Татуистът Петя Евлогиева: Татусът е изкуство за зрели хора

Приятел
Автор: Георги Иванов

Петя Евлогиева

Петя Евлогиева

Котви и русалки носят не само моряците, символиката отдавна е различна

Коя е тя

Музеят за история на София представя изложбата "Петте пътя на Петя", чийто автор е Петя Евлогиева. Експозицията включва илюстрации и рисунки. Авторката е татуирала много известни личности, има награди за татуировки, български и международни.

През последните години все повече се занимава с илюстрация, като работи по свои авторски издания.

- Представяте необичайна изложба - едновременно татуировки, илюстрации и картини, бихте ли повдигнали завесата за тази странна идея?

- Всичките ми пет пътя (смее се). Наистина звучи малко странно, защото, когато ме поканиха да направя изложбата, аз не знаех с кое искат да се представя. Но аз не мога да си отделя едните неща от другите. Татуировките винаги си ги представям като изложение, макар те да не могат да бъдат събрани в изложба - все пак няма как да поставиш хората някъде. Имам някои фотографии на мои татуси, но си е друго, когато човек си носи картината върху себе си.

Завършила съм анимация и започнах да се занимавам с анимационно кино, после и с илюстрации. Успоредно участвах и в различни проекти, може би затова и изложбата е така разнообразна.

- Вие сте сред най-известните творци на татуси, ако може така да се каже, как решихте да се захванете с това?

- Покрай съпруга ми, който се занимава с тях десет години преди мен. Ако някога съм си мислела, че ще ставам татуист, щях да го гледам какво прави през това време (смее се). Впоследствие направих една татуировка, тя се получи и дори спечелих награда с нея. Хората започнаха да ме окуражават. Аз още от началото не исках да правя каквито и да е татуировки, исках да са анимационни. За мен това е просто едно по-различно платно за изразяване. Затова и не мога да отделя това изкуство от другите ми картини, просто носителят е различен.

- Какви картини предпочитат да носят хората върху тялото си и има ли стилове, променят ли се модите в тази област?

- Това е много индивидуално и аз не мога да дам оценка на цялата тази култура. Моите клиенти са отбрани, аз правя специфични татуси, анимационни, а не всеки се кефи да носи такова нещо върху себе си. Обикновено има лична история, домашни любимци, различни спомени, събития... Разликата е, че преди хората си избираха татуси по каталози, а сега вече всеки иска да има индивидуален почерк върху себе си, да се изрази по-цветно и по-красиво.

- Сред обществото битува мнението, че ако имаш котва или сирена, си моряк, ако пише женско име, си бил в затвора, ако имаш сълза на бузата - значи си убил някого, има ли някакви символики в татусите?

- Ха-ха... Може би при моряците и затворниците е друго, не знам. Аз също правя котви и русалки, но когато са с различна, индивидуална визия, те са нещо съвсем друго като символика. Темите, общо взето, са вечните като любовта, приятелството, но когато им придадеш нов, различен вид, това различава новите татуировки от старите.

- Странно изглежда съчетанието от илюстрации за детски книжки и татуировки, много различна култура е това.

- Да, предимно илюстрирам детска литература. Имам си и мой личен проект, наречен "Лиска", който не е точно детски, но хората си го купуват и за децата. Това е по-скоро нещо като артновела, защото нито е комикс, нито е точно книжка. Лиска всъщност съм аз. Тя се появи по време на едно пътуване до морето първо като дневниче.

Все още обществото в голямата си част трудно различава рисунката като изразно средство и за възрастни. В България хората смятат, че щом е нарисувано, значи е за деца. Например карикатурата като жанр може да се каже, че е рисунка за деца, но всъщност тя е за възрастни. Моите неща са симпатични, сладички и захарни, затова мнозина смятат, че са детски.

- Завършили сте анимация, не мислите ли, че през последните години детската анимация стана по-груба, има повече насилие? Не е ли идеята на детската анимация да учи на красивото, на доброто?

- Може би децата са вече различни. Аз имам две пораснали деца и ги наблюдавам. Спомням си, че когато аз ставах тийнейджър, моята баба смяташе тази музика, която слушам аз, че не е никаква музика. Затова си мисля, че ние се заблуждаваме, че това, което харесват децата, всъщност не е за тях.

