Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10271560 www.bgdnes.bg

Единственият българин, покорил червения килим в Нощта на модата - Димитър Милчев: 900 часа ших на ръка двете рокли за "Мет гала"

Топдизейнерката Айрис ван Херпен избира българския талант сред 500 кандидати

Виктория СТОЯНОВА

"Трудно взех решението да преследвам мечтата си за моден дизайнер, защото криеше много неизвестни. Но бях достатъчно смел, за да поема по този път. Не е лесно, изискват се много усилия, постоянство и дисциплина. Щастлив съм, защото страстта ми се превърна в моя работа."

Реклама

Това сподели ексклузивно пред "България Днес" Димитър Милчев, единственият български дизайнер, който покори червения килим на грандиозното благотворително събитие "Мет гала". В началото на септември, когато се проведе "най-голямата Нощ на модата", както е известен балът, сред топ дизайнерите, облекли знаменитостите, се открои и един талантлив българин - 23-годишният Димитър, родом от Благоевград.

Тогава актрисата Хейли Стейнфийлд и супермоделът Уини Харлоу се отличават на червения килим с творения, направени от Милчев за модната дизайнерка Айрис ван Херпен.

540 часа работа на ръка, много извънреден труд и око и за най-малкия детайл. Толкова отнема на младия талант да направи ефирната рокля "Магнетосфера", която Хейли Стейнфийлд носи на тазгодишния бал.

"Изработката на "Магнетосфера" ми отне 540 часа. Тя беше първата рокля (от общо 6, върху които съм работил от колекцията), която ми бе изцяло поверена от Айрис. Направих компютърен файл на сферичните форми полумесеци-клони. Започнах да работя по манипулацията на материалите и платовете, които в последващ етап изрязах с лазер във вече споменатите форми. Така те придобиват максимална детайлност и изключителна точност и съответствие с изначалния дизайн. Впоследствие към всеки от общо 24-те панела сфери приших ръчно деликатна и биоразградима дантела. Направата на един панел отнема грубо 3 часа. Следващият етап бе да ушия на ръка самата рокля, което беше най-пипкавият и прецизен процес. Пришиването на всеки един от 24-те панела ми отне около 5 дни от 9 ч. сутринта до 3 ч. през нощта", спомня си Димитър всеки детайл.

Трудът и талантът му се отплащат и освен че има възможността да работи с любимата си дизайнерка, Димитър може да се похвали и с изпълнението на още един тоалет за "Мет гала" - гащеризонът "Аерология", носен от топмодела Уини Харлоу.

Реклама

"Аерология" включва дори по-времеемки процеси, затова изиска екип от 3 човека. Заедно се справихме за 400 часа благодарение на отборната работа. Той е направен от биоразградима органза, върху която бяха пришити ръчно предварително илюстрирани на компютър форми, които впоследствие придобиха 3-измерен ефект след като ги изградих от силикон. Всички тези детайли бяха ръчно пришити от мен и екипа ми, което отне 4 дни", разяснява процеса българинът.

Пътят на Димитър към мечтата за моден дизайнер изглежда, че е предначертан отдавна, още докато е бил дете.

От малък той се запалва по модата, обича и да рисува, затова решава да преследва мечтата си и заминава за Англия, където завършва университета Брайтън.

"В България моден дизайн в истинската си форма не съществува. Аз съм западен възпитаник и притежавам западната школовка и дисциплина, която ми позволява да разгранича изкуството от ежедневния комерс. Малко бяха хората с достатъчно опит, които успяха да ми дадат насоки и да ме ориентират в правилната посока. За съжаление в България "модният дизайн" се подценява и принизява. На Запад не е така. Това да бъдеш моден дизайнер не е да си шивач. Репутацията на професията е на равнището на архитектите и графичните дизайнери, тъй като изисква също толкова познания и математика", коментира Милчев.

Излизайки от университета, той решава да се кандидатира за стажантската програма при любимия си дизайнер от дете Айрис ван Херпен и мечтата му става реалност, успявайки да пребори над 500 кандидати от цял свят. Нидерландската дизайнерка подбира само 15 млади таланти, един от които е именно българинът.

"Айрис ван Херпен е любимият ми дизайнер, откакто съм на 10 г. Това е и моментът, в който реших да се занимавам с моден дизайн. Тя комбинира изкуството с технологията и науката и така тези три неизменни неща от живота на човечеството оживяват в света на модата. Всяка година има стажантски кастинг, който се провежда в световен мащаб. Вследствие на пандемичната обстановка много от модните брандове спряха да наемат стажанти през изминалите три сезона. Поради това конкуренцията към Айрис стана още по-ожесточена и от около 500 кандидати влязох в селекцията от 15 на финала. Това, че бях признат от идола си и той видя нещо специално в мен, бе най-големият комплимент, който съм получавал до момента", откровен е българинът, чиито врати към модата вече са широко отворени.

"От малък мога да рисувам добре. Когато бях на 10 г., започнах да виждам и анализирам различни форми, които започнах да поставям върху роклята, която се явяваше като мое платно. Моментът, в който бях привлечен към модния дизайн, беше, когато за пръв път видях авангардните произведения във висшата мода на дизайнерите Айрис ван Херпен и Аликзандър Макуин. Бях възхитен. Тогава повярвах, че модният дизайн е жанрът в изкуството, който придобива истински живот, тъй като се превръща в изделие, което хората ежедневно носят и така събира в себе си всички останали видове изкуства", споделя той.

Българинът се интересува от изкуство, архитектура, наука и технологии и признава, че модният свят му дава всичко това заедно. Затова е твърдо решен да остане в него.

Имам креативно мислене. Намирам интерес най-вече в изкуството, архитектурата, науката, музиката и технологичния свят, в който живеем. Притежавам математическата мисъл, както и критичния поглед, така че се виждам успешен във всяка от горепосочените сфери, но тъй като модният дизайн обединява всички тях в една, предпочитам да остана в нея.

Димитър Милчев:

Предстои представяне на дебютната ми колекция 

- Само на 23 г. се прочухте у нас, след като правите 2 феноменални рокли за "Мет гала". Какво е усещането да видите ваши произведения на такава голяма и призната сцена?

- "Мет гала" е най-големият моден форум и събитие и затова усещането е невероятно и сюрреалистично. Не мога да кажа, че не съм го очаквал, защото много ясно си спомням дългите часове и късните нощи, през които оставах извънредно на работа, за да успея да завърша роклите навреме. Работих усилено и дълго и сега бера плодовете на труда си.

- Коя е мечтаната сцена или червен килим, който искате да покорите с произведенията си?

- Следва представянето на дебютната ми колекция и основаването на собствения ми бранд. Всеки, който има интерес, може да следи за бъдещи проекти и новини на официалната ми страница в инстаграм. А относно мечтаните сцени за мен те са много. Бих искал да покоря със собствените си дизайни сцените на Парижката, Миланската, Лондонската и Нюйоркската седмица на модата, както и сцените на други важни културни събития като Музикалните награди на MTV, оскарите, наградите "Грами", "Златните глобуси", фестивала в Кан, наградите "Брит".

Реклама
Реклама
Реклама