Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/10281990 www.bgdnes.bg

Бербо издирва прокудени делегати

Дано хората не се крият от страх, казва председателят на ОФК "Пирин" Атанас Дафинов

Димитър Бербатов издирва прокудени делегати от конгреса на БФС! Само заради един глас кандидат-президентът не стигна до балотаж срещу Борислав Михайлов, който бе преизбран за шеф на централата. След изборите Бербатов заяви, че около 20 клуба от Благоевградска област не са допуснати на изборите по "необясними причини". Бербатов не назова имена на отбори и вероятно тепърва ще доказва твърдението си.

Реклама

"Разочаровани сме от факта, че 20 клуба от моя край не бяха допуснати по необясними причини - каза Бербо. - В крайна сметка вотът е такъв, какъвто е. Но има едни нарушения, които се опитахме да ги оспорим."

"Към момента нямаме точна информация с имена на хора и клубове, които не са били допуснати до конгреса на БФС, въпреки че съществуват данни за такова нещо", заяви пред "България Днес" Атанас Дафинов, председател на ОФК "Пирин". Това бе един от клубовете, които издигнаха Димитър Бербатов за президент на БФС. "Нужно е да се изясни по категоричен начин каква точно е истината - каза още Дафинов. - Ако има делегати от Благоевградския регион, които не са били допуснати до конгреса и досега те не са излезли с имената си, то това е странно. Дано да не мълчат от страх. В момента, в който имам повече информация по темата, ще я споделя незабавно с медиите."

Причината някои клубове да не бъдат допуснати до конгреса е липсата на Общо събрание, каквото трябва да се насрочи за избирането на делегат. Но запознати с практиките в по-малките клубове разкриват, че масово такива не се правят. Някои от аматьорските отбори се управляват от двама-трима души, в други собствениците се намират в чужбина и по обективни причини няма как да проведат подобни Общи събрания. Заради това немалка част от отборите погазват това правило или обявяват фиктивни събрания. След това те биват допуснати или не в зависимост от тълкуванията на казусите от страна на БФС. На конгреса представители трябваше да имат общо 505 клуба, но впоследствие регистрираните делегати бяха 483.

Щабът на Бербатов сигнализира и за нелегитимни гласове на конгреса. Основателят на "Тича" (Варна) Алексей Соловьов алармира, че неговият клуб е прекратил дейност преди 20 години, но въпреки това според БФС е подкрепил Борислав Михайлов. "С изненада научавам, че ФК "Тича" - Варна, е излязъл със становище да подкрепи сегашният президент г-н Михайлов - казва Соловьов. - Заявявам най-отговорно като основател на клуба и негов президент пет години, че клубът е прекратил всякаква дейност още преди 20 години! Така че не може да има представител на конгреса!"

Щабът на Бербатов ще се обърне към съда за легитимността на конгреса. Причината е, че за Михайлов са гласували 241 делегати. Според Бербатов те не правят над 50 на сто от делегатите, защото по-рано през деня се били регистрирали 483-ма и на Михайлов му е трябвало още един глас за победа на първия тур. В крайна сметка Михайлов бе обявен за президент на БФС, тъй като трима от 483-мата делегати не са гласували. Т.е. 241 гласа правят повече от 50% от гласувалите. Тълкуванието на двете страни тепърва ще бъде разглеждано от съда.

Реклама
Реклама
Реклама