Зависи към какви хора насочваш изкуството си. Моят контингент е някак по от ъндърграунд културата, защото и татуировките са някак си за по-затворено общество. Може би те показват на своите странни деца моите странни рисунки (смее се).

- Все по-често се виждат съвсем млади хора, дори още деца, които са татуирани, не им ли казват, че това остава за цял живот?

- В нашето студио затова и не приемаме младежи, още по-малко деца. Когато ще си правиш нещо голямо, нещо завинаги, с което искаш да изразиш себе си, трябва да си съзрял човек. Затова и преди да правим татуировки, говорим с човека какво иска, как го усеща. Зависи и кой каква публика си определя. Аз работя с хора над 30 години, защото, когато си доказал се артист, първо, цената ти е доста по-различна. За да може да влезеш в моята листа, трябва и да си човек, който съзнава и знае какво иска.

- Какво се променя в татуировките и това изкуство ли е?

- Когато аз започнах да се татуирам и да татуирам, това беше свързано повече с метъл средите. Но вече сме толкова разделени като стилове, че татуировката обхваща много голям спектър от хора. Изкуство е, както аз го разбирам и го правя.

- Като художник върху бялото платно изразявате себе си, вижданията си, усещанията, при татуировката има ли такова нещо, или се рисува по желание на клиента?

- До голяма степен при моите татуировки е същото като с художниците. В моето студио не влизат хора, които минават по улицата и изведнъж решават да се нашарят. При мен идват и хора, които пътуват по цял свят и искат да имат творба от точно определен татуист, защото харесват стила му, изкуството му. Татуировката е нещо много лично и е завинаги, затова не си позволявам да правя каквото и да е.

Например аз имам един любим татуист в Холандия, при когото имах час миналата година, но заради ковида не можах да отида. Когато това премине, ще отида, защото съм си запазила една част именно за негова творба.

Може и да не сме разбрани от широката общественост, но си имаме своя култура и имаме ценени хора и фенове. В кризата си помагаме например. Когато не можехме да работим, имаше хора, които въпреки всичко си предплатиха ваучери с ясната идея, че така помагат на нас, артистите, да оцелеем в кризата. Сега не бързат да получат татуса си, изчакват да им дойде редът, но знаят, че един ден ще имат картина от харесвания от тях татуист.

Жасмин Маджид прави кросчета вкъщи

Жасмин Маджид прави кросчета вкъщи

Решение за всичко има Жасмин Маджид! Щом планината е затворена и се изисква сертификат за посещение, Мохамед просто ще си поръча планина за вкъщи! Така де - ослепителната блондинка реши да прави домашни тренировки, за да поддържа форма. Сексбомбата се обзаведе с бягаща пътечка, върху която да гори калориите

Меди влиза в "Гласът на България"

Меди влиза в "Гласът на България"

Още един чалга изпълнител влиза в "Гласът на България". След Галена в шоуто се уреди и колегата й Меди. Изпълнителят на редица хитове ще влезе в ролята на гост-треньор. "Назначението му" отприщи вълна от недоволство. "С какво музикално образование е Меди, че ще бъде треньор", питат се феновете на шоуто, които са потресени

Анастасия Мозер се върна след 2 години в САЩ: Пенсията ми е 600 лева!

Анастасия Мозер се върна след 2 години в САЩ: Пенсията ми е 600 лева!

А бях заместник-председател на парламента, казва 84-годишната безенесарка, която живее с котката си "Благодарение на това, че взимам пенсията на покойния ми мъж Чарлз Мозер, успявам да преживявам. Иначе в България дори бях заместник-председател на парламента и пенсията ми е 600 лева в момента. Как да се справим пенсионерите"

Бакалова навърши годинка в Холивуд

Бакалова навърши годинка в Холивуд

Като на филм за Борат!  Мария напомня, че са изминали 12 месеца от светлата дата за българското кино!  Сеща ли се някой каква годишнина се отбелязва в края на октомври? Отбелязва се 1 година на Мария Бакалова в Холивуд! Добре, че самата тя напомни за най-светлата и важна дата в българското кино, а именно - премиерата на "Борат 2" (с нейно

Най-четени

Гринго не е обрал и пребил Софи

Гринго не е обрал и пребил Софи

Край на спекулациите  Двойката в отлични отношения, мачото не се е хванал с друга жена Гринго не е пребивал Софи Маринова, нито я е обрал. Писанията за побой над певицата валят като есенен дъжд, ала се оказват поредната измислица. Според тезата на клюкарски издания при поредния скандал между ромската перла и нейният любим той я набил и задигнал

