Единственият българин, покорил червения килим в Нощта на модата - Димитър Милчев: 900 часа ших на ръка двете рокли за "Мет гала"

Приятел
Автор: БД Онлайн

Димитър не се страхува да преследва желанията си

Димитър не се страхува да преследва желанията си

Топдизейнерката Айрис ван Херпен избира българския талант сред 500 кандидати

Виктория СТОЯНОВА

"Трудно взех решението да преследвам мечтата си за моден дизайнер, защото криеше много неизвестни. Но бях достатъчно смел, за да поема по този път. Не е лесно, изискват се много усилия, постоянство и дисциплина. Щастлив съм, защото страстта ми се превърна в моя работа."

Това сподели ексклузивно пред "България Днес" Димитър Милчев, единственият български дизайнер, който покори червения килим на грандиозното благотворително събитие "Мет гала". В началото на септември, когато се проведе "най-голямата Нощ на модата", както е известен балът, сред топ дизайнерите, облекли знаменитостите, се открои и един талантлив българин - 23-годишният Димитър, родом от Благоевград.

Тогава актрисата Хейли Стейнфийлд и супермоделът Уини Харлоу се отличават на червения килим с творения, направени от Милчев за модната дизайнерка Айрис ван Херпен.

540 часа работа на ръка, много извънреден труд и око и за най-малкия детайл. Толкова отнема на младия талант да направи ефирната рокля "Магнетосфера", която Хейли Стейнфийлд носи на тазгодишния бал.

"Изработката на "Магнетосфера" ми отне 540 часа. Тя беше първата рокля (от общо 6, върху които съм работил от колекцията), която ми бе изцяло поверена от Айрис. Направих компютърен файл на сферичните форми полумесеци-клони. Започнах да работя по манипулацията на материалите и платовете, които в последващ етап изрязах с лазер във вече споменатите форми. Така те придобиват максимална детайлност и изключителна точност и съответствие с изначалния дизайн. Впоследствие към всеки от общо 24-те панела сфери приших ръчно деликатна и биоразградима дантела. Направата на един панел отнема грубо 3 часа. Следващият етап бе да ушия на ръка самата рокля, което беше най-пипкавият и прецизен процес. Пришиването на всеки един от 24-те панела ми отне около 5 дни от 9 ч. сутринта до 3 ч. през нощта", спомня си Димитър всеки детайл.

Трудът и талантът му се отплащат и освен че има възможността да работи с любимата си дизайнерка, Димитър може да се похвали и с изпълнението на още един тоалет за "Мет гала" - гащеризонът "Аерология", носен от топмодела Уини Харлоу.

"Аерология" включва дори по-времеемки процеси, затова изиска екип от 3 човека. Заедно се справихме за 400 часа благодарение на отборната работа. Той е направен от биоразградима органза, върху която бяха пришити ръчно предварително илюстрирани на компютър форми, които впоследствие придобиха 3-измерен ефект след като ги изградих от силикон. Всички тези детайли бяха ръчно пришити от мен и екипа ми, което отне 4 дни", разяснява процеса българинът.

Пътят на Димитър към мечтата за моден дизайнер изглежда, че е предначертан отдавна, още докато е бил дете.

От малък той се запалва по модата, обича и да рисува, затова решава да преследва мечтата си и заминава за Англия, където завършва университета Брайтън.

"В България моден дизайн в истинската си форма не съществува. Аз съм западен възпитаник и притежавам западната школовка и дисциплина, която ми позволява да разгранича изкуството от ежедневния комерс. Малко бяха хората с достатъчно опит, които успяха да ми дадат насоки и да ме ориентират в правилната посока. За съжаление в България "модният дизайн" се подценява и принизява. На Запад не е така. Това да бъдеш моден дизайнер не е да си шивач. Репутацията на професията е на равнището на архитектите и графичните дизайнери, тъй като изисква също толкова познания и математика", коментира Милчев.

Излизайки от университета, той решава да се кандидатира за стажантската програма при любимия си дизайнер от дете Айрис ван Херпен и мечтата му става реалност, успявайки да пребори над 500 кандидати от цял свят. Нидерландската дизайнерка подбира само 15 млади таланти, един от които е именно българинът.

