защото се чувствал обиден от уволнението.

Друг член на групата - Юрий Ваклев, се оказва важен коз на прокуратурата. Той е един от свидетелите срещу организацията за мокри поръчки на Валентин Янев - Вальо Бореца и хората му. В началото на процеса за грабежа на инкасо Ваклев също не се появява в съдебната зала. За него се разбира, че е задържан в турския курорт Анталия.

Реклама

Докато съдиите се чудят къде е Николай Видолов, по делото са представени справки, че той е търсен на два адреса, но безуспешно. На едното място призовкарите открили съпругата му. Тя обяснила, че двамата не поддържат връзка и от две години са разделени. Адвокатът на скаталия се обирджия потвърждава, че той е в процедура по развод.

Видолов е пуснат за издирване с червена бюлетина на Интерпол през 2018 г. Тогава спецсъдът спира делото спрямо него до задържането му. Малко по-рано процесът за грабежа на инкасо приключва за аверите му. Те се признават за виновни и сключват споразумения с прокуратурата за минимални наказания. За участие в групата, за грабежа и за държане на оръжие Георги Живанкин получава 1 година и 3 месеца. Илиян Илиев се отървава с година и половина решетки. За тях се присъединява и 3-месечна условна присъда за шофиране в пияно състояние. Юрий Ваклев се отървава с 1 г. затвор.

Наказанията стават факт благодарение на благословията на тартора Видолов. Той подписал декларация, че няма против останалите му трима авери да сключат споразумение. Документът е изпратен чрез международна куриерска фирма, като става ясно, че издирваният бандит се подвизава в Кипър. Родните магистрати са се свързали с колегите си там и са поискали съдействие за предаването му, но усилията им не се увенчали с успех.

Удари в Перник

Криминалистите си припомниха за таланта на Николай Видолов покрай обирите на инкасо автомобили в Пернишко през последните две години. Заради професионалното изпълнение на ударите ченгетата започват да се чудят дали изчезналият топапаш няма пръст в престъпленията. При двата удара находчиви бандити успяха да задигнат към 1,5 млн. лв.

Реклама
Реклама
Реклама