Певицата Пламена Петрова: Депресията при мен изби в анорексия

Приятел
Автор: БД Онлайн

Певицата Пламена Петрова:  Депресията при мен изби в анорексия

Потъваме в битовизми, занемаряваме психиката си, живеем като в сървайвър 

КОЯ Е ТЯ

Пламена Петрова, по-известна само като Пламена, е българска попфолк и поп певица. Нейната звезда изгрява във втория сезон на музикалното предаване Music Idol. Родена е през 1989 г. в Горна Оряховица. Завършва Софийския университет със специалност "Музикална педагогика с поп и джаз пеене". Участва в конкурса за българска песен за "Евровизия 2011" с песента "Без теб". До 2014 г. работи с музикалния фирма "Пайнер".

Виктория СТОЯНОВА

- Пламена, последната новина около вас е, че рапърът Турбо Би от популярната през 90-те г. група СНАП е пожелал вие да сте негова вокалистка. Как се стигна до това предложение?

- Аз заедно с едни много добри български народни музиканти имаме музикален проект с Румънеца, правим едни от най-добрите хитове от 90-те г. с български народни аранжименти. Турбо Би участва в първия ни видеоклип по този проект. Така се запознахме. Това лято имаше един фестивал в Бургас, който събра едни от най-емблематичните имена от 90-те години на една сцена. Турбо Би беше сред тях и един ден Румънеца ми звънна, обясни че той няма вокалист и попита дали съм съгласна да съм с него на една сцена. Изобщо не се замислих, дори не обърнах внимание, че имам 4 дни да науча тези песни. Казах "да" и започнах да се подготвям за участието. Всичко мина много добре и тогава ми предложи да бъда негов вокал и да продължим това, което направихме в Бургас.

- Преминавате и през труден личен период в борбата с анорексията. Кой беше най-тежкият ви момент?

- Мога свободно да говоря за тази тема, защото получавам много писма от хора, страдащи от анорексия и булимия. Виждам, че мога да помогна със съвети и контакти със специалисти.

Смея да твърдя, че този период е зад гърба ми. Дълъг е процесът на осъзнаване, дълъг е процесът и на разболяване, това не е като настинката, дълго е и оздравяването. За съжаление, някои хора не успяват да го осъзнаят. Около година се лекувах по програма, но спряха финансирането и тя се разпадна. С мен работиха не само психолози, а и много други лекари. След тази година започнах сама да се наблюдавам, мисля че съм със силна психика, защото успях да го премина и силно се съмнявам, че бих могла да се върна към същото състояние.

- Кое и кой ви помогна?

- Много неща ми помогнаха, всичко е комплексно. Първият етап да започнеш да оздравяваш от анорексия или булимия, или двете заедно, е да осъзнаеш, че имаш проблем. Аз осъзнах това благодарение на моя много добра приятелка, която първа забеляза какво се случва с мен. Заведе ме на психолог, аз не осъзнавах, че имам проблем. Приятелката ми тогава не беше наясно, че не просто ми трябва психолог, а такъв, който е тясно специализиран с хранителните разстройства. Разбунтувах се, стана ми неприятно. Не приемах помощта, психологът не беше много подготвен за това. Не се гордея с поведението си тогава. Цялото това нещо променя същността и характера на човек и когато някой се появи и каже, че има проблем, но ти не го осъзнаваш, започваш да се бунтуваш. След това майка ми намери една програма със специалисти и лекари, започнах да я посещавам, защото здравословните проблеми се засилваха, освен че губех килограми всеки ден. Тогава осъзнах и поисках помощта. Ходих на психолог при Дафина Йотова, на която съм много благодарна, че беше с мен от началото до края. Беше дълъг път, в който правиш две крачки напред и една назад, но е важно да не се отказваш. Понякога се усеща като омагьосан кръг, мислиш, че никога няма да се излекуваш и се чувстваш виновен, тогава лекарите ми казваха: "Не приемай, че дебелееш, защото ти хубавееш". Благодарна съм на Господ, той ми помогна, благодарна съм, че съм благословена с това семейство и тези приятели. Някой път се свързват с мен родители на хора с този проблем и това, което им казвам, е да не упражняват натиск над децата си. Пак ще кажа, че понякога двете болести се преплитат. Важно е да няма натиск. Със сигурност и на родителите им е много трудно, защото да гледаш детето си как гасне не е лесно. Освен това ние сме на Балканите, родителите често не са съобразителни, казват: "Хайде яж, не се лигави". Повечето хора си мислят, че се разболяваш от анорексия, защото си искал да отслабнеш, но това е една голяма автоагресия към себе си, било от депресия или разочарование. Жалко е, че в България сме толкова боси в тази тема. У нас е срамно да посещаваш психолог, да не говорим за психиатър. Трябва да обръщаме сериозно внимание на психиката си и когато я натоварваме всеки ден, тя започва да се опъва все повече и ако не взимаме мерки да разтоварваме, тя в един момент се срива. Няма проблем да кажеш "изморих се", "трябва ми почивка", "трябва да си обърна внимание". В България ни е срам, имаме един остарял манталитет, в западните държави има телефони и когато не се почувстваш добре, говориш с психолози и те ти обръщат внимание. Тук няма нищо, малко сме като в сървайвър. Все пак ни вдигат отново тока и има доста по-сериозни битовизми, които ни занимават, какво остава да обърнем внимание на психическото си състояние.

- Кое според вас отключва това заболяване у нас?

- Комплексно е, като цяло съм много самокритична, обвинявам често себе си за много неща. Имах период на разочарование от всичко, което ми се случваше, много неща бяха свързани с работата и целият този водовъртеж, който е доста мръсен в тези среди. Имаше неща, които не мога да приема и не приемам до ден днешен. Имаше неща, които ме нараниха, затворих се в себе си и ме мъчеше една тиха депресия. Това винаги избива нанякъде, при някои е с алкохол, при мен беше с анорексията.

- Какво смятате за ваксините?

- Не съм най-големият фен на ваксината, но и не съм против нея. Така че всеки сам да прецени рисковете и дали вярва. Аз вярвам, че колкото по-малко лекарства вкарваме в тялото си и се грижим по-природно за здравето си, е най-добре. Просто организмът ни да е възможно по-чист, да се храним по-чисто, да живеем чисто.

- Казвате, че сте преминали вируса. Леки ли бяха симптомите?

- Миналия април, доколкото си спомням, беше след първия локдаун. Тогава разпуснаха малко мерките, аз тръгнах по участия пак и почувствах леко неразположение. Даже се шегувах дали не съм се заразила. Ако сега всеки или го е изкарал, или познава близък, който го е преминал, тогава при първата вълна не познавахме никой, който да е болен и ни беше като вирус фантом. Изкарах го много леко, за около 3 дни с ужасно главоболие и това беше всичко.

- Продължихте ли с участията след това?

- Слава богу, колкото пъти са ни отваряли и отпускали мерките, не мога да се оплача от липсата на работа и участия. Но това "иди ми - дойди ми" беше много странно, ние не можем да живеем от сезон до сезон.

- 2021 г. ни представи много сложна политическа обстановка. Предстоят избори и за президент, в чиято надпревара влиза и фолкпевицата Луна. Какво мислите за това решение?

- Интересувам се какво се случва на политическата сцена, която наистина се превърна в сцена, след като и Луна се кандидатира за президент. Всичко това е едно голямо шоу, голям пиар и не гледам сериозно на това. Нямам нищо против нея самата, но не смятам, че мястото й е там. Не съм я чула нито веднъж да се изкаже сериозно по някаква тема за страната ни, освен да има едно примадонско поведение. На сцената може да се държиш както искаш, но в тази ситуация народът не ти е фен, а е избирател и ти работиш за него, не обратното. За мен е смехотворно, че се допускат хора, чийто капацитет не е проверен, да се кандидатират за президент. Това е сериозна длъжност и ние трябва да се отнасяме сериозно към това кой се качва по стълбицата на властта.

Бакалова навърши годинка в Холивуд

Бакалова навърши годинка в Холивуд

Като на филм за Борат!  Мария напомня, че са изминали 12 месеца от светлата дата за българското кино!  Сеща ли се някой каква годишнина се отбелязва в края на октомври? Отбелязва се 1 година на Мария Бакалова в Холивуд! Добре, че самата тя напомни за най-светлата и важна дата в българското кино, а именно - премиерата на "Борат 2" (с нейно

Бау, бау, бау! Благо хвана пушката

Бау, бау, бау! Благо хвана пушката

Развихри се на любимата песен на Златан с чаша в ръка Бившият национал Благой Георгиев хвана пушка в гората. Той прекара уикенда в Родопите с приятели. Дружината бе наела вила, а пред нея разполагаше с огромна поляна. Там бившият халф хвана пушката. Не я използва за ловуване. Вместо това заедно с аверите му стреляха по мишени

Джуди: Не потвърждавам и не отричам за развод

Джуди: Не потвърждавам и не отричам за развод

Съпругата на Халваджиян позира на снимка с бебе, вероятно от друг баща "Не потвърждавам и не отричам дали имам развод или не. По медиите се изписаха какви ли не неща, почти неверни. Но не обичам да ми се ровят в личния живот". Това сподели пред "България Днес" продуцентът Джуди Халваджиян относно слуховете, че се е развел с жена си Елена Димова

Лекарски Батман - костюм хит за Хелоуин

Лекарски Батман - костюм хит за Хелоуин

Палавите облекла бързо се изкупуват  Дегизировките с тоалетна хартия модерни и тази година  Детски костюми на лекари супергерои се сред най-търсените в навечерието на Хелоуин, показа проверка на "България Днес". Дегизировката пресъздава характерния Батмански костюм с пелерина, който е трансформиран с типичната бяла медицинска престилка

Най-четени

Гринго не е обрал и пребил Софи

Гринго не е обрал и пребил Софи

Край на спекулациите  Двойката в отлични отношения, мачото не се е хванал с друга жена Гринго не е пребивал Софи Маринова, нито я е обрал. Писанията за побой над певицата валят като есенен дъжд, ала се оказват поредната измислица. Според тезата на клюкарски издания при поредния скандал между ромската перла и нейният любим той я набил и задигнал

Как да получим зелен сертификат и колко важи

Как да получим зелен сертификат и колко важи

Зеленият сертификат е необходим за посещение в мол, голям търговски обект, кафене, ресторант, бар, хотел, семинари, конгреси, спортни събития, кино, театър, концерти, галерии, нощни заведения, фитнеси, басейни, казина, за организирани екскурзии, събори, фестивали, за СПА центрове, различни езикови и т. н. центрове, ако сте над 18 г

Турбото пуши и гледа лошо

Турбото пуши и гледа лошо

Дори когато е сам, Боби Турбото не изменя на обичайния си облик. Тв водещият и певец се разходи из София, пафкайки цигара, и макар да беше с тъмни очила, от далече си личеше, че гледа лошо. Снимки: България

Българин откри мощно антитяло срещу COVID

Българин откри мощно антитяло срещу COVID

Наука на световно ниво  Д-р Ивелин Георгиев е ръководител на група учени в университет в САЩ  КОЙ Е ТОЙ: Д-р Ивелин Георгиев е директор на програмата "Вандербилт" по изчислителна микробиология и имунология, както и асоцииран директор на Института по инфекция, имунология и възпаления към университета "Вандербилт" в САЩ

Славея: Всеки ден умирам от болки, но съм щастлива!

Славея: Всеки ден умирам от болки, но съм щастлива!

Благодаря на Бог, че ме остави жива, не знаех коя съм след катастрофата "Благодарна съм на Господ, че ме остави жива и че мога да се движа. Да, останах с доста сериозни травми в гръбначния стълб и други, както и психически, но съм жива и ходя. Всеки ден умирам от болка, но съм по-щастлива и по-щастлива от всякога, защото съм жива"

Софи Маринова блесна като блондинка

Софи Маринова блесна като блондинка

С нова песен и чисто нова визия Софи Маринова шашна феновете си. Певицата се появи руса в клипа към парчето "Злато мое", което ще пусне съвсем скоро. Ромската перла сложи къса руса перука и сини лещи, с които буквално не прилича на себе си. Текстът е написан специално за Софи от нейната приятелка Дони Василева

Убийство, самоубийство или инцидент погуби Денис Теофиков

Убийство, самоубийство или инцидент погуби Денис Теофиков

Три версии има за смъртта на Денис Теофиков. По информация на "24 часа",  младата звезда е скочил от 7-ия етаж на сграда в района на Царско село. Разследва се дали това е убийство, самоубийство или инцидент. "На 21 години ни напусна един от най-добрите млади изпълнители на музикална компания “Пайнер“ – Денис Теофиков

Самоуби се поп-фолк певецът Денис Теофиков (видео)

Самоуби се поп-фолк певецът Денис Теофиков (видео)

Едва на 21 години почина поп-фолк певецът Денис Теофиков. За загубата информира "Пайнер" на уеб страницата си, но не съобщават за причина за смъртта. По информация на "24 часа" младата звезда е скочил от 7-ия етаж на сграда в района на Царско село. "На 21 години ни напусна един от най-добрите млади изпълнители на музикална компания “Пайнер“ –

Котарак топли Виктория след Гришо

Котарак топли Виктория след Гришо

Руската красавица Виктория Боня споделя леглото си с котарак, след като бе зарязана от Григор Димитров преди време. 41-годишната тв водеща, актриса и бизнес дама проговори за края на връзката си пред популярната платформа Premier. Оказа се, че двамата са били заедно близо година, като се криели. Отношенията им започнали през 2019-а

Проф. Радка Аргирова: Сертификатът за ваксиниран - безсрочен, за прекарал COVID - едногодишен

Проф. Радка Аргирова: Сертификатът за ваксиниран - безсрочен, за прекарал COVID - едногодишен

Сертификатът за ваксиниран ще стане безсрочен, а за прекарал COVID-19 - едногодишен. Предстои да бъде издадена такава заповед, информира по БНТ вирусологът проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на експертния съвет по вирусология при министъра на здравеопазването

Най-коментирани

Станимира Петрова в битка за шефско място

Станимира Петрова в битка за шефско място

Световната шампионка от 2014 година и двукратна европейска шампионка по бокс Станимира Петрова e един от кандидатите за член на Комитета на спортистите към АИБА, съобщиха от Световната федерация. 30-годишната българка е една от 27-те одобрени кандидатури от Етичната комисия на АИБА. Десетте членове на новия Комитет на спортистите ще бъдат

Жасмин Маджид прави кросчета вкъщи

Жасмин Маджид прави кросчета вкъщи

Решение за всичко има Жасмин Маджид! Щом планината е затворена и се изисква сертификат за посещение, Мохамед просто ще си поръча планина за вкъщи! Така де - ослепителната блондинка реши да прави домашни тренировки, за да поддържа форма. Сексбомбата се обзаведе с бягаща пътечка, върху която да гори калориите

Меди влиза в "Гласът на България"

Меди влиза в "Гласът на България"

Още един чалга изпълнител влиза в "Гласът на България". След Галена в шоуто се уреди и колегата й Меди. Изпълнителят на редица хитове ще влезе в ролята на гост-треньор. "Назначението му" отприщи вълна от недоволство. "С какво музикално образование е Меди, че ще бъде треньор", питат се феновете на шоуто, които са потресени

"Черно море" с петима контузени

"Черно море" с петима контузени

Сериозни проблеми има треньорът на "Черно море" Илиан Илиев преди утрешния осминафинал за Купата на България срещу "Берое" в Стара Загора. Двубоят е от 19 ч. От състава на "моряците" отпадат заради травми капитанът Даниел Димов, вратарят Георги Георгиев и халфът Родриго Вилела. Срещата с "Берое" пропускат още защитникът Стефан Велев и нападателят

Вътова се вдетини на тротинетка

Вътова се вдетини на тротинетка

Покрай хлапетата си Славена Вътова се вдетини. Моделката подкара тротинетка в парка. Облечена в широки дрехи, сексапилната мадама се впуска в игри с наследниците си. Вътова е майка за пример. Тя угажда всячески на децата си.

Анастасия Мозер се върна след 2 години в САЩ: Пенсията ми е 600 лева!

Анастасия Мозер се върна след 2 години в САЩ: Пенсията ми е 600 лева!

А бях заместник-председател на парламента, казва 84-годишната безенесарка, която живее с котката си "Благодарение на това, че взимам пенсията на покойния ми мъж Чарлз Мозер, успявам да преживявам. Иначе в България дори бях заместник-председател на парламента и пенсията ми е 600 лева в момента. Как да се справим пенсионерите"

Валентич горд с "Ботев"

Валентич горд с "Ботев"

Треньорът на "Ботев" (Пд) Азрудин Валентич е горд с играта на отбора си, въпреки поражението от "Лудогорец" с 1:3 в Първа лига. "Жълто-черните" завършиха мача с човек по-малко след изгонването на Дилан Мартенс. "Изиграхме страхотен мач преди червения картон - заяви Валентич. - Горд съм с отбора си. "Лудогорец" разполага с много класни футболисти

Бакалова навърши годинка в Холивуд

Бакалова навърши годинка в Холивуд

Като на филм за Борат!  Мария напомня, че са изминали 12 месеца от светлата дата за българското кино!  Сеща ли се някой каква годишнина се отбелязва в края на октомври? Отбелязва се 1 година на Мария Бакалова в Холивуд! Добре, че самата тя напомни за най-светлата и важна дата в българското кино, а именно - премиерата на "Борат 2" (с нейно

Бау, бау, бау! Благо хвана пушката

Бау, бау, бау! Благо хвана пушката

Развихри се на любимата песен на Златан с чаша в ръка Бившият национал Благой Георгиев хвана пушка в гората. Той прекара уикенда в Родопите с приятели. Дружината бе наела вила, а пред нея разполагаше с огромна поляна. Там бившият халф хвана пушката. Не я използва за ловуване. Вместо това заедно с аверите му стреляха по мишени

Темида конфискува авоари на Златко Баретата

Темида конфискува авоари на Златко Баретата

Заради присъдата му по наркоделото "Фирмата" Над 200 бона се изземат от бившия командос, съпругата му Калина и свързани с тях фирми Авоари за над 200 бона конфискува КПКОНПИ от известния крими герой Златомир Иванов - Златко Баретата! Решението е на Софийския градски съд, научи "България Днес". Причината за изземането на активите на бившия

Станимира Петрова в битка за шефско място

Станимира Петрова в битка за шефско място

Световната шампионка от 2014 година и двукратна европейска шампионка по бокс Станимира Петрова e един от кандидатите за член на Комитета на спортистите към АИБА, съобщиха от Световната федерация. 30-годишната българка е една от 27-те одобрени кандидатури от Етичната комисия на АИБА. Десетте членове на новия Комитет на спортистите ще бъдат

Проф. Тодор Кантарджиев: Небивали размери на пандемията, следващите 2 седмици ще са много тежки

Проф. Тодор Кантарджиев: Небивали размери на пандемията, следващите 2 седмици ще са много тежки

„Епидемичното разпространение на пандемията в нашата страна в момента има небивали размери от началото на пандемията досега. Регистрирани са най-голям брой заболели и починали от пиковете при предишните две вълни – през есента на 2020 и през пролетта на 2021 година", заяви пред БНТ проф. Кантарджиев Тодор Кантарджиев

Ексфутболист със стара джипка

Ексфутболист със стара джипка

Бившият футболист на Левски Симеон Славчев нервно обикаля около автомобила си, видя "България Днес". Атлетът е забелязан край столичен хотел, където паркира стария си джип и цъкайки си на телефона, се отправи към сградата. СНИМКИ: България

Сантра си поръчва храна за вкъщи

Сантра си поръчва храна за вкъщи

В забързаното си всекидневие певицата Сантра няма време за кулинарни подвизи в кухнята. Затова и е решила да се довери на едно от столичните заведения, откъдето си поръчва храна за вкъщи, видя "България днес". Хем става по-бързо, хем е по-лесно. Снимки: България

Изтеглиха „Вера Су“ от местността „Яйлата“

Изтеглиха „Вера Су“ от местността „Яйлата“

Край на сагата със заседналия край Камен бряг кораб. „Вера Су“ беше успешно изтеглен от местността „Яйлата“ тази нощ. По план извеждането на плавателния съд трябваше да се случи във вторник, но форсмажорни обстоятелства наложиха операцията да се извърши по-рано. В полунощ, с помощта на три катера „Вера Су“ беше изведен само за 16 минути

Биляна Петринска с леопардово прикритие

Биляна Петринска с леопардово прикритие

Актрисата Биляна Петринска излезе на разходка около Народния театър в столицата с фамозна леопардова блузка, която да се връзва с модерната й чанта, видя "България Днес". Петринска има няколко предстоящи постановки и използва свободното време да се зареди със слънчева енергия, докато разговаря по телефона

5863 нови случая на COVID, рекорд при жертвите - 243!

5863 нови случая на COVID, рекорд при жертвите - 243!

5863 са потвърдените нови случая на болни от коронавирус за последните 24 часа, или 11,34 % от тестваните. Случаите са с 4493 повече от вчера, съобщава Единният информационен портал. За първи път в четвъртата вълна се обявяват толкова много новозаразени. Дори с обичайното натрупване на данни от почивните дни новорегистирраните са рекордни

Гринго не е обрал и пребил Софи

Гринго не е обрал и пребил Софи

Край на спекулациите  Двойката в отлични отношения, мачото не се е хванал с друга жена Гринго не е пребивал Софи Маринова, нито я е обрал. Писанията за побой над певицата валят като есенен дъжд, ала се оказват поредната измислица. Според тезата на клюкарски издания при поредния скандал между ромската перла и нейният любим той я набил и задигнал

Проверяват дали Денис Теофиков е вземал дрога, преди да се самоубие

Проверяват дали Денис Теофиков е вземал дрога, преди да се самоубие

Приятелката му Алекса написа в инстаграм, че споделил, че го обхващат мрачни мисли Експертиза трябва да покаже дали Денис Теофиков е бил под въздействието на наркотици, когато в нощта срещу неделя се самоуби в София, съобщават източници, близки до разследването. Изследването трябва да бъде готово в следващите 2 седмици

Уанда хули транссексуалната Родригес

Уанда хули транссексуалната Родригес

Драмата в семейството на нападателя на ПСЖ Мауро Икарди продължава да се вихри с пълна сила. Съпругата му Уанда Нара, която все още не е решила дали ще остане с него, сипе заплахи по адрес на транссексуалната актриса Гуендолина Родригес. Причината е разкритията на "дамата", че и тя е имала връзка с футболиста зад гърба на жена му