"Айрис ван Херпен е любимият ми дизайнер, откакто съм на 10 г. Това е и моментът, в който реших да се занимавам с моден дизайн. Тя комбинира изкуството с технологията и науката и така тези три неизменни неща от живота на човечеството оживяват в света на модата. Всяка година има стажантски кастинг, който се провежда в световен мащаб. Вследствие на пандемичната обстановка много от модните брандове спряха да наемат стажанти през изминалите три сезона. Поради това конкуренцията към Айрис стана още по-ожесточена и от около 500 кандидати влязох в селекцията от 15 на финала. Това, че бях признат от идола си и той видя нещо специално в мен, бе най-големият комплимент, който съм получавал до момента", откровен е българинът, чиито врати към модата вече са широко отворени.

"От малък мога да рисувам добре. Когато бях на 10 г., започнах да виждам и анализирам различни форми, които започнах да поставям върху роклята, която се явяваше като мое платно. Моментът, в който бях привлечен към модния дизайн, беше, когато за пръв път видях авангардните произведения във висшата мода на дизайнерите Айрис ван Херпен и Аликзандър Макуин. Бях възхитен. Тогава повярвах, че модният дизайн е жанрът в изкуството, който придобива истински живот, тъй като се превръща в изделие, което хората ежедневно носят и така събира в себе си всички останали видове изкуства", споделя той.

Българинът се интересува от изкуство, архитектура, наука и технологии и признава, че модният свят му дава всичко това заедно. Затова е твърдо решен да остане в него.

Имам креативно мислене. Намирам интерес най-вече в изкуството, архитектурата, науката, музиката и технологичния свят, в който живеем. Притежавам математическата мисъл, както и критичния поглед, така че се виждам успешен във всяка от горепосочените сфери, но тъй като модният дизайн обединява всички тях в една, предпочитам да остана в нея.

Димитър Милчев:

Предстои представяне на дебютната ми колекция 

- Само на 23 г. се прочухте у нас, след като правите 2 феноменални рокли за "Мет гала". Какво е усещането да видите ваши произведения на такава голяма и призната сцена?

- "Мет гала" е най-големият моден форум и събитие и затова усещането е невероятно и сюрреалистично. Не мога да кажа, че не съм го очаквал, защото много ясно си спомням дългите часове и късните нощи, през които оставах извънредно на работа, за да успея да завърша роклите навреме. Работих усилено и дълго и сега бера плодовете на труда си.

- Коя е мечтаната сцена или червен килим, който искате да покорите с произведенията си?

- Следва представянето на дебютната ми колекция и основаването на собствения ми бранд. Всеки, който има интерес, може да следи за бъдещи проекти и новини на официалната ми страница в инстаграм. А относно мечтаните сцени за мен те са много. Бих искал да покоря със собствените си дизайни сцените на Парижката, Миланската, Лондонската и Нюйоркската седмица на модата, както и сцените на други важни културни събития като Музикалните награди на MTV, оскарите, наградите "Грами", "Златните глобуси", фестивала в Кан, наградите "Брит".

Жени Калканджиева пропи червено вино

Жени Калканджиева пропи червено вино

Какъв невероятен обрат в живота на Жени Калканджиева! Скандалната миска със слабост към яйцата обяви, че най-накрая е решила да пропие червено вино! "Винаги досега пиех само бяло вино. И винаги през зимата ме е било срам, че всичко пият червено, а само аз бяло!", споделя за вътрешната си трансформация Калканджиева

Жасмин Маджид прави кросчета вкъщи

Жасмин Маджид прави кросчета вкъщи

Решение за всичко има Жасмин Маджид! Щом планината е затворена и се изисква сертификат за посещение, Мохамед просто ще си поръча планина за вкъщи! Така де - ослепителната блондинка реши да прави домашни тренировки, за да поддържа форма. Сексбомбата се обзаведе с бягаща пътечка, върху която да гори калориите

Вътова се вдетини на тротинетка

Вътова се вдетини на тротинетка

Покрай хлапетата си Славена Вътова се вдетини. Моделката подкара тротинетка в парка. Облечена в широки дрехи, сексапилната мадама се впуска в игри с наследниците си. Вътова е майка за пример. Тя угажда всячески на децата си.

Анастасия Мозер се върна след 2 години в САЩ: Пенсията ми е 600 лева!

Анастасия Мозер се върна след 2 години в САЩ: Пенсията ми е 600 лева!