Как да получим зелен сертификат и колко важи

Как да получим зелен сертификат и колко важи

Зеленият сертификат е необходим за посещение в мол, голям търговски обект, кафене, ресторант, бар, хотел, семинари, конгреси, спортни събития, кино, театър, концерти, галерии, нощни заведения, фитнеси, басейни, казина, за организирани екскурзии, събори, фестивали, за СПА центрове, различни езикови и т. н. центрове, ако сте над 18 г

Турбото пуши и гледа лошо

Турбото пуши и гледа лошо

Дори когато е сам, Боби Турбото не изменя на обичайния си облик. Тв водещият и певец се разходи из София, пафкайки цигара, и макар да беше с тъмни очила, от далече си личеше, че гледа лошо. Снимки: България

Българин откри мощно антитяло срещу COVID

Българин откри мощно антитяло срещу COVID

Наука на световно ниво  Д-р Ивелин Георгиев е ръководител на група учени в университет в САЩ  КОЙ Е ТОЙ: Д-р Ивелин Георгиев е директор на програмата "Вандербилт" по изчислителна микробиология и имунология, както и асоцииран директор на Института по инфекция, имунология и възпаления към университета "Вандербилт" в САЩ

Славея: Всеки ден умирам от болки, но съм щастлива!

Славея: Всеки ден умирам от болки, но съм щастлива!

Благодаря на Бог, че ме остави жива, не знаех коя съм след катастрофата "Благодарна съм на Господ, че ме остави жива и че мога да се движа. Да, останах с доста сериозни травми в гръбначния стълб и други, както и психически, но съм жива и ходя. Всеки ден умирам от болка, но съм по-щастлива и по-щастлива от всякога, защото съм жива"

Софи Маринова блесна като блондинка

Софи Маринова блесна като блондинка

С нова песен и чисто нова визия Софи Маринова шашна феновете си. Певицата се появи руса в клипа към парчето "Злато мое", което ще пусне съвсем скоро. Ромската перла сложи къса руса перука и сини лещи, с които буквално не прилича на себе си. Текстът е написан специално за Софи от нейната приятелка Дони Василева

Убийство, самоубийство или инцидент погуби Денис Теофиков

Убийство, самоубийство или инцидент погуби Денис Теофиков

Три версии има за смъртта на Денис Теофиков. По информация на "24 часа",  младата звезда е скочил от 7-ия етаж на сграда в района на Царско село. Разследва се дали това е убийство, самоубийство или инцидент. "На 21 години ни напусна един от най-добрите млади изпълнители на музикална компания “Пайнер“ – Денис Теофиков

Самоуби се поп-фолк певецът Денис Теофиков (видео)

Самоуби се поп-фолк певецът Денис Теофиков (видео)

Едва на 21 години почина поп-фолк певецът Денис Теофиков. За загубата информира "Пайнер" на уеб страницата си, но не съобщават за причина за смъртта. По информация на "24 часа" младата звезда е скочил от 7-ия етаж на сграда в района на Царско село. "На 21 години ни напусна един от най-добрите млади изпълнители на музикална компания “Пайнер“ –

Котарак топли Виктория след Гришо

Котарак топли Виктория след Гришо

Руската красавица Виктория Боня споделя леглото си с котарак, след като бе зарязана от Григор Димитров преди време. 41-годишната тв водеща, актриса и бизнес дама проговори за края на връзката си пред популярната платформа Premier. Оказа се, че двамата са били заедно близо година, като се криели. Отношенията им започнали през 2019-а

Проф. Радка Аргирова: Сертификатът за ваксиниран - безсрочен, за прекарал COVID - едногодишен

Проф. Радка Аргирова: Сертификатът за ваксиниран - безсрочен, за прекарал COVID - едногодишен

Сертификатът за ваксиниран ще стане безсрочен, а за прекарал COVID-19 - едногодишен. Предстои да бъде издадена такава заповед, информира по БНТ вирусологът проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на експертния съвет по вирусология при министъра на здравеопазването

