Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10226641 www.bgdnes.bg

Акад. Балкански слага трета доза утре

Милото се ваксинира, само да му кажат

През комунизма нямаше да има проблеми с имунизацията, казва цирковият артист

Трета доза от ваксината срещу коронавирус ще си постави академик Александър Балкански. Цирковият артист ще се имунизира още утре.

Реклама

Това разкри самият той пред "България Днес".

"В сряда отивам с жена ми да си сложа третата доза - каза пред вестника Балкански. - Щом здравните специалисти казват, че ваксините помагат, значи трябва да се имунизираме", споделя още 79-годишната легенда на цирка.

Балкански е отвратен от масовия отказ на българина да се ваксинира. Той припомни как целият свят е спасен благодарение на ваксината срещу туберкулоза през 50-те години на миналия век.

"Тогава никой не знаеше какво представлява БЦЖ имунизацията у нас - разказва Балкански. - Никой не питаше какво има в нея. Всеки си слагаше. Тази ваксина и до днес ни пази. Не само от туберкулоза, а и от ковид, както стана ясно от няколко изследвания".

Според Балкански своеволията на българина започват от края на комунистическия режим у нас. Ако по онова време е имало коронавирус и ваксина срещу него, всеки е щял да се имунизира, без да се замисля, категоричен е академик Балкански.

Шефът на Сатирата Калин Сърменов също е категоричен, че ще си сложи трета бустерна доза. Екранният Милото от "Седем часа разлика" изобщо не би се замислил дали да се имунизира още веднъж.

"Разбира се, че ще си сложа - обясни пред "България Днес" Сърменов. - Ако специалистите ми кажат, че е необходимо, ще го направя на момента. Ваксинацията показва отговорност не само към нас, а и към семейството, приятели и всички останали. Само така можем да се спасим от вируса и да не даваме жертви", добавя още шефът на Сатирата.

Реклама

Народният изпълнител Илия Луков също би си поставил трета доза, стига да има смисъл от нея. Обичаният музикант не иска да агитира никой с имунизацията.

"Не съм специалист, за да давам мнение към хората. Ако се наложи, ще си поставя бустерна доза. Наскоро четох изказване на един лекар. Той казва, че третата доза засилва още повече имунитета. Специалистите са най-запознати с ваксините. Те знаят най-добре, което е полезно за здравето ни", добави още Луков.

В края на миналата седмица ген. Мутафчийски си постави бустерна доза от ваксината. Той се превърна в един от първите българи с трета игла срещу коронавируса.

Реклама
Реклама
Реклама