А бях заместник-председател на парламента, казва 84-годишната безенесарка, която живее с котката си "Благодарение на това, че взимам пенсията на покойния ми мъж Чарлз Мозер, успявам да преживявам. Иначе в България дори бях заместник-председател на парламента и пенсията ми е 600 лева в момента. Как да се справим пенсионерите"

Най-четени

Гринго не е обрал и пребил Софи

Гринго не е обрал и пребил Софи

Край на спекулациите  Двойката в отлични отношения, мачото не се е хванал с друга жена Гринго не е пребивал Софи Маринова, нито я е обрал. Писанията за побой над певицата валят като есенен дъжд, ала се оказват поредната измислица. Според тезата на клюкарски издания при поредния скандал между ромската перла и нейният любим той я набил и задигнал

Как да получим зелен сертификат и колко важи

Как да получим зелен сертификат и колко важи

Зеленият сертификат е необходим за посещение в мол, голям търговски обект, кафене, ресторант, бар, хотел, семинари, конгреси, спортни събития, кино, театър, концерти, галерии, нощни заведения, фитнеси, басейни, казина, за организирани екскурзии, събори, фестивали, за СПА центрове, различни езикови и т. н. центрове, ако сте над 18 г

Турбото пуши и гледа лошо

Турбото пуши и гледа лошо

Дори когато е сам, Боби Турбото не изменя на обичайния си облик. Тв водещият и певец се разходи из София, пафкайки цигара, и макар да беше с тъмни очила, от далече си личеше, че гледа лошо. Снимки: България

Българин откри мощно антитяло срещу COVID

Българин откри мощно антитяло срещу COVID

Наука на световно ниво  Д-р Ивелин Георгиев е ръководител на група учени в университет в САЩ  КОЙ Е ТОЙ: Д-р Ивелин Георгиев е директор на програмата "Вандербилт" по изчислителна микробиология и имунология, както и асоцииран директор на Института по инфекция, имунология и възпаления към университета "Вандербилт" в САЩ

Славея: Всеки ден умирам от болки, но съм щастлива!

Славея: Всеки ден умирам от болки, но съм щастлива!

Благодаря на Бог, че ме остави жива, не знаех коя съм след катастрофата "Благодарна съм на Господ, че ме остави жива и че мога да се движа. Да, останах с доста сериозни травми в гръбначния стълб и други, както и психически, но съм жива и ходя. Всеки ден умирам от болка, но съм по-щастлива и по-щастлива от всякога, защото съм жива"

Софи Маринова блесна като блондинка

Софи Маринова блесна като блондинка

С нова песен и чисто нова визия Софи Маринова шашна феновете си. Певицата се появи руса в клипа към парчето "Злато мое", което ще пусне съвсем скоро. Ромската перла сложи къса руса перука и сини лещи, с които буквално не прилича на себе си. Текстът е написан специално за Софи от нейната приятелка Дони Василева

Убийство, самоубийство или инцидент погуби Денис Теофиков

Убийство, самоубийство или инцидент погуби Денис Теофиков

Три версии има за смъртта на Денис Теофиков. По информация на "24 часа",  младата звезда е скочил от 7-ия етаж на сграда в района на Царско село. Разследва се дали това е убийство, самоубийство или инцидент. "На 21 години ни напусна един от най-добрите млади изпълнители на музикална компания “Пайнер“ – Денис Теофиков

Самоуби се поп-фолк певецът Денис Теофиков (видео)

Самоуби се поп-фолк певецът Денис Теофиков (видео)

Едва на 21 години почина поп-фолк певецът Денис Теофиков. За загубата информира "Пайнер" на уеб страницата си, но не съобщават за причина за смъртта. По информация на "24 часа" младата звезда е скочил от 7-ия етаж на сграда в района на Царско село. "На 21 години ни напусна един от най-добрите млади изпълнители на музикална компания “Пайнер“ –

Котарак топли Виктория след Гришо

Котарак топли Виктория след Гришо

Руската красавица Виктория Боня споделя леглото си с котарак, след като бе зарязана от Григор Димитров преди време. 41-годишната тв водеща, актриса и бизнес дама проговори за края на връзката си пред популярната платформа Premier. Оказа се, че двамата са били заедно близо година, като се криели. Отношенията им започнали през 2019-а

Проф. Радка Аргирова: Сертификатът за ваксиниран - безсрочен, за прекарал COVID - едногодишен

Проф. Радка Аргирова: Сертификатът за ваксиниран - безсрочен, за прекарал COVID - едногодишен

Сертификатът за ваксиниран ще стане безсрочен, а за прекарал COVID-19 - едногодишен. Предстои да бъде издадена такава заповед, информира по БНТ вирусологът проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на експертния съвет по вирусология при министъра на здравеопазването