Най-коментирани

Станимира Петрова в битка за шефско място

Станимира Петрова в битка за шефско място

Световната шампионка от 2014 година и двукратна европейска шампионка по бокс Станимира Петрова e един от кандидатите за член на Комитета на спортистите към АИБА, съобщиха от Световната федерация. 30-годишната българка е една от 27-те одобрени кандидатури от Етичната комисия на АИБА. Десетте членове на новия Комитет на спортистите ще бъдат

Почина поп фолк певицата Орнела (Видео)

Почина поп фолк певицата Орнела (Видео)

"Не искам да повярвам , че толкова бързо започнах да губя все прекрасни хора с които живота ме срещна … Светъл път прекрасна моя ,Орнела  Почивай в мир и дано раздавате много красота ,добрина и невероятни песни в небесата с всички отлетяли колеги … Съболезнования на семейството". Това написа във фейсбук преди минути гримьорът на певицата Орнела -

Жасмин Маджид прави кросчета вкъщи

Жасмин Маджид прави кросчета вкъщи

Решение за всичко има Жасмин Маджид! Щом планината е затворена и се изисква сертификат за посещение, Мохамед просто ще си поръча планина за вкъщи! Така де - ослепителната блондинка реши да прави домашни тренировки, за да поддържа форма. Сексбомбата се обзаведе с бягаща пътечка, върху която да гори калориите

Меди влиза в "Гласът на България"

Меди влиза в "Гласът на България"

Още един чалга изпълнител влиза в "Гласът на България". След Галена в шоуто се уреди и колегата й Меди. Изпълнителят на редица хитове ще влезе в ролята на гост-треньор. "Назначението му" отприщи вълна от недоволство. "С какво музикално образование е Меди, че ще бъде треньор", питат се феновете на шоуто, които са потресени

"Черно море" с петима контузени

"Черно море" с петима контузени

Сериозни проблеми има треньорът на "Черно море" Илиан Илиев преди утрешния осминафинал за Купата на България срещу "Берое" в Стара Загора. Двубоят е от 19 ч. От състава на "моряците" отпадат заради травми капитанът Даниел Димов, вратарят Георги Георгиев и халфът Родриго Вилела. Срещата с "Берое" пропускат още защитникът Стефан Велев и нападателят

Вътова се вдетини на тротинетка

Вътова се вдетини на тротинетка

Покрай хлапетата си Славена Вътова се вдетини. Моделката подкара тротинетка в парка. Облечена в широки дрехи, сексапилната мадама се впуска в игри с наследниците си. Вътова е майка за пример. Тя угажда всячески на децата си.

Анастасия Мозер се върна след 2 години в САЩ: Пенсията ми е 600 лева!

Анастасия Мозер се върна след 2 години в САЩ: Пенсията ми е 600 лева!

А бях заместник-председател на парламента, казва 84-годишната безенесарка, която живее с котката си "Благодарение на това, че взимам пенсията на покойния ми мъж Чарлз Мозер, успявам да преживявам. Иначе в България дори бях заместник-председател на парламента и пенсията ми е 600 лева в момента. Как да се справим пенсионерите"

Валентич горд с "Ботев"

Валентич горд с "Ботев"

Треньорът на "Ботев" (Пд) Азрудин Валентич е горд с играта на отбора си, въпреки поражението от "Лудогорец" с 1:3 в Първа лига. "Жълто-черните" завършиха мача с човек по-малко след изгонването на Дилан Мартенс. "Изиграхме страхотен мач преди червения картон - заяви Валентич. - Горд съм с отбора си. "Лудогорец" разполага с много класни футболисти

Бакалова навърши годинка в Холивуд

Бакалова навърши годинка в Холивуд

Като на филм за Борат!  Мария напомня, че са изминали 12 месеца от светлата дата за българското кино!  Сеща ли се някой каква годишнина се отбелязва в края на октомври? Отбелязва се 1 година на Мария Бакалова в Холивуд! Добре, че самата тя напомни за най-светлата и важна дата в българското кино, а именно - премиерата на "Борат 2" (с нейно

Бау, бау, бау! Благо хвана пушката

Бау, бау, бау! Благо хвана пушката

Развихри се на любимата песен на Златан с чаша в ръка Бившият национал Благой Георгиев хвана пушка в гората. Той прекара уикенда в Родопите с приятели. Дружината бе наела вила, а пред нея разполагаше с огромна поляна. Там бившият халф хвана пушката. Не я използва за ловуване. Вместо това заедно с аверите му стреляха по мишени

Станимира Петрова в битка за шефско място

Станимира Петрова в битка за шефско място

Световната шампионка от 2014 година и двукратна европейска шампионка по бокс Станимира Петрова e един от кандидатите за член на Комитета на спортистите към АИБА, съобщиха от Световната федерация. 30-годишната българка е една от 27-те одобрени кандидатури от Етичната комисия на АИБА. Десетте членове на новия Комитет на спортистите ще бъдат

Проф. Тодор Кантарджиев: Небивали размери на пандемията, следващите 2 седмици ще са много тежки

Проф. Тодор Кантарджиев: Небивали размери на пандемията, следващите 2 седмици ще са много тежки

„Епидемичното разпространение на пандемията в нашата страна в момента има небивали размери от началото на пандемията досега. Регистрирани са най-голям брой заболели и починали от пиковете при предишните две вълни – през есента на 2020 и през пролетта на 2021 година", заяви пред БНТ проф. Кантарджиев Тодор Кантарджиев

Ексфутболист със стара джипка

Ексфутболист със стара джипка

Бившият футболист на Левски Симеон Славчев нервно обикаля около автомобила си, видя "България Днес". Атлетът е забелязан край столичен хотел, където паркира стария си джип и цъкайки си на телефона, се отправи към сградата. СНИМКИ: България

Сантра си поръчва храна за вкъщи

Сантра си поръчва храна за вкъщи

В забързаното си всекидневие певицата Сантра няма време за кулинарни подвизи в кухнята. Затова и е решила да се довери на едно от столичните заведения, откъдето си поръчва храна за вкъщи, видя "България днес". Хем става по-бързо, хем е по-лесно. Снимки: България

Изтеглиха „Вера Су“ от местността „Яйлата“

Изтеглиха „Вера Су“ от местността „Яйлата“

Край на сагата със заседналия край Камен бряг кораб. „Вера Су“ беше успешно изтеглен от местността „Яйлата“ тази нощ. По план извеждането на плавателния съд трябваше да се случи във вторник, но форсмажорни обстоятелства наложиха операцията да се извърши по-рано. В полунощ, с помощта на три катера „Вера Су“ беше изведен само за 16 минути

Биляна Петринска с леопардово прикритие

Биляна Петринска с леопардово прикритие

Актрисата Биляна Петринска излезе на разходка около Народния театър в столицата с фамозна леопардова блузка, която да се връзва с модерната й чанта, видя "България Днес". Петринска има няколко предстоящи постановки и използва свободното време да се зареди със слънчева енергия, докато разговаря по телефона

5863 нови случая на COVID, рекорд при жертвите - 243!

5863 нови случая на COVID, рекорд при жертвите - 243!

5863 са потвърдените нови случая на болни от коронавирус за последните 24 часа, или 11,34 % от тестваните. Случаите са с 4493 повече от вчера, съобщава Единният информационен портал. За първи път в четвъртата вълна се обявяват толкова много новозаразени. Дори с обичайното натрупване на данни от почивните дни новорегистирраните са рекордни

Гринго не е обрал и пребил Софи

Гринго не е обрал и пребил Софи

Край на спекулациите  Двойката в отлични отношения, мачото не се е хванал с друга жена Гринго не е пребивал Софи Маринова, нито я е обрал. Писанията за побой над певицата валят като есенен дъжд, ала се оказват поредната измислица. Според тезата на клюкарски издания при поредния скандал между ромската перла и нейният любим той я набил и задигнал

Проверяват дали Денис Теофиков е вземал дрога, преди да се самоубие

Проверяват дали Денис Теофиков е вземал дрога, преди да се самоубие

Приятелката му Алекса написа в инстаграм, че споделил, че го обхващат мрачни мисли Експертиза трябва да покаже дали Денис Теофиков е бил под въздействието на наркотици, когато в нощта срещу неделя се самоуби в София, съобщават източници, близки до разследването. Изследването трябва да бъде готово в следващите 2 седмици

Уанда хули транссексуалната Родригес

Уанда хули транссексуалната Родригес

Драмата в семейството на нападателя на ПСЖ Мауро Икарди продължава да се вихри с пълна сила. Съпругата му Уанда Нара, която все още не е решила дали ще остане с него, сипе заплахи по адрес на транссексуалната актриса Гуендолина Родригес. Причината е разкритията на "дамата", че и тя е имала връзка с футболиста зад гърба на жена му