Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10258851 www.bgdnes.bg

Отстреляха 240-килограмов глиган

Рекорд за дружинката в шуменското село Янково 

Ерджан Ахмед поваля звяра с два куршума 

240-килограмов глиган повали Ерджан Ахмед от шуменското село Янково.

Отстреляният трофей е най-големият в колекцията на местните авджии, които са гръмвали диви прасета по около 200 килограма, но не и толкова големи.

"Още при първата гонка кучетата подплашиха глигана от храсталака в местността Камчия. Ерджан се прицели и с два изстрела от карабина успя да повали голямото животно. Дивото прасе беше много добре охранено и се наложи да се съберем цялата дружинка, за да го издърпаме", разказа пред "България Днес" Севдалин Краев, председател на авджийската дружинка в Янково.

Реклама

Ловците си правят задължителната снимка за спомен с едрия екземпляр, преди да го разфасоват и да изпратят проби от месото му за изследвания. Анализите трябва да покажат дали е чисто от болести и едва тогава ловците ще могат да го консумират.

Авджията с точен мерник Ерджан, който работи като служебен водач на МПС, ловува повече от 15 години и има опит по полетата.

"Много съм доволен, че слуката ни дойде в първия ловен излет и началото на сезона е много успешно. През годините като ловец имам много отстреляни диви свине, но тази слука е първата ми в самото начало, а и е с много голям глиган. Добра дружинка сме от години и благодаря на всички колеги, че успехите се редуват и в провежданите излети. Надяваме се на още успешни излизания в нашите ловища, които добре се поддържат, за да има дивеч", заяви пред сайта на НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" Ахмед.

"Отстрелът беше направен в 9,45 ч. сутринта и докато издърпаме животното, времето напредна. Затова решихме за този ден да приключим с ловния излет. Надяваме се, че при следващи излизания по ловните полета отново ще имаме успехи", изрази надежда пред вестника Краев.

Ловната дружинка в Янково започва да превръща в традиция при откриването на сезона да прави голям удар. Точно преди година техен представител поваля 200-килограмово диво прасе. В края на миналия сезон завършват с 30 отстреляни глигана, като не е изключено тази година да подобрят постижението си, защото има много ентусиазъм в дружинката.

Реклама
Реклама
Реклама