Най-коментирани

Жени Калканджиева пропи червено вино

Жени Калканджиева пропи червено вино

Какъв невероятен обрат в живота на Жени Калканджиева! Скандалната миска със слабост към яйцата обяви, че най-накрая е решила да пропие червено вино! "Винаги досега пиех само бяло вино. И винаги през зимата ме е било срам, че всичко пият червено, а само аз бяло!", споделя за вътрешната си трансформация Калканджиева

Родителите на Рачков с 50 г. брак

Родителите на Рачков с 50 г. брак

Златна сватба отбелязват родителите на Димитър Рачков! Самият водещ на новото развлекателно шоу обяви от сцената, че майка му и татко му вече 50 години са заедно, и емоционално ги поздрави. С темпото, с което Рачков сменя гаджетата, трудно ще успее да ги

Станимира Петрова в битка за шефско място

Станимира Петрова в битка за шефско място

Световната шампионка от 2014 година и двукратна европейска шампионка по бокс Станимира Петрова e един от кандидатите за член на Комитета на спортистите към АИБА, съобщиха от Световната федерация. 30-годишната българка е една от 27-те одобрени кандидатури от Етичната комисия на АИБА. Десетте членове на новия Комитет на спортистите ще бъдат

Почина поп фолк певицата Орнела (Видео)

Почина поп фолк певицата Орнела (Видео)

"Не искам да повярвам , че толкова бързо започнах да губя все прекрасни хора с които живота ме срещна … Светъл път прекрасна моя ,Орнела  Почивай в мир и дано раздавате много красота ,добрина и невероятни песни в небесата с всички отлетяли колеги … Съболезнования на семейството". Това написа във фейсбук преди минути гримьорът на певицата Орнела -

Жасмин Маджид прави кросчета вкъщи

Жасмин Маджид прави кросчета вкъщи

Решение за всичко има Жасмин Маджид! Щом планината е затворена и се изисква сертификат за посещение, Мохамед просто ще си поръча планина за вкъщи! Така де - ослепителната блондинка реши да прави домашни тренировки, за да поддържа форма. Сексбомбата се обзаведе с бягаща пътечка, върху която да гори калориите

Меди влиза в "Гласът на България"

Меди влиза в "Гласът на България"

Още един чалга изпълнител влиза в "Гласът на България". След Галена в шоуто се уреди и колегата й Меди. Изпълнителят на редица хитове ще влезе в ролята на гост-треньор. "Назначението му" отприщи вълна от недоволство. "С какво музикално образование е Меди, че ще бъде треньор", питат се феновете на шоуто, които са потресени

"Черно море" с петима контузени

"Черно море" с петима контузени

Сериозни проблеми има треньорът на "Черно море" Илиан Илиев преди утрешния осминафинал за Купата на България срещу "Берое" в Стара Загора. Двубоят е от 19 ч. От състава на "моряците" отпадат заради травми капитанът Даниел Димов, вратарят Георги Георгиев и халфът Родриго Вилела. Срещата с "Берое" пропускат още защитникът Стефан Велев и нападателят

Вътова се вдетини на тротинетка

Вътова се вдетини на тротинетка

Покрай хлапетата си Славена Вътова се вдетини. Моделката подкара тротинетка в парка. Облечена в широки дрехи, сексапилната мадама се впуска в игри с наследниците си. Вътова е майка за пример. Тя угажда всячески на децата си.

Анастасия Мозер се върна след 2 години в САЩ: Пенсията ми е 600 лева!

Анастасия Мозер се върна след 2 години в САЩ: Пенсията ми е 600 лева!

А бях заместник-председател на парламента, казва 84-годишната безенесарка, която живее с котката си "Благодарение на това, че взимам пенсията на покойния ми мъж Чарлз Мозер, успявам да преживявам. Иначе в България дори бях заместник-председател на парламента и пенсията ми е 600 лева в момента. Как да се справим пенсионерите"

Валентич горд с "Ботев"

Валентич горд с "Ботев"

Треньорът на "Ботев" (Пд) Азрудин Валентич е горд с играта на отбора си, въпреки поражението от "Лудогорец" с 1:3 в Първа лига. "Жълто-черните" завършиха мача с човек по-малко след изгонването на Дилан Мартенс. "Изиграхме страхотен мач преди червения картон - заяви Валентич. - Горд съм с отбора си. "Лудогорец" разполага с много класни футболисти

