Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10226616 www.bgdnes.bg

Румъния ни цака за Брендо

Арестът на "кокаиновия крал" изтече в събота, съдбата му е неясна

Евелин Банев счита за непълна и незаконна молбата за задържането си

Румъния ни цака за Евелин Банев-Брендо! Украинските власти, които заловиха дирения от години "кокаинов крал", са обсъдили само искането за задържането му от северната ни съседка във връзка с присъдата му от 10 г. и половина там за наркотрафик. Това, че Банев е искан и от България заради 6-годишно наказание, е споменато само за допълнение. Това става ясно от протокол от Святошинския окръжен съд в Киев, с който "България Днес" разполага.
Заседанието пред разследващия съдия Бабич е само два дни след залавянето на издирвания наш наркотрафикант. Брендо е закопчан във връзка с международно искане за арест от Румъния. Като основание за задържането на Банев е цитирана заповед за лишаване от свобода, издадена от съда в Букурещ от Румънския трибунал. Посочените престъпления са участие в незаконна престъпна група за разпространение на наркотици.
Едва като допълнение се посочва, че Брендо е в списъка с червени бюлетини на Интерпол и по искане на България за престъпление, свързано с участие в престъпна група за пране на пари. След ареста на "кокаиновия крал" родните разследващи съобщиха, че са изпратили искане за предаването му, но в деловодната система на украинската съдебна власт не се открива дело, по което да е гледана процедурата за България.
От протокола се разбира, че Брендо се опънал на задържането му до екстрадицията в Румъния. Той подкрепя становището на защитника си, че молбата за временен арест до получаването на документите от Румъния нарушава изискванията на Криминалния процесуален кодекс на Украйна и Европейската конвенция за екстрадиция. Изтъква се, че молбата е неоснователна, а предоставените от прокурора документи не са надлежно заверени. Банев възразява срещу удовлетворяването на молбата на прокуратурата.
Съдия Бабич се съгласява, че да държи Брендо под стража за максималния срок от 40 дни е прекомерно. Затова определя 20 дни временен арест, докато се получи официалното искане за екстрадицията му от компетентните органи на Румъния.
В съдебния акт се обсъжда, че белезниците за Евелин Банев щракват навръх 6 септември в 16,42 часа на ул. "Берковецка", където майор Бучко от Департамента за стратегически разследвания го задържа. Нашенецът е отведен в най-близкото поделение на Главното управление на Националната полиция в Киев.
За него местните криминалисти съобщиха, че са го приклещили на паркинг на киевски мол, докато отива към лекия си автомобил. Банев се подвизавал в два имота край украинската столица, където ченгетата откриват наркооранжерия. Българинът се представил с чужди документи за самоличност. Хванат е с още двама души.
Съдът постановява Брендо да бъде държан под ключ в Киевския следствен затвор до 16 часа и 42 минути на 25 септември т.г., събота. Дали Брендо вече не е пуснат на свобода, арестът му удължен ли е и гледано ли е по същество искането за екстрадицията му, остава неясно. Магистратите уточняват, че решението им може да бъде обжалвано пред Апелативен съд в Киев в рамките на пет дни. От системата се вижда само, че определението е влязло в сила на шестия ден.
Докато текат процедурите в Украйна, тополовградчанинът се примоли на родната Темида да излежи всичките си присъди у нас. Той е приложил копия на решенията за 20 г. затвор в Италия и наказанията от Румъния и България. На първа инстанция не му се получи, защото той няма право да прави подобно искане, докато не се намира в страна от ЕС. Но дори и да може, трябва първо да се реши въпросът къде ще бъде предаден. След това признаване и изпълнение на присъдите на Банев у нас може да поиска и главният прокурор.
Дали окончателно ще бъдат порязани мераците на Брендо за българска килия, ще се разбере през октомври. В момента още тече срокът за обжалване или протестиране на решението.


Без нови проблеми

Без проблеми с украинското правосъдие изглежда ще се размине Евелин Банев. Той можеше да бъде погнат за представянето на документи менте и за производството на марихуана, но по всяка вероятност ще се отърве от нови обвинения, а местните власти ще се отърват от него, като го екстрадират. Предаването се очаква да се случи при засилени мерки за сигурност заради избягал преди две години израелски наркобос.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама