Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/10209835 www.bgdnes.bg

Трофей на яз. "Искър": Не сте виждали такъв костур!

Екземпляр с тегло 2,380 кг атакува силиконовата примамка на Димитър Николов

Костур голям колкото шаран! Да, има такива и тези дни точно такъв бе уловен от водите на язовир "Искър". Хищна риба с дължина цели 52 сантиметра и тегло 2,380 килограма се закачи на въдицата на Димитър Николов от София. Екземпляр с толкова внушителни размери е изключителна рядкост.

Реклама

"До последно си мислех, че съм вадя бяла риба, защото усещах, че тежи доста. Оказа се огромен костур. Извадих го за около 5-6 минути", разкрива пред "България Днес" Митко. Той лови на спининг по скалите в местността "Щъркелово гнездо". Мястото е популярно за любителите на риболова на хищни риби. През студените месеци там се събират големи пасажи от уклеи и бабушки, които от своя страна привличат агресивните видове като костур, бяла риба и дори щука. Николов не крие и успешната примамка, която е атакувана от трофейната риба.

"Заложих на съвсем обикновен спининг монтаж с повод от флуорокарбон с карабинка. Примамаката беше силикон от френската марка "Fiiish", номер 2, а цветът - Candy Green (бонбонено зелено)."

Малко след изгрев слънце при поредното замятане пръчката му се свива зловещо и той разбира, че е закачил страхотна риба.

"Да, това е най-големият ми трофей. Рядко кълват толкова едри костури. Преди няколко дни пак бях извадил голям екземпляр, но беше 900 грама", споделя още Николов. Най-големият уловен и документиран костур у нас е цели 3,1 кг. Хванат е на родопския язовир "Голям Беглик" през 2012 година.

Костурът е типичен дневен хищник, който се храни само през светлата част от денонощието. Обикновено се придвижва в пасажи, съставени от близки по размер риби. Само най-огромните екземпляри живеят самотно в най-дълбоките ями, край камари от камъни и скали. Сред костурите се наблюдава канибализъм, когато се срещнат две стада с голяма разлика в размерите. Тази риба е с отлична приспособимост към всякакви дълбочини и води. Затова и може да се срещне в почти всички наши реки, язовири и дори блата. Костурът е активен през зимата и затова е любим обект дори за риболовците, които ловят от дупка в леда.

Минимално допустимият размер за улов на костур е 12 см.

Печено филе с бяло вино

Костурът има изключително вкусно бяло месо. Едрите екземпляри (над половин килограм) са перфектни да бъдат филетирани с остър нож. Почистените филета се слагат в купа, посоляват се и се натъркват с черен пипер. Заливат се със 150 мл бяло вино и върху тях се слага 1 клонка пресен босилек. Оставя се да престои в хладилник 2 часа.

Фурната се загрява предварително до 200 градуса и филетата се подреждат в намазнена със зехтин тавичка. Заливат се със маринатата от бяло вино и малко зехтин. Пече се 25 минути или докато месото започне да порозовява. За да остане рибата крехка и сочна, не трябва да се препича прекалено до тъмен загар, както шаран например.

Вкусният костур се поднася с резени лимон и свежа салата по избор. И чаша бяло вино, разбира се. Добър апетит!

Реклама
Реклама
Реклама