Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10208419 www.bgdnes.bg

Санчо Финци пише книга и за любовта на баща си

Никога не са ме цензурирали, на един от филмите Тодор Живков умря от смях, казва Ицко

"Децата си остават деца за родителите, независимо дали са на 5 или на 55 години. Последно синът ми Самуел Финци ме зарадва с това, че вече завършва книгата си."

Реклама

Думите са на актьора Ицко Финци, чиято любовна история с с 45 години по-младата му жена Лиза Боева със сигурност ще присъства в произведението. Само преди дни 88-годишният Ицко направи 10 години брак с красивата Лиза. Двамата имат момиченце - Матилда, което вече е на четири години, а синът му Самуел е на 55 години.

"Радвам се, че синът ми преуспява в Германия. Но и много работи", щастлив е Финци-старши.

На празника на независимостта актьорът не смята, че някога е бил цензуриран. Имало е проблем само малко преди да излезе филмът с негово участие - "Преброяване на дивите зайци" с режисьор Едуард Захариев.

"Знам от Еди, че на тази лента Тодор Живков се скъсал от смях. Филмът е повече от просто българска комедия. В него участват невероятни актьори - Филип Трифонов, Тодор Колев, Георги Русев, Никола Тодев, Евстати Стратев. Имам страхотни спомени от това време. Когато се снимаше сцената на пикника под дървото, Еди ме накара да разкажа на насядалите нелепата хумореска, която беше чул веднъж от мен, за да ги разсмея, както трябваше за сцената. За пациент, който идва при лекаря и се оплаква от особено страдание - когато говори, след всяка произнесена дума не може да се сдържи да не пръдне. Лекарят му слага специална тръбичка. Тя се оказва свиреща. И много скъпа. Пациентът е беден и се отказва. И си излиза от кабинета неизлекуван. Заразказвах историята с всички съответстващи звуци. И започна смях. И понеже имаше и истинска ракия, смехът стана неудържим. До такава степен, че операторът имаше достатъчно време да избира позиции за снимане. Макар че в началото с филма е имало проблем. Политбюро са казали, че не може да излезе, но самият Тодор Живков го е гледал и се е смял неудържимо и е разрешил появяването. Това е спасило филма от критика", смее се с днешна дата Финци.

Макар че е почетен гражданин на София, той от няколко години живее във Варна и не смята да напуска морската столица.

"Много е лош въздухът в София. Разболява човека. Затова с Лиза решихме, че ще живеем край морето. Тук е толкова прекрасно", радва се на хармония актьорът.

И докато ковид пандемията е объркала плановете на много творци, то за него и Боева не е имало проблем.

"Имаме си интернет платформа, на която всеки може да закупи курс от лекции по история на изкуството. Затворени вкъщи, не престанахме да ги създаваме - Лиза пишеше през деня, а вечерта на тишина аз ги четях пред микрофона. На следващия ден тя ги монтираше. И ставаха документални филми с факти и съждения, които не можеш да намериш другаде. Докато четях, научавах неща, които никога не съм знаел. Да, водим затворен начин на живот, дори не влизаме в магазини, доставят ни продукти у дома, но работата по курса ни поглъща, а и грижата за малката Матилда изпълва дните ни с щастие", радва се Ицко Финци.

Реклама
Реклама
Реклама