Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10211488 www.bgdnes.bg

Кина е гросмайстор за незрящи

69-годишната жена запомня своите и чуждите ходове наум 

Шахматната дъска е с дупки, метални пластини отличават черните и белите фигури 

69-годишната Кина Дамянова е гросмайстор за незрящи!

Дамата от Перник се справя впечатляващо на шахматната дъска, а само преди дни завършва на второ място на Националната шахматиада за незрящи, която се провежда в Дряново.

Реклама

"Кина е една от най-добрите шахматистки в България. Никога не можете да кажете, че е на 69 години, защото спортува активно - лека атлетика и каланетика. Много се гордеем с нея и успехите й", разказа пред "България Днес" Росен Седефчев, председател на Спортен клуб за интеграция "Кракра" в Перник. Основна цел на организацията е интеграция на хората с увреждания чрез развитие на физическата култура - спорт и туризъм.

69-годишната жена е с увреждане първа група без чужда помощ и успехите й на шахматната дъска са геройство.

"Шахматът за незрящи е много трудно начинание. Играещият трябва да запомня не само своите ходове, но и тези на противника. Не може да ги вижда, а всичко е в главата му. Трябва да си представя как изглежда разпределението на фигурите на дъската. Фигурите се забиват, като във всяко поле има дупка. По този начин е по-лесно да бъдат опипвани и разпознавани. Черните се отличават от белите по това, че имат метални пластини в горния си край", каза още пред вестника Седефчев.

В Националната шахматиада за незрящи участват 10 жени и 50 мъже. Представителите на силния пол са разделени в две дивизии, като последните 5 от първа изпадат в по-долната, а първите пет във втората се изкачват в по-високото ниво. Турнирът се провежда по швейцарската система в 7 кръга под ръководството на съдийския екип от Варна - главен съдия Константин Стоянов и помощник-съдии Димитър Янев и Георги Зашев. В първа дивизия при мъжете победител става Расим Низам от Пловдив, а във втора - Стоян Стоянов от Ямбол.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама