Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10279284 www.bgdnes.bg

224 години килия грозят Машора

Десетки на протест пред Темида

Неясноти отлагат делото за екстрадиция в Гърция на 64-годишния селянин от Столетово, продал буса си на трафиканти на хора

Съдът отложи делото за екстрадиция на Тошко Тодоров - Машора поради неясноти. Гърция настоява нашенеца, който бе арестуван миналата седмица по европейска заповед за арест, да бъде предаден и съден в южната ни съседка за трафик на мигранти.

Реклама

Десетки жители на карловското село Столетово организираха протест в защита на своя съселянин Тошко пред Съдебната палата в Пловдив. Те настояха Тодоров да не бъде предаван и съден в южната ни съседка за трафик на мигранти - Машора е невинен!- скандираха десетки протестиращи.

"Той е невинен и не бива да бъде екстрадиран в Гърция", заяви дъщеря му Стефани Тодорова, а след известно време магистратите отложиха делото за екстрадиция на Тодоров за 28 октомври до изясняването на някои неясноти. Така 64-годишния мъж отново бе прибран в пловдивския арест. В четвъртък в Апелативния съд ще се гледа мярката му за неотклонение. Неговият защитник Гънчо Гънчев ще настоява Машора да бъде пуснат под "домашен арест".

"Тодоров е с много влошено здравословно състояние. Надявам се магистратите да го вземат предвид и да променят мярката", каза адвокатът на Тодоров.

Всичко започва през 2019 г., когато Тодоров обявява за продан два кемпера. В дома му идват един българин от Плевен- Цветомир Цветков Иванчев, на 41 години, и един италианец. Двамата купувачи харесват по-големия кемпер и си стискат ръцете с Машора. Казват, че не искат никакво оборудване в кемпера и Машора го сваля и оставя за себе си, но това поражда съмнения у него и жена му. Плевенчанинът купува автомобила, прави се договор за покупко-продажба на негово име. Договорът е заверен от нотариус в Карлово. Возилото е прехвърлено и оттам нататък никой не е чувал и виждал купувачите.

Месец след покупко-продажбата 28 бежанци от Ирак, Иран и Бангладеш са намерени изоставени от трафиканти в същия този кемпер в гръцкия град Драма. Полицаите в южната ни съседка установяват, че малкият и големият талон на возилото се водят още на името на Тошко Тодоров и издават международна заповед за арест. При разпита бежанците са разказват, че са им взели по 3 хиляди долара на човек, за да ги закарат до определена точка, но ги зарязали в Драма и избягали.

Тогава започва разследване. Издирват се Тошко Тодоров, мъжете, които са купили кемпера от него, и трафикантите на бежанците, които вероятно са купувачите на кемпера. До момента в България следа от Цветомир Иванчев няма и никой не знае къде е.

Реклама

Минават почти две години и пред дома на семейство Тодорови се появяват две патрулки на РУ - Карлово. Закопчават 64-годишния мъж и казват на съпругата и дъщерята, че има европейска заповед за арест. Оттогава невинният според карловци Тодоров е в пловдивския арест и чака да чуе съдбата си.

Вчера на заседанието стана ясно, че гръцкото законодателство предвижда по 8 години затвор за всеки един заловен нелегален мигрант. Това каза в съдебната зала неговият защитник Гънчев, пише "Марица". От сметката излиза, че Тодоров трябва да лежи 224 години или доживот, защото заловените мигранти са 28.

Съдът одобри искането на адвоката на Машора - на гръцкия съд да бъде изпратен договор за покупко-продажба на кемпера, който е нотариално заверен. Магистратите решиха още, че ще бъде изпратена служебна бележка от работодателя, че обвиняемият е бил в България по време на извършване на престъплението. Това ще стана след приключване на досъдебното производство.

Адвокатът на Машора Гънчо Гънчев завърши с думите: "Българският съд има пълното право да откаже екстрадирането на 64-годишния мъж въз основа на събраните до момента доказателства". Делото ще се гледа на 28 октомври от 9:30 часа.

 Подписка за Машора

Кметът на Столетово Мирослав Колев обяви, че в селото се събира подписка в подкрепа на Машора. До момента 500 души са сложили имената си.

Реклама
Реклама
Реклама