Станимира Петрова в битка за шефско място

Станимира Петрова в битка за шефско място

Световната шампионка от 2014 година и двукратна европейска шампионка по бокс Станимира Петрова e един от кандидатите за член на Комитета на спортистите към АИБА, съобщиха от Световната федерация. 30-годишната българка е една от 27-те одобрени кандидатури от Етичната комисия на АИБА. Десетте членове на новия Комитет на спортистите ще бъдат

Проф. Тодор Кантарджиев: Небивали размери на пандемията, следващите 2 седмици ще са много тежки

Проф. Тодор Кантарджиев: Небивали размери на пандемията, следващите 2 седмици ще са много тежки

„Епидемичното разпространение на пандемията в нашата страна в момента има небивали размери от началото на пандемията досега. Регистрирани са най-голям брой заболели и починали от пиковете при предишните две вълни – през есента на 2020 и през пролетта на 2021 година", заяви пред БНТ проф. Кантарджиев Тодор Кантарджиев

Ексфутболист със стара джипка

Ексфутболист със стара джипка

Бившият футболист на Левски Симеон Славчев нервно обикаля около автомобила си, видя "България Днес". Атлетът е забелязан край столичен хотел, където паркира стария си джип и цъкайки си на телефона, се отправи към сградата. СНИМКИ: България

Сантра си поръчва храна за вкъщи

Сантра си поръчва храна за вкъщи

В забързаното си всекидневие певицата Сантра няма време за кулинарни подвизи в кухнята. Затова и е решила да се довери на едно от столичните заведения, откъдето си поръчва храна за вкъщи, видя "България днес". Хем става по-бързо, хем е по-лесно. Снимки: България

Изтеглиха „Вера Су“ от местността „Яйлата“

Изтеглиха „Вера Су“ от местността „Яйлата“

Край на сагата със заседналия край Камен бряг кораб. „Вера Су“ беше успешно изтеглен от местността „Яйлата“ тази нощ. По план извеждането на плавателния съд трябваше да се случи във вторник, но форсмажорни обстоятелства наложиха операцията да се извърши по-рано. В полунощ, с помощта на три катера „Вера Су“ беше изведен само за 16 минути

Биляна Петринска с леопардово прикритие

Биляна Петринска с леопардово прикритие

Актрисата Биляна Петринска излезе на разходка около Народния театър в столицата с фамозна леопардова блузка, която да се връзва с модерната й чанта, видя "България Днес". Петринска има няколко предстоящи постановки и използва свободното време да се зареди със слънчева енергия, докато разговаря по телефона

5863 нови случая на COVID, рекорд при жертвите - 243!

5863 нови случая на COVID, рекорд при жертвите - 243!

5863 са потвърдените нови случая на болни от коронавирус за последните 24 часа, или 11,34 % от тестваните. Случаите са с 4493 повече от вчера, съобщава Единният информационен портал. За първи път в четвъртата вълна се обявяват толкова много новозаразени. Дори с обичайното натрупване на данни от почивните дни новорегистирраните са рекордни

Гринго не е обрал и пребил Софи

Гринго не е обрал и пребил Софи

Край на спекулациите  Двойката в отлични отношения, мачото не се е хванал с друга жена Гринго не е пребивал Софи Маринова, нито я е обрал. Писанията за побой над певицата валят като есенен дъжд, ала се оказват поредната измислица. Според тезата на клюкарски издания при поредния скандал между ромската перла и нейният любим той я набил и задигнал

Проверяват дали Денис Теофиков е вземал дрога, преди да се самоубие

Проверяват дали Денис Теофиков е вземал дрога, преди да се самоубие

Приятелката му Алекса написа в инстаграм, че споделил, че го обхващат мрачни мисли Експертиза трябва да покаже дали Денис Теофиков е бил под въздействието на наркотици, когато в нощта срещу неделя се самоуби в София, съобщават източници, близки до разследването. Изследването трябва да бъде готово в следващите 2 седмици

Уанда хули транссексуалната Родригес

Уанда хули транссексуалната Родригес

Драмата в семейството на нападателя на ПСЖ Мауро Икарди продължава да се вихри с пълна сила. Съпругата му Уанда Нара, която все още не е решила дали ще остане с него, сипе заплахи по адрес на транссексуалната актриса Гуендолина Родригес. Причината е разкритията на "дамата", че и тя е имала връзка с футболиста зад гърба на жена му